Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 22:18

Εντελώς περιπεπλεγμένη η κατάσταση με τα σκουπίδια, αιφνιδιαστική παραίτηση

ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΔΗΜΩΝ, ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Η ΤΕΡΝΑ 
Πιο μπερδεμένα δεν θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα με τα σκουπίδια της Πελοποννήσου. Χθες παραιτήθηκε, κάπως αιφνιδιαστικά, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, μέλη του οποίου είναι οι Δήμοι, δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, Ηλίας Ανδρικόπουλος. Προχθές συνεδρίασε ο Φορέας και διαπιστώθηκε ότι οι Δήμοι δεν έχουν κοινή πρόταση να αντιπαραθέσουν απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης, η οποία όμως και αυτή δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς εδράζεται στο σχέδιο της Περιφέρειας, το οποίο όμως μέχρι πρόσφατα απέρριπτε! Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, η οποία αντιτάσσεται στο σχέδιο για την ανάθεση των σκουπιδιών στην ΤΕΡΝΑ, το οποίο όμως έχει υιοθετήσει στο μεγαλύτερο μέρος του η κυβέρνηση…

Η παραίτηση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Ηλία Ανδρικόπουλου, έχει ως εξής: «Αγαπητοί συνάδελφοι, λόγοι αξιοπρέπειας, ευθιξίας και μεγάλης απογοήτευσης με οδήγησαν στην αμετάκλητη απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ. Θέλω να γνωρίζετε ότι στο διάστημα που κατείχα αυτή τη θέση με την ψήφο σας, αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας και στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αφορούν τη διαχείριση των σκουπιδιών και ταλανίζουν την Πελοπόννησο. Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία και ιδιαίτερα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τον κ. Νίκο Αγγελόπουλο. Εύχομαι καλή τύχη σε όλους μας».
Οι εξελίξεις αυτές θεωρείται ότι ευνοούν το σχεδιασμό της κυβέρνησης, για τη ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, αφού οι Δήμοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν έχουν να προτείνουν άλλη λύση.
Σε ό,τι αφορά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, σε αυτή παραβρέθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας (και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος) και παρουσίασε τις θέσεις της δημοτικής αρχής Καλαμάτας. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «φαίνεται ότι υπάρχει μία δυσκολία προσδιορισμού κατεύθυνσης από πλευράς ΦΟΔΣΑ. Η σύνταξη του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου από το ΦΟΔΣΑ φαίνεται ότι θα καθυστερήσει σημαντικά, διότι πολλοί Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν σύντομα το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας προέβη σε τοποθέτηση, αναφέροντας ότι η Καλαμάτα έχει από τους πρώτους παραδώσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης, το οποίο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχουν δύο σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων: ο ένας είναι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας και ο άλλος είναι η πρόταση του Υπουργείου, που περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο διαγωνισμό της Περιφέρειας σε κάποια σημεία.
Προφανώς, υπάρχει συμφωνία και από πλευράς Κυβέρνησης και από πλευράς Περιφέρειας στη διαδικασία των ΣΔΙΤ.
Η εκτίμηση του Δημάρχου Καλαμάτας είναι ότι οι Δήμαρχοι δεν έχουν συγκεκριμένη πρόταση, αφού μόνο 5 Δήμοι από τους 26 έχουν κάνει βήματα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ τα πρόστιμα επικρέμανται. Αν επιβληθούν πρόστιμα στους Δήμους, προφανώς δεν πρέπει να πληρώσουν εκείνοι, οι οποίοι προσπαθούν με την προσωρινή διαχείριση.
Για τους Δήμους ένας δρόμος υπάρχει σε σχέση με τους δύο σχεδιασμούς: ας στηρίξουν την προσπάθεια η οποία γίνεται από πλευράς Κυβέρνησης για τροποποίηση του διαγωνισμού. Μάλιστα, η προσπάθεια από πλευράς Δήμων πρέπει να είναι στην κατεύθυνση περαιτέρω βελτιώσεων, ιδιαίτερα στο ζήτημα της τιμής, η οποία πρέπει να είναι σαφώς μικρότερη, διότι η υπάρχουσα τιμή δεν μπορεί να περάσει από κανένα Δημοτικό Συμβούλιο.
Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να επιτευχθούν συμφωνίες τέτοιες, οι οποίες θα εξυπηρετούν και τους Δήμους και θα συμφωνεί σε αυτό και η Περιφέρεια.
Για τη Μεσσηνία υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς αυτή βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση σε σχέση με τους άλλους Νομούς, διότι με την πρόταση της Κυβέρνησης καταργείται η εγκατάσταση στην Καλλιρρόη. Αυτό σημαίνει ότι τα σκουπίδια της Μεσσηνίας πρέπει να μεταφέρονται και βεβαίως υπάρχει σκληρή αντίδραση και από την Παλιόχουνη και από τον Ευρώτα, οι οποίοι δεν δέχονται τα σκουπίδια της. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά και για το ζήτημα αυτό ενδεχομένως να υπάρχει λύση, όπως εκτίμησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας».
Στ.Μ.