Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 21:53

Δεν θα επιτρέψουμε να διαφεντεύουν τον τόπο οι δικαστές, είπε ο Π. Τατούλης!...

Δεν θα επιτρέψουμε να διαφεντεύουν τον τόπο οι δικαστές, είπε ο Π. Τατούλης!...

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΜΑΡΓΕΛΗ ΚΑΙ ΜΑΛΑΠΑΝΗ 
Και ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, έκρινε σήμερα ως «εξαιρετικά εσφαλμένη» την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, τον οποίο καταδίκασε τον ίδιο και την αντιπεριφερειάρχη, Ντίνα Νικολάκου, σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή και ένα χρόνο στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, για τον αποκλεισμό της εφημερίδας «Ελευθερία» από την καταχώρηση πληρωμένων δημοσιεύσεων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη νομοθεσία. Ο περιφερειάρχης, σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη, σχολίασε ότι δεν θα επιτραπεί να διαφεντεύουν τον τρόπο οι δικαστές! Ωστόσο, μεγάλη αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του περιφερειάρχη για τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστα Μαργέλη, ότι προαναγγέλλει δικαστικές αποφάσεις! Ο περιφερειάρχης έκανε αναφορές και σε βάρος του πρώην αντιπεριφερειάρχη και μάρτυρα κατηγορίας του, Χρήστου Μαλαπάνη, για τον οποίο είπε ότι είχε ταχθεί υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων!...

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του περιφερειάρχη είναι τα εξής:
«Πρόκειται για εξαιρετικά εσφαλμένη απόφαση, το περιεχόμενο της οποίας είναι περισσότερο πολιτικό παρά νομικό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης για την απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016.
«Σε όλο το δημόσιο βίο μου ήμουν σταθερός στην άποψη ότι η δικαιοσύνη αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό νομιμότητας και αποτελεσματικότητας της θεσμικής λειτουργίας» τόνισε ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αντιδικούμε με τη δικαιοσύνη, αντίθετα έχουμε απόλυτη πίστη ότι αποτελεί απαραίτητο θεσμό. Δεν θα επιτρέψουμε ωστόσο να μετατραπεί η χώρα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε χώρο όπου διαφεντεύουν οι δικαστές».
Ο κ. Τατούλης ανέφερε ακόμη ότι υπεβλήθη μια μηνυτήρια αναφορά από τον εκδότη εφημερίδας, η οποία στις εκλογές του 2010 ήταν ένθερμος υποστηρικτής του πολιτικού εγχειρήματος της Νέας Πελοποννήσου και της αλλαγής των πολιτικών δεδομένων που επέφερε. Ήθελε ωστόσο να διαφεντεύει ως «Μπέης» πολιτικά την Περιφερειακή αρχή, ήθελε να έχει λόγο για τις πολιτικές επιλογές της, όπως επίσης και για την επιλογή Αντιπεριφερειαρχών. «Αυτό ήταν ξεκάθαρα απέναντι στις πολιτικές μας αρχές και πεποιθήσεις γιατί βασική μας αρχή είναι ότι η Περιφέρεια λογοδοτεί μόνο στους πολίτες και βρίσκεται σε απόλυτη συνέπεια με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».
Ο Περιφερειάρχης, αφού ανέφερε ότι τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε υποβάλλει η εφημερίδα στο δικαστήριο τα έχασε, σημείωσε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής, στην οποία δεν δόθηκε το δικαίωμα της απολογίας, αναβλήθηκε δύο φορές, «η πρώτη λόγω απουσίας μου στο εξωτερικό και η δεύτερη λόγω της απεργίας των δικηγόρων. Ζητήθηκε τρίτη αναβολή, καθόλα νόμιμα, λόγω της ενασχόλησης με σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την Περιφέρεια, η οποία ωστόσο δεν δόθηκε, χωρίς να γνωρίζω το λόγο».
Κάποιοι μάλιστα από τους δικηγόρους είχαν ήδη προεξοφλήσει την απόφαση του δικαστηρίου, γεγονός το οποίο συνιστά ξεκάθαρη εκτροπή της δικαιοδοτικής λειτουργίας, τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος συχνά σπεύδει να προαναγγέλλει αποφάσεις των δικαστηρίων.
Ερωτηματικά προκαλεί επίσης ο τρόπος λειτουργίας του δικαστηρίου, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη. «Ο Εισαγγελέας αγόρευσε για ένα λεπτό με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Οι ρόλοι είναι σαφώς διακριτοί και δεν πρόκειται να εξαρτόμαστε πολιτικά από κανένα Εισαγγελέα».
Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για να αποδείξουμε πόσο εσφαλμένη είναι η απόφαση του Πρωτοδικείου
«Ο σεβασμός μας στη δικαιοσύνη είναι δεδομένος και παραμένει. Δεν πρόκειται να αλλάξει λόγω μιας εσφαλμένης απόφασης. Επί δικτατορίας είχα 17 δίκες, χωρίς ποτέ να μου επιβληθεί ποινή στέρησης των πολιτικών μου δικαιωμάτων» συνέχισε ο κ. Τατούλης.
«Έχουμε ήδη προσφύγει στο Εφετείο καθώς αμφιβάλλουμε κατά πόσο το περιεχόμενο της ποινής, πόσο μάλλον στο επίπεδο των πολιτικών δικαιωμάτων, συνάδει με το δικαιοδοτικού καθεστώς της χώρας» και ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα, εντός του νομικού πλαισίου, για να αποδείξουμε πόσο εσφαλμένη είναι η απόφαση.
«Η πολιτική μου στάση σε όλο το δημόσιο βίο μου έχει δικαιωθεί πλήρως, καθώς ποτέ δε συμβιβάστηκα με μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα ή με σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στον τέως Αντιπεριφερειάρχη το 2011, ο οποίος ήταν ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας, υπενθυμίζοντας τα γνωστά πρωτοσέλιδα της συγκεκριμένης εφημερίδας εις βάρος του.
«Ο κ. τέως Αντιπεριφερειάρχης δεν παραιτήθηκε τότε ως όφειλε, παρόλο που προέβη σε ενέργειες απέναντι στις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων» δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης.
Σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις του δρόμου Ρωμανός – Γαργαλιάνοι, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι το κόστος τους ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου, πρωτόγνωρο ποσό, ενώ παράλληλα υπάρχουν δικαστικές προσφυγές για διεκδικήσεις πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
«Από το 2012 υποστήριξα ότι το κόστος αυτό ήταν εξωπραγματικό και ότι η δαπάνη αυτή είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ώστε η υπόθεση να διερευνηθεί. Οι δικαστικές αρχές έπρεπε να είχαν λάβει υπόψιν τους τη δημόσια τοποθέτησή μου και να είχαν προβεί στις απαιτούμενες ελεγκτικές ενέργειες. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις τότε με εγκαλούσαν γιατί δεν προχωρούσα τις εκταμιεύσεις γρήγορα, ενώ τώρα έχουν συνταχθεί με τη θέση μου ότι επιβαρύνθηκε εξαιρετικά και απαράδεκτα το κόστος των απαλλοτριώσεων και μάλιστα σε αυτό συνομολογούν και οι πολίτες».
Η στάση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας προσβάλλει τους δικηγόρους που εκπροσωπεί
«Τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και συνήγορο του εκδότη, ο οποίος προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία πολιτικού περιεχομένου να προβάλλει το πολιτικό του ενδιαφέρον, δεν θα τον ακολουθήσω στην πολιτική του παραζάλη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι «αδικεί τους δικηγόρους που εκπροσωπεί με τη συμπεριφορά του και, με ευρεία έννοια, δημιουργεί στρέβλωση στη λειτουργία της δικαιοσύνης εκμεταλλευόμενος τη θεσμική του ιδιότητα για ίδιον πολιτικό όφελος».
«Μου προκαλεί εντύπωση ο χρόνος που επέλεξε να υποβάλλει τη μηνυτήρια αναφορά του. Δεν είχε διαβάσει ή δεν είχε ακούσει τις δημόσιες παρεμβάσεις μου νωρίτερα; Γιατί διάλεξε αυτό το χρονικό σημείο; Το έκανε προσπαθώντας να επηρεάσει την απόφαση του Εφετείου. Έχει μάλιστα προαναγγείλει την απόφαση του Εφετείου. Αυτά θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψιν τους οι δικαστικές αρχές» ανέφερε ακολούθως ο Περιφερειάρχης.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή στην Πελοπόννησο και είμαστε πεπεισμένοι ότι η δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Δεν θα αφήσουμε ακόμη σε κανένα το περιθώριο να χρησιμοποιεί το οπλοστάσιο των απειλών για να αμαυρώσουν το ρόλο της δικαιοσύνης» σημείωσε ιδιαίτερα ο κ. Τατούλης».