Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 19:10

Πρωτοβουλία για συνδρομή και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Πρωτοβουλία για συνδρομή και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

ΠΙΠΙΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ 
Την πρωτοβουλία για να παρακινηθούν οι Καλαματιανοί και οι Μεσσήνιοι γενικότερα να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που βιώνουν τραγικές καταστάσεις ως πρόσφυγες και μετανάστες, ανέλαβε η δικηγόρος της Καλαμάτας Πιπίνα Κουμάντου. Επισκέφθηκε την αντιπεριφερειάρχη, Ελένη Αλειφέρη, θα επισκεφθεί και όλους τους δημάρχους του Νομού, ώστε να γίνει μια μεγάλη και κοινή προσπάθεια συνδρομής αυτών των ανθρώπων. «Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες του αλτρουισμού, της αγάπης, της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης», τονίζει…

Στο σχετικό μήνυμά της η δικηγόρος σημειώνει: «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Ως εδώ ήταν! Κανείς μας δεν μπορεί μένει αμέτοχος, να συνεχίζει την ζωή του και να υποδέχεται το καρναβάλι σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές Ελλήνων, απέναντι στη μακραίωνη ιστορία μας. Οι Έλληνες από την αρχαία εποχή έως σήμερα υποδέχονταν τους ξένους και τους φέρονταν καλύτερα από τους οικείους τους. Οι Έλληνες μεταναστεύσαμε και υποφέραμε στην ξενιτιά αναζητώντας καλύτερη τύχη. Οι εικόνες ντροπής με δυστυχισμένους ανθρώπους να στοιβάζονται στις άκρες εθνικών οδών, στα λιμάνια και στις πλατείες μας, με μωρά να κλαίνε, βρώμικα και πεινασμένα, με ξυπόλυτα παιδιά να εκλιπαρούν για ένα συσκευασμένο κρουασάν, δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα. Δεν είναι ώρα αναζήτησης ευθυνών. Υπάρχουν αναμφισβήτητα και δεν αφορούν ούτε μόνο την Ε.Ε (που άργησε πάρα πολύ να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και που καθυστερεί αδικαιολόγητα στην λήψη δεσμευτικής απόφασης), ούτε μόνο όσους καταργούν de facto την Συνθήκη Σένγκεν, υψώνοντας νέα «τείχη του αίσχους»
Η περίθαλψη και η αλληλεγγύη προς τους δυστυχισμένους, που άλλοι έφυγαν από τις πατρίδες τους αναζητώντας την ειρήνη (πρόσφυγες) και άλλοι διέφυγαν λάθρα αναζητώντας ελευθερία και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (μετανάστες) πρέπει να λάβει την μορφή οργανωμένης ανθρωπιστικής βοήθειας. Η α’ βάθμια και β’ βάθμια τοπική αυτοδιοίκηση του νομού Μεσσηνίας και οι Μεσσήνιοι πολίτες δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι, απλώς και μόνον γιατί η δυστυχία δεν έχει φτάσει (ακόμα) στην πόρτα μας. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες του αλτρουισμού, της αγάπης, της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης
Συνεπώς, με την παρούσα μου, καλώ την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και τους Δημάρχους όλων των Δήμων του Νομού Μεσσηνίας να συνδράμουν στην οργάνωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που στοιβάζονται εξαθλιωμένοι στους δρόμους της Βόρειας Ελλάδας, Αττικής και των Νησιών του Αιγαίου.
Δηλώνω ότι δεσμεύομαι να συντονίσω εθελοντικά την ανωτέρω κοινωνική δράση. Για το σκοπό αυτό θα ζητήσω συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, με όλους τους Δημάρχους των Δήμων Μεσσηνίας, με τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες των μητροπόλεων του νομού αλλά και με επιχειρηματίες, ώστε να τους εκθέσω τις σκέψεις μου.
Καλώ επίσης τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ του νομού Μεσσηνίας να στηρίξουν την ανωτέρω δράση, είτε απλώς προβάλλοντας την, είτε διοργανώνοντας μαραθωνίους αγάπης.
Απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μου Μεσσήνιους να επιδείξουν αλληλεγγύη, καθένας με τις δυνατότητές του. Ένα καθαρό ρούχο ή ένα μεταχειρισμένο καλοδιατηρημένο παιχνίδι ή ένα κουτί γάλα ή μια κουβέρτα είναι αρκετά.
Σας ευχαριστώ πολύ και μην ξεχνάτε: «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση» (Αντρέ Μπρετόν)».