Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 17:48

Λίγες ημέρες μετά την καταδίκη νέα μηνυτήρια αναφορά κατά του περιφερειάρχη Π. Τατούλη

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 
Μηνυτήρια αναφορά κατά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, κατέθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης. Μια αναφορά που έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρωτόδικη απόφαση καταδίκης του περιφερειάρχη (και της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου) σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή και σε ένα χρόνο στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, για παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Στην αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, που έχει κοινοποιηθεί και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τονίζεται ότι οι δηλώσεις του περιφερειάρχη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα, την ημέρα δηλαδή που καταδικάστηκε από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, για σχέση δικηγόρων-δικαστών που οδήγησε σε προσδιορισμό εξωπραγματικών αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις του δρόμου Γαργαλιάνων-Ρωμανού, αποτελούν ουσιαστικά καταγγελία για δήθεν ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος. Πρόκειται για έναν «πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό» υπογραμμίζει ο Κώστας Μαργέλης αναφερόμενος στη συγκεκριμένη δήλωση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη…

Σημειώνεται ότι η δήλωση αυτή του περιφερειάρχη προκάλεσε, τις προηγούμενες ημέρες, συζητήσεις και προβληματισμό στις τάξεις τόσο του νομικού όσο και του δικαστικού κόσμου της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την καταδίκη του περιφερειάρχη, αυτή προήλθε ύστερα από αναφορά της εφημερίδας «Ελευθερία» για αποκλεισμό της, με σκοπό την περιθωριοποίησή της, από τη δημοσίευση ανακοινώσεων της Περιφέρειας που ο νόμος ορίζει να δημοσιεύονται στα Μέσα Ενημέρωσης που πληρούν τους σχετικούς όρους.
Η αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστα Μαργέλη, έχει ως εξής: «κ. Εισαγγελέα, Στις τρεις τοπικές εφημερίδες της Καλαμάτας της 19ης Οκτωβρίου 2016 καθώς και στο από 18-10-2016 Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναγράφεται ότι ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης καταγγέλλει ότι υπάρχει σχέση δικηγόρων με δικαστές, που είχαν ως αποτέλεσμα εξωπραγματικές αποζημιώσεις των ιδιοκτητών στον δρόμο Ρωμανού – Γαργαλιάνοι.
Η ως άνω καταγγελία του έγινε, κατά τη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου 2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και μάλιστα στον προαναφερόμενο ημερήσιο τύπο της Καλαμάτας και στο σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας αναγράφονται οι εξής δηλώσεις του: «εμείς δεν διστάσαμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, θεωρώντας ότι οι αποζημιώσεις που προέκυψαν μετά από αποφάσεις του Εφετείου ήταν υπερβολικές και προκαλούσαν το δημόσιο συμφέρον. Όταν είχα καταγγείλει δημόσια, σχέση δικηγόρων με δικαστές, που είχαν ως αποτέλεσμα αποφάσεις για εξωπραγματικές αποζημιώσεις, που ποτέ δεν αιτιολογήθηκαν, ουδείς από την Αντιπολίτευση είτε από οποιονδήποτε άλλο φορέα δεν συμπαραστάθηκε στην αγωνιώδη κραυγή που έθεσα εκείνη την ώρα»
Από το κείμενο των δηλώσεων αυτών ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ομιλεί ξεκάθαρα για δήθεν ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος στο Εφετείο Καλαμάτας και ειδικότερα καταγγέλλει ότι υπάρχει σχέση δικηγόρων με δικαστές, που είχαν ως αποτέλεσμα εξωπραγματικές αποζημιώσεις των ιδιοκτητών στον δρόμο Ρωμανού – Γαργαλιάνοι.
Πέραν του αναμφισβήτητου γεγονότος ότι τα ως άνω καταγγελλόμενα είναι προφανώς ψευδή και αβάσιμα, σε καμία περίπτωση δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη πραγματικότητα και την αλήθεια.
Κατά την άποψή μου, πρόκειται για έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό και οι ως άνω καταγγελίες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου περί παραδικαστικών κυκλωμάτων, χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα, δεν αποτελεί απλά ένα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή.
Οι Δικαστές του Εφετείου Καλαμάτας καθώς και οι δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αλλά και Κυπαρισσίας, συλλειτουργοί και αυτοί της Δικαιοσύνης, επιτελούν με αμεροληψία και εντιμότητα το συνταγματικό τους καθήκον και δεν ανέχονται τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις.
Η ως άνω επίθεση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και μάλιστα με την ανωτέρω μορφή και ένταση, αφού ξεκάθαρα ομιλεί για δήθεν ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος σε σχέση με τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών στον δρόμο Ρωμανού – Γαργαλιάνοι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρηθούν τυχαίες και αμελητέες, ούτε κατά συνέπεια, επιτρέπεται να περάσουν απαρατήρητες.
Το νόημα και η σκοπιμότητα της βάναυσης αυτής επίθεσης κατά των δικαστών του Εφετείου Καλαμάτας και των δικηγόρων, είναι κάτι παραπάνω από προφανές.
Δυστυχώς, γίνεται επίκληση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από τους πολιτικούς, όταν οι αποφάσεις της τους «βολεύουν» τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όταν δεν τους είναι αρεστές, μιλάνε για διεφθαρμένους δικαστές, για παραδικαστικά κυκλώματα, για κατευθυνόμενη δικαιοσύνη και όποια άλλη κατηγορία μπορεί εύκολα να βρει ευήκοα ώτα. Οι θεωρίες συνομωσίας και τα «σκοτεινά» και αναπόδεικτα σενάρια των κινήτρων είναι μεν ενδιαφέρον θέμα για να περνάει κανείς την ώρα του, αλλά αποκαρδιώνουν τους συμπολίτες μας και απογοητεύουν τους δικαστές και τους δικηγόρους, που κάνουν έντιμα τη δουλειά τους, όπως έχουν συνταγματικό καθήκον.
Αντιλαμβάνεσθε ότι με το να συκοφαντείται αστήρικτα ένας θεσμός, η Δικαιοσύνη, καθώς και οι συλλειτουργοί του, δικαστές και δικηγόροι, δημιουργείται πρόβλημα στην ίδια τη κοινωνία.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του και να ζητήσει συγνώμη ή να καταγγείλει με ονόματα τους επίορκους δικαστές και δικηγόρους, εφόσον γνωρίζει τέτοιους.
Η τοπική κοινωνία καθώς και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τους δικαστές του Εφετείου Καλαμάτας (Ειρηνοδίκες, Πρωτοδίκες και Εφέτες καθώς και τους Εισαγγελείς), που στέκονται πάντα «φρουροί» στη διασφάλιση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας.
Ζητώ άμεσα τη συνδρομή Σας για τη ποινική αξιολόγηση και αντιμετώπιση του περιεχομένου των προαναφερόμενων δηλώσεων του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη και την επιβολή των νόμιμων προβλεπομένων κυρώσεων».