Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 20:54

Δεσμευμένη με την ΤΕΡΝΑ η κυβέρνηση, αντιδρά η αυτοδικητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

Δεσμευμένη με την ΤΕΡΝΑ η κυβέρνηση, αντιδρά η αυτοδικητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται, προφανώς λόγω των μνημονιακών της δεσμεύσεων, να αλλάξει σε ουσιαστικό βαθμό τη σύμβαση για τη ανάθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην ΤΕΡΝΑ, ενημέρωσαν τους δημάρχους της Περιφέρειας οι αρμόδιοι υπουργοί, σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ενώ οι δήμαρχοι δεν φαίνεται να έχουν καμία σοβαρή αντίρρηση, αντιδρά η αυτοδιοικητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, που με ανακοίνωσή της λέει «όχι στο liftingτης ΤΕΡΝΑ». Από την πλευρά της η ΤΕΡΝΑ αποφάσισε να κάνει και ένα δώρο στους Δήμους, ένα πάρκο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα δίνει στους Δήμους έσοδα 700.000 ευρώ ετησίως…

Για το τι διημείφθη στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ενημερώνει ο Δήμος Καλαμάτας με σχετικό δελτίο Τύπου, ενώ ακολουθεί και η ανακοίνωση της περιφερειακής αυτοδιοικητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, κατά της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ειδικότερα, ο Δήμος ανακοίνωσε: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 1η Μαρτίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην οποία είχαν κληθεί οι 26 Δήμαρχοι της περιοχής. Στη συνάντηση μετέσχον ο Υπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, καθώς και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης.
Στους Δημάρχους ανακοινώθηκε ότι τους κάλεσαν για να θέσουν υπόψη τους τις εξελίξεις σχετικά με τη συζήτηση μεταξύ Κυβέρνησης και ΤΕΡΝΑ για το ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, καθώς και ότι η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, του δημοσίου συμφέροντος και, προφανώς, των απαιτήσεων των δανειστών, οι οποίοι πιέζουν να ολοκληρωθούν και υπογραφούν όλα τα ΣΔΙΤ, με το περιθώριο να ικανοποιηθούν ζητήματα που έχει θέσει η Κυβέρνηση.
Από αυτά συμπεραίνεται ότι χωρίς αμφιβολία βαδίζουμε προς υπογραφή του ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τροποποιήσεις.
Η Κυβέρνηση πρότεινε και η ΤΕΡΝΑ έχει αποδεχθεί τις παρακάτω τροποποιήσεις στο διαγωνισμό:
Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα να μειωθεί από 150.000 σε 100.000 τόνους ανά έτος. Αυτό όμως δεν επηρεάζει ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος διαχείρισης
Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων από 2 να γίνουν 7, δηλαδή να προστεθούν 5, το κόστος των οποίων κατά πάσα πιθανότητα θα πληρώσει η Κυβέρνηση. Η αύξηση των ΣΜΑ φαίνεται να μειώνει το κόστος διαχείρισης ανά τόνο και κατά περίπτωση
Αναφορικά με το Πράσινο Ταμείο, δεν ξεκαθαρίστηκε το θέμα της διαχείρισης και της διάθεσης των πόρων του
Η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ισχύος 3 MW και θα το δώσει στον ΦΟΔΣΑ ώστε αυτός να έχει έσοδα, που εκτιμώνται σε 700.000 ευρώ το χρόνο περίπου.
Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι Δήμαρχοι, οι οποίοι ζήτησαν επιμόνως να σταλούν γραπτώς οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στο διαγωνισμό και να απαντηθούν επίσης γραπτώς συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία κατατέθηκαν από το ΦΟΔΣΑ.
Ο κ. Φλαμπουράρης γνωστοποίησε ότι θα κοινοποιηθούν αυτά γραπτώς στο ΦΟΔΣΑ και τους Δημάρχους μέχρι αύριο.
Από τη διαδικασία συμπεραίνεται ότι θα υπάρχει συνέχεια στη διαβούλευση, με πολλά ζητήματα ανοικτά, οικονομικής και νομικής φύσεως. Γίνεται, όμως, σαφές ότι η κατεύθυνση είναι να ισχύσουν το ΣΔΙΤ και ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τροποποιημένος όμως.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, σε παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενδιάμεσης διαχείρισης, στην ελευθερία κινήσεων και επιλογών που πρέπει να έχουν οι Δήμοι και, κυρίως, στη μείωση της τιμής που πληρώνει ο πολίτης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί δεν μπορεί να σηκώσει η Πελοπόννησος μεγαλύτερο κόστος από αυτό που πληρώνει ο πολίτης της Αθήνας ή της Ηπείρου. Θα ήταν αυτό κάτι παράλογο.
Τέλος, από όλους τους Υπουργούς τονίσθηκε ότι η διαδικασία των συζητήσεων πρέπει να εξελιχθεί ταχύτατα, όπως και ταχύτατα να ψηφιστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου από το ΦΟΔΣΑ».
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά την περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «Πελοπόννησος Πρώτα», σε σχετική ανακοίνωσή της με τίτλο «ΟΧΙ στο ‘’lifting’’ της ΤΕΡΝΑ!» τονίζονται τα εξής:
«Διαφωνούμε με τη συζητούμενη από την Κυβέρνηση τροποποίηση των όρων της σύμβασης  για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την ΤΕΡΝΑ αλλά και με οποιαδήποτε τέτοια σύμβαση, για λόγους θεσμικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς αλλά και  οικονομικούς, δηλαδή βαθύτατα πολιτικούς και προγραμματικούς για την παράταξή μας  που έχουν γίνει κοινή συνείδηση πλέον του συνόλου των Πολιτών της Πελοποννήσου και των Φορέων τους.
Εμμένουμε στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Πελοποννήσου (ΠΕΣΔΑ) και την ολοκλήρωση άμεσα Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης από τους δήμους με τη διασφάλιση των αρχών του πρόσφατα εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και στην Περιφέρειά μας, των σχετικών με την αποκεντρωμένη, περιβαλλοντικά συμβατή και οικονομικά συμφέρουσα διαχείριση των απορριμμάτων, το Δημόσιο έλεγχό της με τη συμμετοχή της κοινωνίας και της επιστροφής του οφέλους της σε αυτήν.
Διεκδικούμε με τους Πολίτες της Πελοποννήσου, παράλληλα με την αποτροπή της εξωραϊσμένης σύμβασης ΤΕΡΝΑ, την άμεση χρηματοδότηση και συνδρομή των δήμων και των φορέων τους για την υλοποίηση της εναλλακτικής πρότασης, της ολοκληρωμένης ορθολογικής και περιβαλλοντικά φιλικής διαχείρισης των απορριμμάτων, που περιλαμβάνει ενημέρωση – πρόληψη - μείωση - οργανωμένη διαλογή στην πηγή – ανακύκλωση – ανάκτηση – κομποστοποίηση - λιπασματοποίηση και υγειονομική ταφή του υπολείμματος, του οποίου η ποσότητα και ο βαθμός επικινδυνότητας με βελτιούμενη στο χρόνο ποσοτικά και ποιοτικά διαχείριση και τη συμμετοχή της ήδη εκφρασμένης θέλησης των πολιτών θα βαίνουν συνεχώς μειούμενα».
Στ.Μ.