Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 18:23

Τατούλης στην Καλαμάτα: Ξεφύγετε από τη ραστώνη, είστε η μόνη ελπίδα του τόπου

Τατούλης στην Καλαμάτα: Ξεφύγετε από τη ραστώνη, είστε η μόνη ελπίδα του τόπου

ΠΙΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Τα χαρακτηριστικά διαγγέλματος είχε η ομιλία που έκανε το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, στην εκδήλωση κοπής της πίτας των εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στην Καλαμάτα. Ο Πέτρος Τατούλης κάλεσε τους πολίτες να ξεφύγουν «από τη ραστώνη που μας έχουν δημιουργήσει, ιδιαίτερα τώρα τελευταία», τονίζοντας ακόμη ότι η χώρα βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού», ότι «το 2017 θα είναι ένα ακόμη πιο δύσκολο έτος από το προηγούμενο» και πως «η μόνη ελπίδα για τη σωτηρία αυτού του τόπου είναι οι ίδιοι οι πολίτες». Τώρα αν οι αναφορές αυτές μπορούν να θεωρηθούν ως διάγγελμα κατά της κυβέρνησης ο καθένας μπορεί να το κρίνει μόνος του…

Ο Πέτρος Τατούλης δεν έκανε συγκεκριμένες εξαγγελίες για έργα που θα γίνουν στη Μεσσηνία το 2017, ανήγγειλε ωστόσο ότι σύντομα η κυβέρνηση πρόκειται να εγκρίνει την υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών στον ιδιωτικό όμιλο που έχει κερδίσει το σχετικό διαγωνισμό. Ο περιφερειάρχης εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση γι’ αυτό, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της περιφερειακής αρχής που επιτεύχθηκε χάρη στη γνώση της για το θέμα, στο πείσμα της και στην πίστη της.
Ο περιφερειάρχης έκανε αναφορές και για το μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τον ελαιοκομικό τομέα της περιοχής, τις ζημιές από το δάκο, τονίζοντας ότι οι ευθύνες δεν μπορεί να καταλογιστούν στην Περιφέρεια γιατί σοβαρή δακοπροσβολή υπήρξε σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Προηγουμένως η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, είχε τονίσει ότι η καταπολέμηση του δάκου ήταν ευθύνη του κράτους που εκχωρήθηκε στις Περιφέρειες, χωρίς όμως την αναγκαία υποστήριξη, όπως άφησε να εννοηθεί. Επιπλέον ο περιφερειάρχης, στηρίζοντας τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, τόνισε ότι η εμπειρία και οι ικανότητες που έχουν τα στελέχη των Υπηρεσιών αυτών αξιοποιούνται ώστε να ληφθούν διορθωτικά μέτρα για την καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων με το δάκο της ελιάς.
Ακόμη, ο κ. Τατούλης μίλησε για το Δασικό Χάρη, τονίζοντας ότι έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να ανασταλεί η διαδικασία μέχρι να γίνουν διορθώσεις. Αν δεν συμβεί αυτό, τόνισε, η ζημιά θα είναι μεγάλη για πολλούς συμπολίτες αλλά και για την αγροτική και τοπική οικονομία εφόσον κινδυνεύσουν επιδοτήσεις για προϊόντα που παράγονται σε εκτάσεις που στο Δασικό Χάρτη είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές.
NIKOLAKOU-ALEIFERH-PITA-26-01-17.jpgΚατά τα άλλα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος για τη δουλειά που έγινε το 2016, η οποία πρόσθεσε ότι δεν πιστώνεται σε πρόσωπα αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Είπε ότι το ΕΣΠΑ (το προηγούμενο) έκλεισε «με απόλυτα θετικό πρόσημο», ότι το καινούργιο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας είναι «καθαρό», δηλαδή χωρίς δεσμεύσεις κονδυλίων για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ αλλά και ότι η περιφερειακή αρχή έχει εξασφαλίσει ένα παράλληλο πρόγραμμα 120 εκατομμυρίων.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στο «υψηλό επίπεδο συνεργασίας» που υπάρχει με τους Δήμους της Μεσσηνίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι η συνεργασία αυτή είναι παραδειγματική και για τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου απάντησε στον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, χωρίς να τον κατονομάσει, που προχθές δήλωσε ότι Περιφέρειες και Δήμοι οικειοποιούνται έργα της κυβέρνησης. Ο κ. Τατούλης υπαινίχθηκε ότι το αντίθετο συμβαίνει και μάλιστα κάλεσε «να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι έρχονται να εγκαινιάσουν έργα στα οποία δεν είχαν καμία απολύτως συμμετοχή».
Προηγουμένως η αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, τόνισε για τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη ότι είναι ο αρχηγός που εμπνέει τους συνεργάτες του, δίνει όραμα και ελπίδα. Επίσης η Ντίνα Νικολάκου τόνισε ότι είναι μεγάλο το έργο που έγινε από την Περιφέρεια στη Μεσσηνία, μιλώντας γενικά για δρόμους, για παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, για βιολογικούς καθαρισμούς, για υδρεύσεις, για έργα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομίας, ενώ κλείνοντας σχολίασε, μεταξύ άλλων, πως δεν είναι τυχαίο ότι το αεροδρόμιο Καλαμάτας το 2016 έσπασε το φράγμα των 100.000 αφίξεων από το εξωτερικό και πως η Μεσσηνία και η Καλαμάτα θα ανέβουν, από την Περιφέρεια, ακόμα πιο ψηλά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Θανάσης Αθανασόπουλος, ευχήθηκε για το 2017 ειρήνη, ενώ αμφισβήτησε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι τα εργατικά και ανθρώπινα δικαιώματα που ήταν προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ τώρα αφαιρούνται ένα ένα από την ίδια την Ε.Ε. «Είναι δημοκρατία αυτό, είναι ελευθερία, είναι πρόοδος», διερωτήθηκε. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση ενάντια στις πολιτικές που στρέφουν τον κόσμο στο ρατσισμό και το φασισμό. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι είναι ανάγκη να προσληφθεί προσωπικό, ότι δεν πρέπει να μεταφερθεί προσωπικό από τη Μεσσηνία στις κεντρικές υπηρεσίες της Περιφερείας στην Τρίπολη, ότι οι τοποθετήσεις προϊσταμένων πρέπει να γίνονται ύστερα από κρίσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ότι για το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας είναι απαραίτητο να γνωμοδοτήσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων.
Τοποθετήσεις έγιναν ακόμη από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά, τους επικεφαλής της μείζονος και της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκο Πατσαρίνο και Παναγιώτη Αλευρά αντίστοιχα, τους περιφερειακούς συμβούλους Απόστολο Γκούνη και Αντωνία Μπούζα.
Το φλουρί της πίτας έτυχε στον διευθυντή Διοικητικού, Δημήτρη Μουτζούρη.
Στ.Μ.