Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 18:06

Πολλές πολλές φορές πάνω από τα όρια οι μετρήσεις σε καμινάδες του Μελιγαλά!

ΜΕΛΕΤΗ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ 
«Πολλές πολλές φορές πάνω από τα όρια» που θέτουν οι περιβαλλοντικοί όροι πυρηνελαιουργείων του Μελιγαλά είναι οι δείκτες μετρήσεων που έγιναν από τον «Δημόκριτο». Αν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμη με απόλυτο τρόπο. Χρειάζεται πρώτα να ολοκληρωθεί η μελέτη που έχει αναθέσει η Περιφέρεια στον «Δημόκριτο» και αν τα συμπεράσματα της βάζουν ζήτημα τότε η Περιφέρεια θα αναθέσει την εκπόνηση και της απαιτούμενης επιδημιολογικής μελέτης. Ανακοινώσεις για τα εξαιρετικά σοβαρά αυτά ζητήματα έγιναν το μεσημέρι στο Διοικητήριο, από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, τον εκπρόσωπο του «Δημόκριτου», Χρήστο Βασιλάκο και την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη…

«Για τέσσερις μήνες, από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου, μετρούσαμε τον αέρα σε Μελιγαλά, Σκάλα και Μεσσήνη-Καλαμάτα», σημείωσε ο κ. Βασιλάκος, ερευνητής του «Δημόκριτου» και πρώην γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, την αντιπεριφερειάρχη, τους συνεργάτες τους και υπηρεσιακά στελέχη. Όπως συνέχισε, «είδαμε ότι υπήρξαν κάποιες υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια (…) Με βάση τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα από αυτό το τετράμηνο επιλέξαμε, με επιστημονικά κριτήρια, να προχωρήσουμε τις μετρήσεις και σε δύο συγκεκριμένες βιομηχανίες, οι οποίες εστιάστηκαν στην περιοχή του Μελιγαλά. Διαπιστώθηκε ότι όντως και σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα τα οποία είχαμε ήδη βγάλει, το πρόβλημα το οποίο εσείς εισπράττετε, τόσο της οπτικής όχλησης όσο και των οσμών, όντως υφίσταται. (…) Υπήρξαν μεγάλες υπερβάσεις, πολύ μεγαλύτερες από τα όρια που τίθενται από τις συγκεκριμένες Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων».
Χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκος επισήμανε ότι ενώ το όριο, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους, είναι το 100, οι δείκτες βρέθηκαν να είναι οχτώ και εννιά φορές υψηλότερα! Επίσης πρόσθεσε ότι «είχαμε και πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες υγρασίας, οι οποίες δικαιολογούν και την οπτική όχληση που έχετε όλο αυτό τον καιρό. Αλλά και του ολικού οργανικού άνθρακα είδαμε υψηλές τιμές, οι οποίες συγκρινόμενες με όρια που υπάρχουν σε βιομηχανικές μονάδες παρόμοιας χρήσης βλέπουμε ότι ξεφεύγουν κατά πολύ οι τιμές τις οποίες μετρήσαμε».
Ο ερευνητής σημείωσε, σε ό,τι αφορά το αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, πως «οι μετρήσεις που κάναμε ήταν ενδεικτικές και για να τις συσχετίσουμε με τη δημόσια υγεία θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω, κάτι που ήδη έχουμε συζητήσει με την Περιφέρεια. Να εξετάσουμε δηλαδή τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού από το αποτέλεσμα των μετρήσεων αυτών. Προφανώς αυτό που είναι ολοφάνερο είναι ότι όταν μια καμινάδα έχει όριο 100 στην ΑΕΠΟ και βρίσκεις πολλές πολλές φορές παραπάνω, ε δεν νομίζω ότι είναι και το καλύτερο αυτό»! Πρόσθεσε δε ότι από σήμερα ξεκινούν και πάλι οι μετρήσεις «τώρα που έχουν σταματήσει να λειτουργούν τα εργοστάσια, για να δούμε τον υποτιθέμενο καθαρό αέρα, να έχουμε μια σύγκριση».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, σημείωσε σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δημόσιας υγείας: «Είμαστε σε πολύ πρώιμη φάση για να μπορέσουμε να συνάγουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα για να δούμε την επιδημιολογική επιβάρυνση επάνω στη δημόσια υγεία. Ας περιμένουμε την ολοκλήρωση πλέον όλης αυτής της έρευνας και αμέσως μετά θα δούμε ακριβώς πως θα διαχειριστούμε το θέμα».
Πρόσθεσε επίσης ότι «περιμένουμε το τελικό έργο, που είναι το σχέδιο για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε, σε καμία περίπτωση, με κανένα. Θα δούμε ακριβώς αυτή την πρόταση και αμέσως εμείς θα ενεργήσουμε. Αυτή η μελέτη δίνει ακόμη περισσότερα στοιχεία επάνω σε αυτό που θέλουμε να δούμε για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα ζητήματα υγείας, τα ζητήματα οπτικής ρύπανσης.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: την οποιαδήποτε λογική παρανομίας η οτιδήποτε άλλο που θα βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων μας εμείς από την πρώτη στιγμή θα την αντιμετωπίσουμε. Είμαι σαφής και κατηγορηματικός γι’ αυτό».
Η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο. Όπως σημείωσαν τόσο ο κ. Βασιλάκος όσο και ο κ. Τατσούλης, με τα επιστημονικά συμπεράσματα της μελέτης θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Επιπλέον θα γίνουν και συγκεκριμένες προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να καλυφθούν ζητήματα για τα οποία σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο.
Τέλος ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης σημείωσε: «Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι σχεδιάσαμε έναν τρόπο για να προσεγγίσουμε το πρόβλημα, όχι στο επίπεδο να μείνει η μελέτη στα συρτάρια των γραφείων μας αλλά για να την εφαρμόσουμε. Γιατί ακούγαμε και εμείς τους διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μας λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή ότι το πρόβλημα ήταν μικρής επίπτωσης. Θέλουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για να ξέρουμε πλέον και πόσο ώριμα και υπεύθυνα πρέπει να προχωρήσουμε στα βήματα αυτά».
Στ.Μ.