Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 20:03

Νέος στόχος: Προσέλκυση τουριστών που θα έρχονται με τα αεροπλάνα τους…

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Και όμως, υπάρχει και αυτός ο τουρισμός… Αυτός που μια οικογένεια παίρνει το «αεροπλανάκι» της και πάει διακοπές. Το είδαμε το απόγευμα. Τέτοια 45 «αεροπλανάκια» από χώρες της Ευρώπης, από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Τουρκία, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Βγήκαν από τα μικρά αυτά σκάφη, με εσωτερικούς χώρους σαν ενός αυτοκινήτου, το αντρόγυνο με τα παιδιά και θα μείνουν στην περιοχή μέχρι την Κυριακή. Γιατί ήρθαν στην Καλαμάτα; Επειδή εδώ πραγματοποιείται η 1η Διεθνής Εκδήλωση Αεροπορικού Τουρισμού και το 14ο Διεθνές Συνέδριο του Συλλόγου Ιδιοκτητών και Πιλότων Αεροσκαφών Cirrus, που εγκαινιάστηκαν νωρίς το απόγευμα και στο πλαίσιο των εγκαινίων έγινε μια απερίγραπτα εντυπωσιακή αεροπορική επίδειξη από την ομάδα Δαίδαλος Τ-6 της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος…

Η απόφαση για την πραγματοποίηση του διεθνούς συνεδρίου και της εκδήλωσης στην περιοχή μας λήφθηκε ύστερα από προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της επιδίωξής της για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Μάλιστα ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, στην ομιλία του τόνισε ότι η εκδήλωση και το συνέδριο αυτό δεν θα αποτελέσουν ένα μοναχικό γεγονός αλλά θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια, πάντα με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών.

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Κώστας Γεωργακόπουλος, με τον πρόεδρο της COPA, Andy Niemeyer, από τη Μινεσότα των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της COPA (Cirrus Owners and pilots association-Σύλλογος ιδιοκτητών και πιλότων αεροσκαφών Cirrus), Andy Niemeyer, που ήρθε από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, στη δική του ομιλία τόνισε ότι η επένδυση στις αεροπορικές υποδομές είναι πολλαπλάσια αποδοτικότερη από την επένδυση στους αυτοκινητόδρομους και στο σιδηρόδρομο, διότι μέσω της αεροπορίας μπορεί να συνδεθεί ολόκληρος ο κόσμος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Επάνω σε αυτή την παρατήρηση ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας με την COPA για την ανάπτυξη των αεροπορικών υποδομών στην Περιφέρεια.  

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, στο εντυπωσιακό μικρό αεροπλάνο τύπου Cirrus
Η εκδήλωση για τα εγκαίνια της εκδήλωσης και την υποδοχή των συνέδρων έγινε στις εγκαταστάσεις της 120 ΠΕΑ, όπου οι Δήμοι Καλαμάτας, Τριφυλίας και Μεσσήνης, συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων, έστησαν εκθέσεις για την προβολή των τοπικών προϊόντων.
Στο χώρο υπήρχε και ένα φανταστικό αεροπλάνο Cirrus. Το εσωτερικό του έμοιαζε με το εσωτερικό πανάκριβου σπορ αυτοκινήτου. Ο κόσμος λοιπόν δεν έχασε την ευκαιρία, μπήκε μέσα, χώθηκε στα δερμάτινα καθίσματα, χάζεψε τις ηλεκτρονικές οθόνες, τα ρολόγια, τους λεβιέδες και φυσικά έβγαλε και τις απαραίτητες selfie...

Από την εντυπωσιακή επίδειξη της ομάδας Δαίδαλος της 120 ΠΕΑ, την οποία το κοινό παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα
Η έναρξη της εκδήλωσης των εγκαινίων έγινε με χαιρετισμό του διοικητή της 120 ΠΕΑ, Κωνσταντίνου Χίνη, που καλωσόρισε τους συνέδρους και τους πιλότους και υπογράμμισε ότι η μονάδα του με μεγάλη χαρά συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία που δείχνει ότι και η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Χαιρέτησαν ακόμη ο πρόεδρος του Aeroclub Flight Experience, Χρήστος Λεοντόπουλος και οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, όπως και ο πρόεδρος της COPA, Andy Niemeyer, ο οποίος ήταν χειριστής αεροσκαφών του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και με την υπηρεσία του είχε έρθει ξανά στην Καλαμάτα. Επίσης χαιρέτησε Joe Mcmillen που κάνει τον γύρο του κόσμου με αεροσκάφος τύπου Cirrus.

Ο διοικητής της 120 ΠΕΑ Κωνσταντίνος Χίνης
Στην ομιλία του ο Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι μέχρι την λίγα χρόνια η Πελοπόννησος ήταν ένας άγνωστος τουριστικός προορισμός, ενώ πλέον διεθνή Μέσα Ενημέρωσης τον προτείνουν ως έναν από τους top προορισμούς της χώρας. Υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στο όραμα και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ίδιο περίπου έχει συμβεί και με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Σε ό,τι αφορά τη διεθνή εκδήλωση αεροπορικού τουρισμού ο Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός και μια πρωτόγνωρη για τη χώρα προσπάθεια που ανέλαβε η Περιφέρεια.
Αναφερόμενους στους δημάρχους του Νομού ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι μυήθηκαν γρήγορα στο όραμα της Περιφέρειας για την τουριστική ανάπτυξη. Τέλος, αναφερόμενος στην κυβέρνηση σχολίασε ότι η Περιφέρεια είναι εδώ ότι για να πειθαρχεί στις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας αλλά για να διαπραγματεύεται μαζί της με σκοπό το μέλλον του τόπου.
Ακολούθησε η φανταστική αεροπορική επίδειξη της ομάδας Δαίδαλος Τα-6 της 120 ΠΕΑ. Χειριστές του σκάφους που άφησε άφωνους με τους ελιγμούς του τον κόσμο,  ήταν οι σμηναγοί Λεωνίδας Δημητρίου και Κωνσταντίνος Πεχλιβάνης. Επόπτης ασφάλειας εδάφους ήταν ο σμηναγός Επαμεινώνδας Σαράκης, ενώ την παρουσίαση έκανε ο υποσμηναγός Γιώργος Σταυρινός.
Στ.Μ.