Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 17:39

Χορηγοί για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα "γιατί ο Δήμος δεν μπορεί μόνος του"

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ
Εφόσον η Καλαμάτα επιλεγεί σε λίγους μήνες Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα αλλάξει η μοίρα της πόλης και των παιδιών της, υποστήριξε σήμερα ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα χρειαστούν πολλά χρήματα. Ο δήμαρχος ανέφερε σχετικά ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε «να μην επιβαρυνθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός του Δήμου» αλλά η οικονομική συνεισφορά του Δήμου να καλυφθεί σε ποσοστό άνω του 50% από χορηγούς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχει κινητοποίηση των οικονομικών δυνάμεων της Μεσσηνίας αυτή τη στιγμή, γιατί είναι προφανές ότι αυτό το βάρος δεν μπορεί να το αναλάβει από μόνος του ο δημοτικός προϋπολογισμός και δεν θέλουμε αυτό να γίνει»…

Επίσης ο δήμαρχος ανακοίνωσε μεταγραφές στελεχών από πόλεις που δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό του διαγωνισμού, όπως προκρίθηκαν η Καλαμάτα, η Ελευσίνα και η Ρόδος. Είπε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε μεταγραφές ειδικών επιστημόνων από πόλεις που δεν κατόρθωσαν να περάσουν, (…) Στενοχωρηθήκαμε γιατί έχουμε φίλους τους δημάρχους και της Λάρισας και των Ιωαννίνων και τον αναπληρωτή του δημάρχου του Βόλου. Εντάξει, κάποιοι πέρασαν, νομίζω ότι η επιτροπή έκανε πάρα πολύ καλά το έργο της. Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε και μαζί τους, ιδιαίτερα με την Τρίπολη και τη Σπάρτη. Ώστε να ωφεληθεί όχι μόνο η Καλαμάτα αλλά και η ευρύτερη περιοχή μας. Να συνεργαστούμε και με τους άλλους δημάρχους ώστε να μας δώσουν κάποιες ιδέες από το φάκελό τους, ενδεχομένως κάποια στελέχη».
Τον δήμαρχο επισκέφθηκε το μεσημέρι προκειμένου να τον συγχαρεί για την πρόκριση της Καλαμάτας στον τελικό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη. Όπως σημείωσε σε δηλώσεις της, το να κερδίσει η Καλαμάτα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για την ίδια την πόλη αλλά για όλη τη Μεσσηνία και όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόσθεσε ότι το όφελος δεν θα αφορά μόνο στο επίπεδο του πολιτισμού αλλά γενικότερα της οικονομίας και της προβολής της περιοχής.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, στις δηλώσεις του σημείωσε ότι στις 10 Φλεβάρη, στον γιορτασμό του Αγίου Χαραλάμπη στα Φιλιατρά, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, του έδωσε τη ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει την πόλη στην περίπτωση της πρόκρισης στον τελικό.
Ο κ. Νίκας αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της προκριματικής διαδικασίας δήλωσε σήμερα: «Η Καλαμάτα με την επιτυχία της Παρασκευής νομίζω ότι καταξιώθηκε ακόμα περισσότερο. Το γεγονός ότι κατόρθωσε και ξεπέρασε πάρα πολλά εμπόδια και τελικά προκρίθηκε έναντι πόλεων όπως τα Γιάννενα, η Λάρισα, ο Βόλος, ο Πειραιάς, με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις, με μεγαλύτερο πληθυσμό, είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Καλαμάτα, την ευρύτερη περιοχή και για την Πελοπόννησο ολόκληρη».
Σε ό,τι αφορά τις δύο αντίπαλες πόλεις, την Ελευσίνα και τη Ρόδο, ο δήμαρχος σημείωσε: «Είναι προφανές ότι η Ελευσίνα έχει πίσω της ολόκληρη την Αττική. Είναι ένας από τους αντιπάλους μας που έχει δουλέψει πάρα πολύ, που έχει ένα πρόγραμμα εξαιρετικό, εμείς γνωρίζαμε πάρα πολλά και θεωρούσαμε σχεδόν δεδομένο το πέρασμά της Ελευσίνας στον επόμενο γύρο. Και στη Ρόδο γίνεται πολλή σοβαρή δουλειά και υπάρχει σοβαρό οικονομικό εκτόπισμα με τους ξενοδόχους εκεί».
Τέλος, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι η κατάκτηση του τίτλου θα αποτελέσει ένα βήμα στο μέλλον για την Καλαμάτα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σημαίνει όχι μόνο προώθηση των θεμάτων σχετικά με τον πολιτισμό, σημαίνει προώθηση θεμάτων που έχουν σχέση με τον τουρισμό, με την πολιτιστική ανάπτυξη, μια πόλη, μια περιοχή προβάλλεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παγκοσμίως. Σημαίνει ένα βήμα στο μέλλον. Και πρέπει να είμαστε όλοι συγκινημένοι και γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσομε ενωμένοι 200 χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης. Από τον τόπο μας, που τότε ήταν ένα χωριό ούτε 2.000 κατοίκων, 200 χρόνια μετά να διεκδικούμε να γίνουμε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021. Νομίζω ότι θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο και η καλύτερη ανταπόδοση στους αγώνες τους προγόνων μας. Και όταν μας ρώτησαν στην επιτροπή «καλά και εμείς κάναμε επαναστάσεις, τι σχέση έχει η δική σας επανάσταση με την Ευρώπη, τι σχέση με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα;» Τους απαντήσαμε ότι έχει μεγάλη σχέση γιατί η προκήρυξη προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές, η ουσία της προκήρυξης είναι ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, η Γαλλική Επανάσταση, οι αξίες της Ευρώπης, που είναι οι ελληνικές αξίες. Δηλαδή η επανάστασή μας είχε βαθύτατα και πολιτιστικό περιεχόμενο, όχι μόνο εθνικό».
Στ.Μ.