Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 15:35

Καίριος ο ρόλος της Καλαμάτας στο αναπτυξιακό πλάνο της Πελοποννήσου

Καίριος ο ρόλος της Καλαμάτας στο αναπτυξιακό πλάνο της Πελοποννήσου

ΤΑΤΟΥΛΗΣ-ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΜΕ ΣΠΙΡΤΖΗ 
Κυρίαρχος είναι ο ρόλος της Καλαμάτας στο αναπτυξιακό πλάνο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο η περιφερειακή αρχή συζητά με την κυβέρνηση, παρά τις συχνές «συμπλοκές» τους. Την Πέμπτη ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, με την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, συζήτησαν για τρία «θεμελιώδη αναπτυξιακά έργα» της Πελοποννήσου με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Και όπως σημειώνει η Περιφέρεια, η συζήτηση «διεξήχθη σε θετικό κλίμα». Από τα τρία θεμελιώδη αναπτυξιακά έργα τα δύο έχουν επίκεντρο την Καλαμάτα, πρόκειται για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της και για την προώθηση της διαστημικής πύλης. Και το τρίτο θεμελιώδες έργο όμως αφορά και θα υποστηρίξει την Καλαμάτα, είναι η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου…

Στη σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας σημειώνονται τα εξής: «Τρία θεμελιώδη αναπτυξιακά έργα για την Πελοπόννησο έθεσε σε προτεραιότητα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην πολύωρη συνάντησή του με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, με τη συμμετοχή της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Κωνσταντίνας Νικολάκου και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.
Πρόκειται για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο, με τουριστικό, μεταφορικό και επιβατικό χαρακτήρα, όπου απαιτείται, την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης σε χαμηλού κόστους επιβατικό και μεταφορικό, και την άμεση ανάγκη σύστασης εθνικού οργανισμού διαστήματος, ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της χώρας στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για το διάστημα και η έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε τις προτεραιότητες αυτές, κρίσιμα πολιτικά στοιχήματα, τα οποία αξιοποιούν στρατηγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιφερειακής της οικονομίας.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξέφρασε τόσο τη δική του συμφωνία για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, όσο και της Τραινοσε, η οποία ήδη συνεργάζεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το σκοπό αυτό. Σημείωσε μάλιστα ότι στο συνέδριο που θα διοργανωθεί στην Πελοπόννησο, σε συνέχεια αυτού που είχε πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη, θα συμμετάσχει και το Υπουργείο Υποδομών.
Σε ότι αφορά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ο κ. Σπίρτζης δήλωσε, αφενός, ότι είναι ενήμερος για την αύξηση του τουρισμού στην Πελοπόννησο και τον «πρωταθλητισμό» του και, αφετέρου, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία αναβάθμισης και επέκτασής του.
Σε ότι αφορά το αεροδρόμιο της Τρίπολης, ο Υπουργός Υποδομών συμφώνησε στην πρόταση του Περιφερειάρχη για την παράλληλη λειτουργία του ως επιβατικού και μεταφορικού χαμηλού κόστους αεροδρομίου, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ την οικονομία της Πελοποννήσου.
Ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε επίσης να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά του Υπουργείου και να συνεργαστεί στενά με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά, για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Διαστήματος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης σημαντικοί οδικοί άξονες, για τους οποίους ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τη συνεργασία του Υπουργείου ώστε να ενταχθούν στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και αφορούν όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου. Ενδεικτικά αναφέρονται έργα με ωριμότητα άμεσης ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή στα συγχρηματοδοτούμενα ταμεία, ήτοι η παρέμβαση στον Ισθμό, ο άξονας Δερβενάκια – Μυκήνες, η παράκαμψη Δολιανών, η παράκαμψη Λαγκαδίων, οι άξονες Τσακώνα – Καλό Νερό, Καλαμάτα – Ριζόμυλος, και Γύθειο – Σπάρτη, η ολοκλήρωση της περιμετρικής της Τρίπολης και η αντιπλημμυρική προστασία του».