Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 22:37

Πάνω από 30 εκατ. ευρώ ζητάει η Περιφέρεια για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης

Η ΜΟΜΑ ΕΦΥΓΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ… 
Τεχνικά δελτία με τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητο να γίνουν στη Μεσσηνία με σκοπό την αντιπλημμυρική του θωράκιση, ζητάει από το κράτος η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τα Τεχνικά δελτία έχουν ετοιμαστεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Πάντως μέχρι τώρα στην Περιφέρεια η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει ούτε ευρώ για τις έκτακτες ανάγκες που αντιμετώπισε μετά την πλημμύρα της 7ης Σεπτέμβρη. Στη Μεσσηνία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην KalamataJournal η αντιπεριφερειάρχης, Ελένη Αλειφέρη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει δαπανήσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών ποσό περίπου 300.000 ευρώ…

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα Τεχνικά Δελτία, χρειάζονται περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ για καθαρισμούς σε ποταμούς και ρέματα, άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και σε σημεία του αγροτικού δικτύου. Επιπλέον, χρειάζονται 3,5 εκατομμύρια για παρεμβάσεις στο αρδευτικό δίκτυο του ΓΟΕΒ στην κοιλάδα του Παμίσου.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού (ΜΟΜΑ) για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών αντιπλημμυρικής προστασίας, αυτές έχουν διακοπεί διότι η στρατιωτική μονάδα έχει μεταβεί στη Λακωνία προκειμένου να εκτελέσει και εκεί αναγκαίες εργασίες.
Στη Μεσσηνία η στρατιωτική μονάδα εργάστηκε για την αποκατάσταση του ανατολικού αναχώματος του Παμίσου κοντά στην περιοχή του Άρι, το οποίο είχε υποστεί ζημιές με αποτέλεσμα να φύγουν τα νερά και να προκαλέσουν πλημμύρες και καταστροφές.
Όταν επιστρέψει το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού θα προβεί σε παρεμβάσεις και στον παραπόταμο Βαρυμπόμπη, παράλληλα στον Άρι, καθώς και στο αποστραγγιστικό της Λιγδού, κοντά στο αεροδρόμιο.
Τέλος, εξετάζεται η δυνατότητα να μεταβεί η μονάδα για την εκτέλεση αναγκαίων εργασιών σε ποτάμια και χειμάρρους του Δήμου Μεσσήνης.
Στ.Μ.