Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 19:10

Τα απαξίωξαν, τα έκλεισαν και τώρα κοντράρονται για την αξιοποίησή τους από ιδιώτες

Τα απαξίωξαν, τα έκλεισαν και τώρα κοντράρονται για την αξιοποίησή τους από ιδιώτες

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΕΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 
Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση των δημόσιων ΚΤΕΟ (Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων) έγινε θέμα αντιπαράθεσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την απόφαση της περιφερειακής αρχής να αξιοποιήσει το ΚΤΕΟ της Κορίνθου (για επισκευές του οποίου δαπανήθηκαν πριν τρία χρόνια 300.000 ευρώ), δίνοντάς το με διαγωνισμό σε ιδιώτη. Η κόντρα ξεκίνησε μετά από επιστολή του πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και νυν επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παναγιώτη Αλευρά, ο οποίος καταγγέλλει την «αξιοποίηση» που προωθεί η περιφερειακή αρχή. Ο Παναγιώτης Αλευράς αν και υποστηρίζει ότι η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ συμβάλλει στον υγιή ανταγωνισμό ταυτόχρονα γράφει ότι τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ ήταν αυτά που πίεσαν ώστε να μπει λουκέτο στα δημόσια ΚΤΕΟ. Στον πρώην αντιπεριφερειάρχη απάντησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης,  Ντίνα Νικολάκου, που υποστηρίζει ότι η περιφερειακή αρχή δεν κλείνει τα ΚΤΕΟ αλλά τα ανοίγει…

Η επιστολή του Παναγιώτη Αλευρά, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας-Πράξη Ανάπτυξης», έχει ως εξής:
«Είναι γνωστό ότι από το 2003 απαιτείται για τη σωστή λειτουργία των ΚΤΕΟ ο εκσυγχρονισμός και η πιστοποίησή τους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).
Ωστόσο το Υπουργείο Μεταφορών για μια ολόκληρη 10/ετία, αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας, φρόντιζε να παρέχει συνεχείς παρατάσεις στα δημόσια ΚΤΕΟ  τα οποία συνέχιζαν να λειτουργούν χωρίς πιστοποίηση.
Εντελώς ξαφνικά σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4070/12 η τότε ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, υποκύπτοντας στις πιέσεις των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, οδηγήθηκε στην απόφαση να μην χορηγήσει νέα παράταση, αλλά να μπει λουκέτο στα δημόσια ΚΤΕΟ που δεν λειτουργούσαν με τα όσα ορίζει ο νόμος.
Εδώ μπαίνει το ερώτημα Τα δημόσια ΚΤΕΟ ήταν αυτόνομες επιχειρήσεις με δικό τους προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να εκσυγχρονιστούν ή ήταν δουλειά του κράτους που εισέπραττε τα έσοδα από τους διενεργούμενους τεχνικούς ελέγχους αλλά που δεν έκανε με σκοπό να τα ιδιωτικοποιήσει;
Μετά από πολλές αντιδράσεις το 2013 το Υπουργείο Υποδομών έδωσε επιτέλους τις απαιτούμενες οδηγίες για την επαναλειτουργία των Δημοσίων ΚΤΕΟ εφ΄όσον  έχουν πρώτα πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001.
Στη συνέχεια όλες οι Περιφέρειες της χώρας έσπευσαν για την πιστοποίηση των ΚΤΕΟ και συνεπώς την επαναλειτουργία τους. Ήδη σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 30 Δημόσια ΚΤΕΟ και λειτουργούν 28. Αντίθετα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τα 5 Δημόσια ΚΤΕΟ επαναλειτούργησε μόνο της Μεσσηνίας μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Αντιπεριφέρειας και των εργαζομένων.
Μάλιστα στη συνεδρίαση του Π/Σ της 18-1-2017 η Περιφερειακή Αρχή εισηγήθηκε και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία η «αξιοποίηση» των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΟ Κορίνθου, μέσω μιας μίσθωσης με Δημόσιο Διαγωνισμό.
Τονίσθηκε μάλιστα ότι την ίδια τύχη θα έχουν και τα υπόλοιπα ΚΤΕΟ της Περιφέρειας, με τοποθετήσεις των ίδιων των Αντιπεριφερειαρχών των Περιφερειακών Ενοτήτων, επικαλούμενοι έωλα επιχειρήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΚΤΕΟ Κορίνθου ξοδεύτηκαν προ 3/τίας 300.000€  για να αποκατασταθούν οι βλάβες στις κτιριακές εγκαταστάσεις.
Σαφέστατα κανείς δεν αμφισβητεί ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός και υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες από τα Δημόσια ΚΤΕΟ.  Οι ισχυρισμοί όμως ότι υπήρχαν αρρυθμίες στο παρελθόν κα πρέπει να κλείσουν, μας θυμίζει τακτικές  του «πονάει δόντι κόψει κεφάλι».
Θεωρούμε ότι η συνύπαρξη Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ συμβάλλει στον υγιή ανταγωνισμό και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη.
Καλούμε την Περιφέρεια να αναθεωρήσει την στάση της και να δρομολογήσει την επαναλειτουργία όλων των ΚΤΕΟ».
ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ
Η απάντηση της θεματικής αντιπεριφερειάρχη, Ντίνας Νικολάκου, έχει ως εξής:
«Για μια ακόμα φορά ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας θεώρησε ότι βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει αντιπολιτευτική κριτική στη λύση που υιοθετεί η Περιφερειακή αρχή της Πελοποννήσου για την επαναλειτουργία των ΚΤΕΟ.
Προσπαθεί με ψευδείς αναφορές και παραποιημένα γεγονότα να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δεν αποφάσισε να βάλει λουκέτο στα δημόσια ΚΤΕΟ, όπως αποπροσανατολιστικά αναφέρει, αντιθέτως αποφάσισε να ανοίξουν όλα τα ΚΤΕΟ που παραμένουν κλειστά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε, ξεκινώντας από το κλειστό ΚΤΕΟ Κορινθίας, να αξιοποιήσει τις υποδομές, κτιριακές και εξοπλισμού, για τον εκσυγχρονισμό των οποίων έχουν δαπανηθεί σημαντικοί πόροι και οι οποίες θα καταστραφούν από την αχρησία.
Η ανακοίνωσή του διαπνέεται από πολιτική μικροψυχία, καθώς αναφέρει ότι το ΚΤΕΟ Μεσσηνίας λειτουργεί από τη δήθεν δική του μέριμνα ως αντιπεριφερειάρχης, ενώ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην απόφαση και την αποφασιστικότητα του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη, και ότι ο ίδιος δεν είχε καμία συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία.
Οι Πελοποννήσιοι πολίτες και ειδικά οι Μεσσήνιοι γνωρίζουν την πολιτική αχαριστία του κ. Αλευρά, καθώς στο βωμό της πρόσκαιρης πολιτικής του σκοπιμότητας δε διστάζει να κατηγορήσει θέσεις και αποφάσεις που ο ίδιος με θέρμη υπηρέτησε στο παρελθόν». 
Στ.Μ.