Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 17:28

Αιφνιδιαστικό "μπουρλότο" στην υπόθεση "σκουπίδια" από Ν.Δ. - Απάντηση Τατούλη με "διάγγελμα"…

Αιφνιδιαστικό "μπουρλότο" στην υπόθεση "σκουπίδια" από Ν.Δ. - Απάντηση Τατούλη με "διάγγελμα"…

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ Η ΣΔΙΤ 
Από εκεί που δεν το περίμενε κανείς ήρθε το «μπουρλούτο» στη υπόθεση «διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου». Δεν είναι μόνο ότι δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καταλογίζουν ξαφνικά τεράστιες ευθύνες στην Περιφέρεια για τη μη επίλυση του προβλήματος. Είναι κυρίως ότι η Νέα Δημοκρατία επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων νομικά δεν γίνεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και η αναφορά της ότι το έργο πηγαίνει τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω. Ο περιφερειάρχης απάντησε στην ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. σήμερα, με γραπτή δήλωση με την οποία κηρύσσει τον πόλεμο στον λαϊκισμό και το ψέμα, όπως υπογραμμίζει και σχολιάζει ότι οι ερωτώντες βουλευτές, χωρίς να απευθύνεται απευθείας σε αυτούς, υπονομεύουν το ίδιο τους το κόμμα…

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές βάζουν «μπουρλότο» στο έργο με την εξής αναφορά τους: «Σχετικά με το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο Ν.4386/2016 παίρνει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια, εκείνη μέσω της Διαχειριστικής Αρχής απευθύνει νέα πρόσκληση για την κατάθεση προτάσεων για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» προκειμένου να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ με μόνο αποδέκτη την ίδια την Περιφέρεια, επικαλούμενη την υπ’ αριθμό 3372/378/13-1-2012 απόφαση του Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, που μετά την ψήφιση του Ν.4386/2016 (άρθρο 23) δεν έχει ισχύ. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται πως αποδέχεται την κίνηση αυτή, καθώς σε έγγραφο με ημερομηνία 8 Μαρτίου του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, ανάμεσα στα 13 μεγάλα έργα που έχουν εγκριθεί (βάσει ενημέρωσης έως τον Οκτώβριο του 2016) από τις Επιτροπές Παρακολούθησης των αντίστοιχων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, έχοντας ονοματιστεί στους επίσημα υποβληθέντες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικούς πίνακες) υπάρχει και το εν λόγω ΣΔΙΤ και μάλιστα με εκτιμώμενη ημερομηνία υποβολής του αιτήματος συγχρηματοδότησης στην Ε.Ε. τον Απρίλιο του ’17 και εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης των εργασιών τον Δεκέμβριο του 2017. Σε κάθε περίπτωση η απένταξη του έργου από το προηγούμενο ΕΣΠΑ θα οδηγήσει σε τουλάχιστον 2ετή καθυστέρηση της ουσιαστικής και τελικής επίλυσης του προβλήματος».
Την ερώτηση υπογράφουν οι Γιάννης Ανδριανός, Κωνσταντίνος Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Παναγιώτης Δαβάκης, Χρίστος Δήμας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Τζαβάρας και Ιάσων Φωτήλας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, με την οποία εξαπολύονται βέλη κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου (και της κυβέρνησης), όπως ότι  οι όροι της σύμβασης είναι σαφώς δυσμενέστεροι για τους πολίτες της Πελοποννήσου σε σχέση με τις συμβάσεις σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, εδώ.
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, αυτή εκδηλώθηκε με την εξής γραπτή δήλωση: «Σε όλο μου τον πολιτικό βίο στέκομαι απέναντι στο ψέμα και τον λαϊκισμό. Κι αυτό γιατί πιστεύω βαθιά ότι η πολιτική είναι άσκηση αλήθειας, αλλά και συνεχής διάδραση με τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και με την κοινωνία στο σύνολο της. Η συνέπεια λόγων και πράξεων χαρακτηρίζουν την πορεία μου στα δημόσια πράγματα. Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα, στη βάση της διατύπωσης ενός ριζοσπαστικού οράματος, είναι εκείνα τα στοιχεία που έχουν δημιουργήσει συνθήκες πλειοψηφικής κοινωνικής αποδοχής στα πολιτικά μου εγχειρήματα. Με αυτές τις αρχές πορεύτηκα, πορεύομαι και θα πορευτώ και στο μέλλον. Και για αυτό δεσμεύομαι στους Πελοποννήσιους συμπολίτες μου, που αγκάλιασαν την πατριωτική μας δομή και αντιλήφθηκαν έγκαιρα – πριν το κεντρικό πολιτικό σύστημα ξεκινήσει να μιλά για συνεργασίες – ότι ο τόπος επιζητά την σωτηρία του πάνω και πέρα από κομματικές διαχωριστικές γραμμές και τις προσωπικές ιδιοτέλειες. Μαζί με αυτούς τους πολίτες προχωρήσαμε μέχρι σήμερα. Μαζί προχωρούμε και στο αύριο.
Στην ιστορία της πατρίδας μας, υπήρξαν πολιτικοί ηγέτες που συγκρούστηκαν με τις σειρήνες του λαϊκισμού και διατύπωσαν ρεαλιστικά σχέδια για τον τόπο και τους πολίτες του. Η μάχη κατά του λαϊκισμού δεν είναι μια μάχη απλή. Δεν είναι εύκολη για κανέναν πολιτικό φορέα. Η μάχη κατά του λαϊκισμού, θα έλεγα, είναι μια εθνική μάχη. Μια μάχη διακομματική και πατριωτική.
Και μάλιστα σε μια περίοδο που η πολιτική κονίστρα είναι τόσο σκληρή, που τα πολιτικά πρόσωπα εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού από το πολιτικό προσκήνιο, υπό το βάρος της αδυναμίας τους να συνομιλήσουν με τους πολίτες και να δημιουργήσουν θετικό πρόσημο στην δημόσια παρουσία τους. Και αυτά τα πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να συντηρηθούν στην ζωή, βρίσκουν την εύκολη λύση, με ψέματα και μισές αλήθειες να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους, έστω και αν υπονομεύουν αφενός την παράταξη στην οποία ανήκουν, αλλά κυρίως το συμφέρον των πολιτών και του τόπου. Αυτά τα πολιτικά πρόσωπα, όμως, που υπηρετούν το ψεύδος και τον λαϊκισμό, έχουν αποδειχθεί πια εντελώς αναλώσιμα.
Ο λαϊκισμός δεν αγαπά τους θεσμούς. Τους αποστρέφεται.
Δεν πρεσβεύει τη συναίνεση. Γιατί τον αποδυναμώνει.
Δεν επιδιώκει τη συνεργασία. Είναι ερπετό που τρέφεται από την μιζέρια και την διαίρεση.
Είναι η υπέρτατη ώρα, όλοι μαζί, όλοι όσοι έχουμε τη θεσμική ευθύνη, να σταθούμε απέναντι σε αυτή την εθνική συμφορά. Που διατρέχει την κοινωνία και την πολιτεία, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Να θεραπεύσουμε την ασθένεια του λαϊκισμού που επιτείνει τον διχασμό στην κοινωνία, γιατί από αυτόν τρέφεται. Είμαστε εδώ, να υπερασπιστούμε όσα μαζί πετύχαμε, να διεκδικήσουμε την ευόδωση όσων με κόπο ξεκινήσαμε, να κερδίσουμε αυτήν την μεγάλη εθνική μάχη».
Στ.Μ.