Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 10:16

Ώθηση στα σχέδια για διαστημική πύλη με την ίδρυση εθνικού διαστημικού οργανισμού

ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την κυβέρνηση και ειδικότερα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτιστικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την πρωτοβουλία του για την ίδρυση εθνικού διαστημικού οργανισμού, ο οποίος θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρίας. Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας τονίζεται ότι ο ίδιος ο περιφερειάρχης έθεσε το αίτημα για την ίδρυση του διαστημικού οργανισμού κατά τη συνάντηση που είχε πριν λίγες ημέρες με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, δεδομένου ότι ο οργανισμός αυτός θα δώσει ώθηση στο σχεδιασμό για τη δημιουργία διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα. Σημειώνεται επίσης ότι η Περιφέρεια θέτει το συγκεκριμένο αίτημα από το 2013 όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν κάτι σχετικά…

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Περιφέρειας σημειώνεται: «Ευόδωση μιας ακόμα κεντρικής πολιτικής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης την ανακοίνωση δημιουργίας της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά. 
"Πρόκειται για την υιοθέτηση των πολιτικών πρωτοβουλιών που αναλάβαμε από το 2013, όταν για πρώτη φορά στη χώρα κάναμε λόγο για τα γεωστρατηγικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα δημιουργίας διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα, θέτοντας σε όλες τις Κυβερνήσεις ως πρώτη προϋπόθεση τη δημιουργία Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να εισακουστούμε.
Χαιρόμαστε γιατί όταν θέσαμε εκ νέου το ζήτημα αυτό στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, ο οποίος θα το μετέφερε στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά, επιτέλους έγινε αντιληπτή η σημασία δημιουργίας εθνικού φορέα για το διάστημα, τόσο για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, όσο και για ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Είχαμε μάλιστα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία, όσο και για τη δομή του οργανισμού αυτού, ώστε να μπορέσει η χώρα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες αξιοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να εκμεταλλευτεί τόσο σε πολιτικό, όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο τις δυνατότητες που προσφέρει η διαστημική επιστήμη.
Είχαμε επίσης επισημάνει την αντιφατική συνθήκη, ως χώρα να συμμετέχουμε με σημαντικές δαπάνες στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το πρόγραμμα Gallileo, που αφορά τη διαστημική επιστήμη, αλλά να μην είμαστε δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με εδραία την πεποίθησή της για τις απαιτούμενες ρηξικέλευθες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδά της, ήταν ο μόνος εθνικός φορέας που συνεργάστηκε με το επίσημο ινστιτούτο του ΝΑΤΟ, Von Karman for Fluid Dynamics, για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης, επίσης από το 2014, καλύπτοντας από τους δικούς της και μόνο πόρους το κόστος της συμμετοχής της Ελλάδας.
Καλούμε την Κυβέρνηση, αφού έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα, να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε, αφενός, να αξιοποιηθεί η εμπειρία της και το δίκτυο συνεργασιών που έχει αναπτύξει και, αφετέρου, να ενστερνιστεί το σχέδιό της για τη δημιουργία Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα, το οποίο αποτελεί μεγάλο όραμα της Περιφέρειας και αναπτυξιακό εργαλείο κομβικής σημασίας για όλη τη χώρα"».
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης σημειώνεται σε ανακοίνωση σχετικά με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία: «Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν Οργανισμό που να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency
Είναι χαρακτηριστικό ότι: α) η Τουρκία έχει, πρόσφατα, δημιουργήσει το δικό της Οργανισμό Διαστημικής Πολιτικής, β) η Ελλάδα απλά απουσιάζει από τις συναντήσεις Υπουργών της Ε.Ε. αρμόδιων για τη διαστημική πολιτική και, γ) τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε δαπανήσει ως χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια για τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως –π.χ.- το Galileo, τα οποία δεν αξιοποιούμε, εξαιτίας της απουσίας εξειδικευμένου προσωπικού υψηλού επιπέδου που θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την εκπροσώπηση σε επιτροπές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ σχετικά με την ειρηνική χρήση του εξωατμοσφαιρικού διαστήματος».
Στ.Μ.