Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 17:02

Πολιτική η δίωξή μας υποστήριξαν Τατούλης - Νικολάκου απολογούμενοι στο Εφετείο

Πολιτική η δίωξή μας υποστήριξαν Τατούλης - Νικολάκου απολογούμενοι στο Εφετείο

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΠΑΝΗ 
Πολιτικό χαρακτήρισαν το κατηγορητήριο εναντίον τους, νωρίτερα, κατά την απολογία τους στο Τριμελές Εφετείο της Καλαμάτας, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. Ο περιφερειάρχης είπε ότι ο εκδότης της εφημερίδας «Ελευθερία», Ντίνος Πλεμμένος, επιχείρησε να του επιβάλει ή να αποκλείσει πρόσωπα από την αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και όταν αντιστάθηκε στη συνδιοίκηση και τη χειραγώγηση από τον εκδότη τότε η εφημερίδα ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του. Μίλησε μάλιστα για γεύμα που είχαν στην Αθήνα όπου ο κ. Πλεμμένος του ζήτησε να μην είναι αντιπεριφερειάρχης η κ. Νικολάκου, ενώ η αντιπεριφερειάρχης είπε επίσης στην απολογία της ότι ο εκδότης τηλεφωνούσε στον περιφερειάρχη και του έλεγε ποιους να βάλει στο ψηφοδέλτιό του. Σε ό,τι αφορά τον τέως αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη, ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι εκείνος θα έπρεπε να είναι ο κατηγορούμενος εάν ευσταθούσαν οι κατηγορίες ότι η εφημερίδα «Ελευθερία» αποκλείστηκε από τις πληρωμένες καταχωρήσεις Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας…

Σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων συνεχίστηκε η εκδίκαση της έφεσης των Πέτρου Τατούλη και Ντίνας Νικολάκου κατά της απόφασης του Τριμελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, το οποίο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή και στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο, για τον αποκλεισμό της εφημερίδας «Ελευθερία» από πληρωμένες καταχωρήσεις, ιδιαίτερα κατά το έτος 2012.
Η δίκη διακόπηκε, λόγω λήξης του ωραρίου, για τις 28 Απριλίου οπότε θα γίνουν η εισήγηση της εισαγγελέως και οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.
Σε ό,τι αφορά την απώλεια εσόδων της εφημερίδας από τον αποκλεισμό, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, καταχωρήσεων, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η φερόμενη απώλεια ύψους 1.200 έως 2.000 ευρώ δεν μπορεί να πείσει ότι δημιουργεί πρόβλημα σε μια εταιρία με ετήσιους ισολογισμούς άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Σχολίασε μάλιστα ότι εάν ήθελε πράγματι να δημιουργήσει πρόβλημα στην εφημερίδα θα το έκανε με άλλο τρόπο όπως φερειπείν με τη διακοπή συνδρομών και τη διακοπή καταχωρήσεων από την Αναπτυξιακή Εταιρία της Μεσσηνίας, στην οποία η Περιφέρεια είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, ο επικεφαλής επιλέγεται από την περιφερειακή αρχή και οι καταχωρήσεις το επίμαχο χρονικό διάστημα δεν περιορίστηκαν.
Ο περιφερειάρχης είπε ότι την αρμοδιότητα για τη διανομή των πληρωμένων καταχωρήσεων στις εφημερίδες έχουν οι Υπηρεσίες και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες. Ανέφερε δε ότι εάν ευσταθούσαν οι κατηγορίες τότε ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να είναι ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης εκείνης της περιόδου, Χρήστος Μαλαπάνης, ο οποίος ήταν μάρτυρας και κατέθεσε υπέρ της εφημερίδας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο κ. Μαλαπάνης του είπε εκείνη την περίοδο ότι «υπάρχουν παράπονα από τον φίλο σου Ντίνο Πλεμμένο» για την ανισοκατανομή των καταχωρήσεων μεταξύ των εφημερίδων και εκείνος του απάντησε «είναι δική σου ευθύνη, επίλυσέ το».
TATOULHS-PETROS-23-03-16.jpgΑκόμη ο κ. Τατούλης είπε ότι «οι κατηγορίες θέλουν να μετατρέψουν το δικαστήριο σε πολιτικό δικαστήριο» και ανέφερε ότι «ο κ. Πλεμμένος ήταν φίλος μου και θα έλεγα φανατικός υποστηρικτής της υποψηφιότητάς μου και της παράταξής. Η εφημερίδα μάς υποστήριζε με όλες της τις δυνάμεις», τονίζοντας ότι υπάρχουν διάφορα πρωτοσέλιδα που επιβεβαιώνουν την αναφορά του. Πρόσθεσε ωστόσο ότι όταν επέλεξε τον Χρήστο Μαλαπάνη ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, η εφημερίδα κυκλοφόρησε την επόμενη ημέρα με πρωτοσέλιδο θέμα ότι «επιστρέφει η γερουσία». Ακόμη είπε ότι λίγο πριν αναλάβει είχε γεύμα με τον εκδότη και έναν ακόμη φίλο τους στην Αθήνα και «αφού τελειώσαμε πάρα πολύ ωραία τη συζήτηση, μου είπε ότι ΄΄δεν με ενδιαφέρει ποιους θα επιλέξεις αλλά δεν θέλω στη Μεσσηνία αντιπεριφερειάρχη την κ. Νικολάκου’’. Μου έκανε κατάπληξη πώς ο εκδότης παίρνει αυτό το θάρρος».
Από τότε, είπε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, ξεκινήσαν από την εφημερίδα «εξαιρετικά ενοχλητικά δημοσιεύματα» τόνισε όμως ότι ο ίδιος ποτέ δεν δέχτηκε να συμβιβαστεί και από χαρακτήρα -ανέφερε ότι είναι ανυπότακτος- και από εμπειρία. «Δεν δέχομαι ποτέ συνδιοίκηση και σε καμία περίπτωση χειραγώγηση», ανέφερε ο κ. Τατούλης προσθέτοντας ακόμη σε άλλο σημείο της απολογίας του ότι «είμαι πολλά χρόνια στο δημόσιο βίο και μπορώ να κρίνω τον πολιτικό εκβιασμό που συντελείται σε κάθε στιγμή».
Σχετικά με τον κ. Μαλαπάνη ο περιφερειάρχης είπε ότι είναι «ψευδέστατο» ότι παραιτήθηκε από αντιπεριφερειάρχης γι’ αυτή την υπόθεση. Αντίθετα σημείωσε ότι παραιτήθηκε επειδή παρενέβη τις βασικές οδηγίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Όπως είπε η κ. Νικολάκου στην απολογία της, ο κ. Μαλαπάνης ήθελε το έργο αυτό να ενταχθεί στη σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου και να δοθεί στον Μορέα ενώ η Περιφέρεια είχε αποφασίσει να γίνει με δημοπρασία, η οποία πρόσθεσε ότι έγινε και επιτεύχθηκε εξοικονόμηση από την έκπτωση ύψους 50% που έδωσε ο ανάδοχος. Επίσης ο κ. Τατούλης τόνισε, όπως και η κ. Νικολάκου, ότι ο κ. Μαλαπάνης είχε μια λάθος αντίληψη για την ιδιότητά του ως χωρικού αντιπεριφερειάρχη και ειδικότερα την ταύτιζε με την ιδιότητα του παλιού νομάρχη παρότι ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης διέπεται από νέα φιλοσοφία.
Από την πρόεδρο του δικαστηρίου έγιναν ερωτήσεις προς τον περιφερειάρχη για τους λόγους που χρησιμοποίησε ένδικα μέσα κατά της εφημερίδας και εκείνος απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέσα αυτά τα μεταχειρίστηκε διότι η εφημερίδα έγραψε χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα περί κινδύνου έλευσης στη Μεσσηνία, μέσω των κουνουπιών, του υιού του Νείλου, κάτι που τόνισε ότι προκάλεσε αναστάτωση στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής και κίνδυνο για τη φήμη της ως τουριστικού προορισμού.
Τέλος,  ο κ. Τατούλης είπε ότι έχει βαθιά πίστη στο θεσμό της δικαιοσύνης και ότι ουδέποτε αμφισβήτησε δικαστικές αποφάσεις. Αφορμή για την τοποθέτησή του αυτή προφανώς είναι η αναφορά που έχει καταθέσει εναντίον του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, κ. Μαργέλης, για δήλωσή του σχετικά με δικαστική απόφαση για τον ορισμό τιμής μονάδος απαλλοτριώσεων. Ο κ. Τατούλης είπε ότι για ένα μικρής απόστασης οδικό έργο ορίστηκαν τιμές που έβγαζαν άθροισμα αποζημιώσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι με την αναφορά του ήθελε να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον του, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί υπέρτατο καθήκον του.
NIKOLAKOU-NTINA-21-10-16.jpgΗ αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου υπογράμμισε ότι ουδεμία αρμοδιότητα και ευθύνη είχε και έχει όσον αφορά τις πληρωμένες καταχωρήσεις Υπηρεσιών στον Τύπο και σημείωσε ότι «η εμπλοκή μου στη δίκη έχει να κάνει καθαρά με μια προσπάθεια να καθίσω στο εδώλιο του κατηγορουμένου δίπλα στον κ. Τατούλη» καθώς και ότι «αυτή η δίκη είναι στημένη πολιτικά. Η δικογραφία όλη στηρίζεται σε μη δημόσια έγγραφα». Και η θεματική αντιπεριφερειάρχης είπε στην απολογία της ότι ο εκδότης της εφημερίδας είχε την επιδίωξη να συνδιοικεί και να χειραγωγεί την Περιφέρεια, σημειώνοντας ότι «ο κ. Πλεμμένος δεν ήθελε εμένα, όπως είχε πει και για τον κ. Δράκο ότι δεν ήταν ο κατάλληλος. (…) Δεν του δόθηκε όμως η δυνατότητα να συνεχίσει να συνδιοικεί όταν τελείωσε η θητεία του κ. Δράκου από τον οποίο ό,τι είχε να πάρει το πήρε. Δεν αναφέρομαι σε οικονομικά». Τέλος, η κ. Νικολάκου βρέθηκε κάποια στιγμή σε συναισθηματική φόρτιση σημειώνοντας ότι «είναι πολύ ταπεινό το κίνητρο για 1.200-1.500 ευρώ που δεν πήραν να είμαι στα πρωτοσέλιδα τόσα χρόνια».
Στ.Μ.