Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 23:10

"Ο υπουργός Περιβάλλοντος επιβράβευσε την παρανομία στη Μαραθόλακκα, ντροπή μας!"

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ 
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, το βράδυ της Πέμπτης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης συγκρατήθηκε. «Δεν θα μιλήσω για την Περιφέρεια. Αρκετά!…» είπε. Ήταν αναφορά που έκανε για την υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών και την ανάθεση όλου αυτού του πακέτου, από την Περιφέρεια, στην ΤΕΡΝΑ. Σήμερα το μεσημέρι όμως δεν έκανε το ίδιο και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Δεν συγκρατήθηκε... Αντίθετα, μίλησε για παρανομία στη «Μαραθόλακκα», όπου γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας. Φαίνεται όμως ότι στο στόχαστρο του περιφερειάρχη δεν πρέπει να ήταν τόσο ο δήμαρχος Καλαμάτας όσο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. Εξαιτίας του δεύτερου όμως την πληρώνει και ο πρώτος!...

Επιπλέον ο περιφερειάρχης τόνισε, αναφερόμενος στη σύμβαση της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια, ότι η κυβέρνηση τη θέλει, ότι του το είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, όταν τον κάλεσε πρόσφατα στο υπουργείο του.
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων σχετικά τις εκπομπές στο περιβάλλον των πυρηνελαιουργείων, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, ρωτήθηκε αν η Περιφέρεια επιβάλλει τα πρόστιμα όταν διαπιστώνονται παραβάσεις της νομοθεσίας. Απάντησε: «Ανεξάρτητα του ποιος είναι ο φορέας που βλάπτει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, η Περιφέρεια επιβάλλει αυτά τα μέτρα τα οποία της προτείνουν οι υπηρεσίες. Και αυτό το λέω γιατί κατά καιρούς έχουμε δεχθεί κριτική από το χώρο του Τύπου, γιατί επιβάλλουμε πρόστιμα ή γιατί δεν επιβάλλουμε. Να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά τα πράγματα μία και καλή: Εμάς μας ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία της δημόσιας υγείας και δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για τις κατά καιρούς παρουσιάσεις υπουργών οι οποίοι έρχονται να επιβραβεύσουν την παρανομία».
Ζητήθηκε τότε από τον περιφερειάρχη να διευκρινίσει σε ποιον αναφέρεται και απάντησε: «Υπήρξε ο αρμόδιος υπουργός ο οποίος επισκέφθηκε τη Μαραθόλακκα, επιβράβευσε τη Μαραθόλακκα. Ντροπή μας!».
Στη συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στην κυβέρνηση και στη σύμβαση της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ, όπως και στη στροφή που έχει κάνει η δημοτική αρχή Καλαμάτας, που πλέον τάσσεται υπέρ της συγκεκριμένης σύμβασης: «Από την πρώτη στιγμή, όταν επήλθε η κυβερνητική αλλαγή στη χώρα μας, είπα ξεκάθαρα ότι εάν δεν τους αρέσει το σχέδιο και η ευθύνη που εμείς αναπτύξαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όπου κατορθώσαμε μέσα σε 1,5 χρόνο να ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες, ώστε να έχουμε το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η κυβέρνηση μπορεί να το καταργήσει με νόμο. Εάν όμως το θέλει τότε αδικαιολόγητα καθυστερεί, γιατί πριν λίγο καιρό με κάλεσε ο κ. Σταθάκης και μου είπε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με το ΣΔΙΤ. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή η Πελοπόννησος κινδυνεύει να γεμίσει από σκουπίδια, από παράνομες χωματερές, νέες χωματερές. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, μεγάλο αγώνα για να αναπτυχθεί η Πελοπόννησος και ιδίως η Μεσσηνία. Δώσαμε τεράστια χρήματα στην προβολή της Μεσσηνίας για να έχουμε το αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα. Είναι ευθύνη λοιπόν πολιτική η καθυστέρηση και το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: Εάν δεν το θέλουν να το καταργήσουν.
Σε ό,τι αφορά τη στροφή, εγώ δεν έχω δει καμία στροφή, νομίζω ότι έτσι πήγαινε το θέμα, με την ίδια λογική που τώρα πάει. Μόνο που τώρα είμαστε μπροστά στον κίνδυνο, γιατί έχουμε ένα καινούργιο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που δεν το κάνει η Περιφέρεια, το κάνει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το κάνουν οι δήμαρχοι. Είδα ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός προτείνει το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας ως το πιο αποδοτικότερο, τον πιο οικονομικό, με κέδρος 51 εκατ. ευρώ στις υποδομές. Εκτιμώ ότι πολύ γρήγορα οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και πολύ σύντομα να πάρουν τις δικές τους αποφράσσεις. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει καμία ευθύνη και αρμοδιότητα, η μόνη που της είχε ανατεθεί ήταν να φτιάξει αυτό το σχέδιο. Το έφτιαξε και από εκεί και πέρα τα ψέματα τελείωσαν και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του…».
Στ.Μ.