Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 12:41

Εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας για την Κόκκινη Νύχτα της Καλαμάτας

Η ΝΟΜΙΜΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΜΟΙΒΗ ΕΙΝΑΙ 105% 
«Δεν είμαστε λάστιχο, το Σάββατο θα μας βάλουν να δουλέψουμε από το πρωί μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής. Έχουμε τη Λευκή Νύχτα, έχουμε τις Κυριακές, τώρα μας βάλαν και την Κόκκινη Νύχτα, μετά θα μας βάλουν να δουλεύουμε όποτε έρχονται κρουαζιερόπλοια», είπαν εργαζόμενοι που επισκέφθηκαν το πρωί την Επιθεώρηση Εργασίας, στην Καλαμάτα. Ζήτησαν να γίνουν έλεγχοι για την τήρηση όσων προβλέπει η εργατική νομοθεσία κατά την Κόκκινη Νύχτα, το Σάββατο το βράδυ. Η Επιθεώρηση Εργασίας απάντησε ότι όσοι δουλέψουν στην Κόκκινη Νύχτα πρέπει να πληρωθούν επιπλέον 105% του ημερομισθίου τους….

Την Επιθεώρηση Εργασίας επισκέφθηκαν εργαζόμενοι μέλη του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, με τον πρόεδρό τους Βαγγέλη Λαμπρόπουλο, καθώς και με τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Παναγιώτη Κουφαλάκο.
Στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι τους παρέπεμψαν στη διευθύντρια της Υπηρεσίας, στην Τρίπολη, Αντωνία Μπίρη, με την οποία επικοινώνησαν τηλεφωνικώς.
Η διευθύντρια ενημέρωσε τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές ότι όσοι δουλέψουν κατά την Κόκκινη Νύχτα πρέπει να πληρωθούν επιπλέον 80% του ημερομισθίου τους, συν 25% νυχτερινά.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να γίνουν έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας, ενώ η διευθύντρια τους είπε ότι θα σταλεί έγγραφο στον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο, το Δήμο και τους άλλους εμπλεκόμενους για το τι προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με την αποζημίωση των εργαζόμενων που θα δουλέψουν στην Κόκκινη Νύχτα.
Επίσης οι εργαζόμενοι ζήτησαν να τηρηθεί η απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που για την Κόκκινη Νύχτα ενέκρινε την επέκταση του ωραρίου μέχρι τις τρεις το πρωί.
Σε σχετική ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα τονίζει: «Όχι τζάμπα δουλειά την «Κόκκινη νύχτα»! Απαιτούμε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!
Συνάδελφε, συναδέλφισσα εργαζόμενε στα εμπορικά καταστήματα, για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους, έχει ήδη αποδειχθεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι λευκές και κόκκινες νύχτες, δεν «τόνωσαν την αγορά», δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν σταμάτησε η εντατικοποίηση που υπάρχει, δεν σώθηκε κανένα μικρομάγαζο από το «λουκέτο». Το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί! Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν απάνθρωπα ωράρια, έχοντας ως ανταμοιβή συνήθως ένα ρεπό και αν!
Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, οι λευκές και κόκκινες νύχτες προστίθενται στην ήδη διαμορφωμένη εργασιακή ζούγκλα που βιώνουμε. Τα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300-400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις μεγάλες επιχειρήσεις στο νομό μας όπως στα Carrefour-Μαρινόπουλος, στο Νότος, στον Κωτσόβολο, έχουν ήδη υποστεί πολλάκις, μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις εργασίας.  
Το μεγάλο κεφάλαιο και οι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κλάδο του εμπορίου επιτάσσουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου με μόνο στόχο την αύξηση των κερδών τους, μέσα από το όλο και μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων και το «κλείσιμο» των αυτοαπασχολούμενων. Στήριγμα σε αυτό έχουν δήμους και Περιφέρειες που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν στους μεγαλέμπορους μαγαζιά ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Ταυτόχρονα δεκάδες μικρομαγαζάτορες δεν αντέχουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας, τη φοροεπιδρομή και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού, με την στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Είναι προκλητικό το γεγονός ότι η διοργάνωση αυτής της φιέστας γίνεται με χρήματα από το ταμείο του δήμου, την ίδια στιγμή που ο δήμος θεωρεί «κόστος» που δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνει τα ταμεία του δήμου, την διαγραφή των χρεών και τη θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου στους λογαριασμούς ύδρευσης για τους μακροχρόνια άνεργους.
Δεν είναι το σαββατόβραδο και η Κυριακή, η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι ούτε ο λόγος που οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- Όχι τζάμπα δουλειά την «Κόκκινη νύχτα»! Απαιτούμε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Άμεση κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής Κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση.
- Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο, 5ημερο, 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία».
Στ.Μ.