Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 20:15

Ανούσιοι καυγάδες Περιφέρειας-ΣΥΡΙΖΑ…

Ανούσιοι καυγάδες Περιφέρειας-ΣΥΡΙΖΑ…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 
Μια οδηγία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, προς τους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές των Υπηρεσιών, να μην συναντιούνται ή αλληλογραφούν με φορείς, θεσμικούς παράγοντες και πολιτικούς χωρίς προηγουμένως να συνεννοούνται με το Γραφείο του περιφερειάρχη, έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να τον κατηγορήσει για αυταρχισμό και προσπάθεια απόκρυψης συμβάντων που ενδεχομένως τον εκθέτουν. Εκ μέρους του Πέτρου Τατούλη απάντησε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, υποστηρίζοντας ότι η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει ότι το κράτος κυβερνάται από το κόμμα…

Ειδικότερα, από το ΣΥΡΙΖΑ βγήκε σήμερα η εξής ανακοίνωση: «Η απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρου Τατούλη, να απαγορεύσει όχι μόνο τις επαφές αλλά ακόμα και την αλληλογραφία των στελεχών και των εργαζόμενων της Περιφέρειας με θεσμικούς παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα συνιστά απαράδεκτη κίνηση που θυμίζει σκοτεινές εποχές και προκαλεί πολλαπλά ερωτηματικά για τις προθέσεις του.
Συγκεκριμένα, στις 3 Ιανουαρίου ο κ. Τατούλης απέστειλε στους αντιπεριφερειάρχες και τους προϊστάμενους των υπηρεσιών της περιφέρειας έγγραφο το οποίο δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, με το οποίο τους γνωστοποιούσε ότι "δεν θα πραγματοποιείται καμία συνάντηση και καμία αλληλογραφία με οποιονδήποτε Φορέα και Θεσμικό ή Πολιτικό πρόσωπο αν δεν έχει προηγηθεί σχετική συνεννόηση με το Γραφείο μας"! Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε μία μέρα νωρίτερα από την επίσκεψή του Υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζου, στην Τρίπολη, κατά την οποία είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Διοικητή του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, με την παρουσία του προσωπικού του ιδρύματος καθώς και στελεχών της Περιφέρειας από υπηρεσίες που στεγάζονται σε αυτό. Αποτελεί δε ακραίο παράδειγμα συγκεντρωτικής διοίκησης, το οποίο αναρωτιέται κανείς αν αναιρεί την εξουσιοδότηση υπογραφής που παγίως δίνεται στη διοικητική ιεραρχία κάθε φορέα.
Για ποιο λόγο ενοχλείται ο κ. Τατούλης από τις επαφές ενός υπουργού και ενός γενικού γραμματέα της κυβέρνησης με φορείς της περιφέρειας; Μήπως η ακραία αυτή κίνηση αυταρχισμού έγινε για να προλάβει αποκαλύψεις συμβάντων που ενδεχομένως να τον εκθέτουν;  Διότι, προφανώς, δεν σκοπεύει (ελπίζουμε) να διοικεί μόνος του όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως ενός ανδρός αρχή. Ποια ήταν η πρακτική που ακολουθούσε ο κ. Τατούλης όταν επισκέπτονταν την περιφέρεια Πελοποννήσου μέλη της κυβέρνησης Σαμαρά; Οι απαγορεύσεις αυτές συνιστούν κομμάτι της "συμφωνίας αλήθειας" του Κ. Μητσοτάκη;».
ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ
Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου απάντησε στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής: «Είναι προδήλως αντιδημοκρατικό και πολιτικά απαράδεκτο να εμφανίζεται και να λειτουργεί το κόμμα του Σύριζα ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Ο κομματικός πατερναλισμός και η επιχειρούμενη ταύτιση του κόμματος με την Κυβέρνηση αποτελούν καταστροφικές πρακτικές, οι οποίες παραβιάζουν βασικούς κανόνες της δημοκρατίας και οι οποίες απέτυχαν με οδυνηρά αποτελέσματα για τους πολίτες στο τέλος του 20ου αιώνα.
Τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα μας έχουν αλλάξει. Ο Περιφερειακός θεσμός αποτελεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον τρίτο πόλο της οργανωμένης πολιτείας και είναι αυτοτελής. Δεν είναι ούτε το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης, ούτε το μακρύ χέρι κανενός πολιτικού κόμματος.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αποδείξει ότι είναι απόλυτα συνεπής προς την ευθύνη της με τόλμη, αποφασιστικότητα και αξιόπιστη πολιτική συμπεριφορά, όταν ο Σύριζα τη μια στιγμή «μπαχαλοποιούσε» τη χώρα, ενώ την άλλη προσεταιριζόταν πολιτικές δυνάμεις, μόνο και μόνο για να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη.
Ο Σύριζα προσπαθεί με προσωπικές επιθέσεις να υπονομεύσει τους θεσμούς. Αντίθετα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εδώ και δεκαετίες οι πολίτες έχουν εμπιστευτεί ισχυρά πρόσωπα που ενδυναμώνουν τους θεσμούς.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν και παραμένει ακομμάτιστη και δεν πρόκειται ποτέ να υιοθετήσει τις προτεινόμενες από το Σύριζα πρακτικές κομματικού πατερναλισμού της δημόσιας διοίκησης.
Οι «νεοαριστερές και καθεστωτικές» απόψεις σας συνιστούν πολιτική οπισθοδρόμηση με στόχο την επαναφορά ασφυκτικών πολιτικών πρακτικών ενάντια στους «διαφωνούντες» και σε αυτές θα βρείτε απέναντί σας και εμάς και τους πολίτες.
Υ.γ. Σε ότι αφορά την ταύτιση, από το Σύριζα, του χρόνου έκδοσης του εγγράφου και της επίσκεψης του Κυβερνητικού κλιμακίου, θα θέλαμε να τους πληροφορήσουμε ότι οι υπηρεσίες στις οποίες αναφέρονται ανήκουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και όχι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».  
Στ.Μ.