Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 19:06

"Εσφαλμένη απόφαση η καταδίκη μας", υποστηρίζει η Ντίνα Νικολάκου

"Εσφαλμένη απόφαση η καταδίκη μας", υποστηρίζει η Ντίνα Νικολάκου

«ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ» ΣΕ ΜΑΛΑΠΑΝΗ-ΜΑΡΓΕΛΗ 
Εσφαλμένη χαρακτήρισε σήμερα η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, με την οποία καταδικάστηκαν ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης και η ίδια, με ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή και με ένα χρόνο στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, για παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Η κ. Νικολάκου υποστήριξε ότι δεν δόθηκε στον περιφερειάρχη και στην ίδια «η δυνατότητα να απολογηθούμε», εννοώντας ότι το δικαστήριο θα έπρεπε να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης διότι σοβαροί λόγοι δεν τους επέτρεψαν να παραστούν στη δίκη. Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε επίσης ότι ακόμη και σήμερα δυσκολεύεται να πιστέψει ότι ο κύριος μάρτυρας που κατέθεσε εναντίον τους ήταν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Μαλαπάνης, για τον οποίο ωστόσο άφησε αιχμές σχολιάζοντας ότι ενδεχομένως φοβήθηκε και δείλιασε διότι ως αντιπεριφερειάρχης κατά την επίμαχη περίοδο έχει και αυτός ευθύνες για την υπόθεση.
Η Ντίνα Νικολάκου έκανε εκτενείς δηλώσεις και για τη χθεσινή μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστα Μαργέλη κατά του περιφερειάρχη. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο Κώστας Μαργέλης χρησιμοποιεί, με επικίνδυνο μάλιστα τρόπο, τη δικαιοσύνη για να εκπληρώσει τα πολιτικά του σχέδια…

Σε ό,τι αφορά την καταδίκη του περιφερειάρχη και της ίδιας, η Ντίνα Νικολάκου σημείωσε ότι αυτή προήλθε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της εφημερίδας «Ελευθερία», το 2012, «η οποία (μήνυση) είχε να κάνει με το ότι ο κ. Πλεμμένος, ως εκδότης της Ελευθερίας, θεώρησε ότι δεν δίνονται από την περιφερειακή αρχή τα νόμιμα χρήματα που δικαιούται αυτός, σε σχέση με τα χρήματα που δόθηκαν από την περιφερειακή αρχή στο Θάρρος και στη Φωνή, νομίζω γίνεται και μια μικρή αναφορά στο Μεσσηνιακό Λόγο».
Σχολιάζοντας την έκβαση της δίκης η κ. Νικολάκου ανέφερε: «Δεν αποδεχόμαστε την κατηγορία, σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου αλλά θεωρούμε ότι η απόφαση είναι εσφαλμένη διότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στο δικαστήριο να γνωρίσει και να εκτιμήσει όλα τα πραγματικά γεγονότα». Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε κομβικής σημασίας σημείο το ότι δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να απολογηθούμε». Η συγκεκριμένη δίκη έγινε ύστερα από δύο αναβολές, για τις οποίες η κ. Νικολάκου παρατήρησε ότι η πρώτη δόθηκε επειδή ο περιφερειάρχης απουσίαζε στο εξωτερικό, ενώ η δεύτερη αναβλήθηκε λόγω αποχής των δικηγόρων. Και την τρίτη φορά ζητήθηκε από το δικηγόρο του περιφερειάρχη και της αντιπεριφερειάρχη αναβολή, επειδή συνέτρεχε σοβαρός λόγος που δεν τους επέτρεψε να παραστούν, όπως σημείωσε η κ. Νικολάκου, χωρίς όμως να γίνει πιο σαφής. Η αναβολή δεν δόθηκε, η δίκη τελικά έγινε και οι εκπρόσωποι της περιφερειακής αρχής καταδικάστηκαν. «Μη φανταστεί η υποψιαστεί κάποιος ότι απαξιώσαμε το δικαστήριο. Δεν ισχύει σε κανένα βαθμό. Απεναντίας ως θεσμικοί και εμείς τιμούμε και σεβόμαστε όλους τους θεσμικούς φορείς», σχολίασε η αντιπεριφερειάρχης.
Η Ντίνα Νικολάκου ανήγγειλε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα χρήματα που έχει πάρει κάθε εφημερίδα για τις καταχωρήσεις που ορίζει η νομοθεσία, ενώ σχολίασε ότι «κανένα μέσο δεν μπορεί να εκβιάζει, δεν μπορεί να απαιτεί, δεν μπορεί να ζητάει ότι είναι πρώτο και όλοι οι άλλοι είναι ένα τίποτα, δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι αυτοκράτορας του Τύπου, δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι οτιδήποτε. Παράγοντες, παραγοντίσκους η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα αποδεχθεί ποτέ. Οι σχέσεις μας είναι διακριτές, θα παραμείνουν διακριτές και σε όποιους δεν αρέσουμε ας ψάξουν να βρουν νέους υποψηφίους. Εξάλλου παθαίνουν συνεχιζόμενες ήττες τελευταία στις επιλογές τους, ας ψάξουν να βρουν νέους υποψηφίους, ας κάνουν κρυφές συναντήσεις, ας φέρουν από την Αθήνα νέα πολιτικά πρόσωπα, ας κάνουν ό,τι θέλουν, εμείς είμαστε εδώ παρόντες, θα παραμείνουμε εδώ παρόντες και δεν θα τους δώσουμε καμία σημασία».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΠΑΝΗ
Σε ό,τι αφορά τον Χρήστο Μαλαπάνη, μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη κατά την οποία καταδικάστηκαν ο περιφερειάρχης και η αντιπεριφερειάρχης, η Ντίνα Νικολάκου σχολίασε ότι μόνο ένας λογικός λόγος της περνάει από το μυαλό για τον οποίο ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κατέθεσε εναντίον τους: «Έναν λόγο λέει η λογική μου, δεν ξέρω αν είναι σωστός, είναι αυθόρμητος πάντως: Ξέρετε, καμία φορά όλοι μας φοβόμαστε και δειλιάζουμε. Μήπως θέλησε ή πίστεψε (ο κ. Μαλαπάνης) ότι με το να είναι ο κύριος μάρτυρας εναντίον μας πιθανόν εξαργυρώνει τη δική του ευθύνη, εάν υπάρχει; Δεν μπορώ να φανταστώ, η λογική μου να φανταστεί, κάτι άλλο. Δεν ξέρω, γιατί καταλαβαίνετε το επίμαχο διάστημα που μιλάμε ήταν αντιπεριφερειάρχης ο κ. Μαλαπάνης και αυτός ο αντιπεριφερειάρχης, ο κ. Μαλαπάνης, ο οποίος είχε ευθύνες εκ του νόμου, είναι σήμερα ο μάρτυρας κατηγορίας μας».
Επιπλέον η Ντίνα Νικολάκου άφησε να εννοηθεί ότι της προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης επικαλέστηκε στο δικαστήριο ότι η υπόθεση των (μη) καταχωρήσεων δημοσιεύσεων στην «Ελευθερία» ήταν ένας από τους λόγους της παραίτησής του. Είπε σχετικά: «Να δούμε λοιπόν αυτή η διαφορά (χρημάτων) πόση είναι που δεν πήρε (η Ελευθερία), που έκανε τον κ. Μαλαπάνη να έχει ευθιξία και να παραιτηθεί».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΓΕΛΗ
Σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας κατά του περιφερειάρχη, για δηλώσεις του στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με δικηγόρους, δικαστές και προσδιορισμό υπερβολικών τιμών αποζημίωσης για τις απαλλοτριώσεις του δρόμου Ρωμανός-Γαργαλιάνοι, η Ντίνα Νικολάκου σημείωσε ότι ο Πέτρος Τατούλης ποτέ δεν μίλησε για παραδικαστικό κύκλωμα, προσθέτοντας μάλιστα ότι εάν ο περιφερειάρχης γνώριζε την ύπαρξη τέτοιου κυκλώματος σίγουρα θα μιλούσε.
Αυτό για το οποίο μίλησε ο περιφερειάρχης στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, συνέχισε η κ. Νικολάκου, ήταν «ότι γι’ αυτό το δρόμο υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που (όπως είπε ο περιφερειάρχης) θεωρώ ότι έχουν δώσει υπέρογκες τιμές, πάρα πολλά χρήματα, για τις απαλλοτριώσεις. Και (ο κ. Τατούλης) συνέχισε, ‘’είναι κάτι που το έχω πει  πάρα πολλές φορές’’ τόνισε ‘’και θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να ελεγχθεί σε ότι αφορά τους δικαστές και τους δικηγόρους’’».
Η Ντίνα Νικολάκου συνέχισε τονίζοντας «ο κ. Τατούλης έχει πει για το μεγάλο θέμα των αποζημιώσεων στο Ρωμανός-Γαργαλιάνοι πάνω από δέκα φορές. Το έχει πει και όταν έγινε η συνάντηση στους Γαργαλιάνους, το είπε μπροστά στους κατοίκους και στους δικηγόρους. Τότε γιατί δεν θίχτηκε ο κ. Μαργέλης, τότε γιατί δεν έκανε μήνυση ο κ. Μαργέλης και κάνει τώρα;».

ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ
Η αντιπεριφερειάρχης απάντησε εμμέσως στο παραπάνω ερώτημα, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αφενός με την μηνυτήρια αναφορά του επιχειρεί να πλήξει τον περιφερειάρχη ενόψει της δίκης της μήνυσης της Ελευθερίας, της οποίας ο Κώστας Μαργέλης είναι δικηγόρος, στο Εφετείο και αφετέρου επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη θεσμική του ιδιότητα για να προωθήσει τις πολιτικές του επιδιώξεις.
Ειδικότερα, η κ. Νικολάκου ισχυρίστηκε: «Ο κ. Μαργέλης έντεχνα πήγε να συνδέσει τις δύο μηνυτήριες αναφορές (…) για να δημιουργήσει ένα κλίμα ενώπιον της δίκης στο εφετείο, που είναι το επόμενο χρονικό διάστημα, βάζοντάς τον (περιφερειάρχη) έτσι στο στόχαστρο, ώστε να πιστέψουν οι δικαστές και οι δικηγόροι της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας ότι ο κ. Τατούλης είναι απέναντί τους. Για την περιφερειακή αρχή, για τον κ. Τατούλη και εμένα αυτό θεωρείται ωμή παρέμβαση στη διεξαγωγή της δίκης στο εφετείο. Είναι δημιουργία εντυπώσεων από τη μία αλλά είναι και κάτι ακόμα περισσότερο. (…) Ο συνήγορος του κ. Πλεμμένου, ο κατήγορος δηλαδή του κ. Τατούλη, ο εκπρόσωπος του κ. Πλεμμένου στο δικαστήριο, η πολιτική αγωγή, γίνεται και μηνυτής του κατηγορουμένου. Έχει δύο ρόλους τώρα ο κ. Μαργέλης. Εκπροσωπεί τον κ. Πλεμμένο ως πολιτική αγωγή εναντίον του κ. Τατούλη αλλά μηνύει και ο ίδιος τον κ. Τατούλη».
Σχετικά με τις πολιτικές επιδιώξεις που η κ. Νικολάκου ισχυρίστηκε ότι έχει ο κ. Μαργέλης, η αντιπεριφερειάρχης σχολίασε: «Ο κάθε ένας έχει το δικό του όνειρο, κάνει τη δική του προσπάθεια και έχει το δικό του δικαίωμα. Δεν έχει σε καμία περίπτωση όμως δικαίωμα να χρησιμοποιεί το θεσμό της δικαιοσύνης για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του και ακόμη χειρότερα από αυτό, να πιστεύει ότι θα γίνει παίχτης στο πολιτικό παιχνίδι της Μεσσηνίας ή της Καλαμάτας κάνοντας μηνυτήριες αναφορές. Αν θέλει να γίνει παίχτης ας αποδείξει στην κοινωνία ότι έχει την τόλμη να βάλει υποψηφιότητα επιτέλους κάποια στιγμή, γιατί σε λίγο πρέπει να υπογράφει ως πιθανόν υποψήφιος για οποιοδήποτε ρόλο που μας λέει ότι θα πάει και μετά κάνει πίσω».
Τέλος η Ντίνα Νικολάκου πρόσθεσε σχετικά με την αναφορά του Κώστα Μαργέλη: «Άρα θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατία σε εισαγωγικά και ένα απίστευτο μήνυμα που έχει θέσει σε θεσμική εκτροπή τον κ. Μαργέλη και θα πρέπει γρήγορα να τον εγκαλέσει το ίδιο το Σώμα των δικηγόρων που λέει ότι εκπροσωπεί. Όλα αυτά που είπε για δικαστικά κυκλώματα και παραδικαστικά δεν τα είπε ποτέ ο περιφερειάρχης. Ούτε τα υπονόησε. Ο περιφερειάρχης άφησε αιχμή, ναι, για να γίνει έλεγχος, ναι, σε συγκεκριμένα περιστατικά».
Στ.Μ.