Κυριακή, 09 Απριλίου 2017 00:04

Η κυβέρνηση έδωσε και τα σκουπίδια στα μονοπώλια, δικαιώνοντας τον Πέτρο Τατούλη

Από παλιότερη συνεδρίαση της διυπουργικής για τα μεγάλα έργα, για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου Από παλιότερη συνεδρίαση της διυπουργικής για τα μεγάλα έργα, για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου

ΟΠΟΥ ΝΑ ΄ΝΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ… 
«Γίνεται σαφές ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση στα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβαρύνουν τους πολίτες» είναι η δήλωση, που πρέπει να κρατηθεί, του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, μετά τη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για τα μεγάλα έργα, κατά την οποία συμφωνήθηκε να κλείσουν μέχρι τα τέλη του μήνα όλες οι εκκρεμότητες για να υπογραφεί στη συνέχεια η σύμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τον μονοπωλιακό όμιλο που έχει κερδίσει στο σχετικό διαγωνισμό…

Δεν θα χρειαστεί χρόνος για να επιβεβαιωθεί ή το αντίθετο η διαβεβαίωση του Αλέκου Φλαμπουράρη, διότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες που πρόκειται να δανειοδοτήσουν τον όμιλο για την υλοποίηση του έργου ζητούν εγγυήσεις για τα χρήματα που θα δώσουν και φαίνεται ότι θα κληθούν άμεσα τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίσουν την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών εν όψει της έναρξης υλοποίησης του έργου.
Φυσικά η ικανοποίηση στην περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου είναι πολύ μεγάλη διότι οι επιλογές της και οι προσπάθειές της έχουν δικαιωθεί από όλες τις κυβερνήσεις.
Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας τονίζεται: «"Τέλος στην τραγωδία των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο" - "Η κυβέρνηση υπογράφει το ΣΔΙΤ μέσα στον Απρίλη". Ο ΠεριφερειάρχηςΠελοποννήσου κ.Πέτρος Τατούληςκαι η Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, μετά από πρόσκληση,παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συζήτηση του θέματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείαςκ. Φλαμπουράρη, παρουσία πέντε Υπουργών της Κυβέρνησης, δύο ΓενικώνΓραμματέων, καθώς και του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ και Δημάρχου Ευρώτα κ. Γρυπιώτη, ο οποίος επίσης είχε προσκληθεί.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε κοινή βούληση Κυβέρνησης, Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ, έτσι ώστε να δοθεί λύση στο διαχρονικότερο και μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει τους Πελοποννήσιους πολίτες. Το έργο της περιφέρειας Πελοποννήσου χαρακτηρίστηκε ως το πλέον συμφερότερο για τον πολίτη από άποψη κόστους, αλλά και της απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος ως πράσινο έργο.
Η διυπουργικήεπιτροπή αποφάσισε έως το τέλος Απριλίου να ολοκληρωθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που απαιτούνται έτσι ώστε αμέσως μετά να ακολουθήσει η υπογραφή τηςσύμβασης.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαιτέρως ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίηση τους για την ολοκλήρωση ενός έργου που για την περιφερειακή αρχή είναι έργο σημαία για την ανάπτυξη και την αειφορία της Πελοποννήσου».
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και πρόεδρος της διυπουργικής, μετά τη σύσκεψη δήλωσε: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου να ολοκληρωθούν ταχύτατα τα απαραίτητα βήματα, και μάλιστα εντός του Απριλίου, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του έργου διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση στα παρακάτω σημεία:
α) μείωση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης από 27 σε 21 χρόνια.
β) μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην κεντρική διαχείριση από 150.000 χιλιάδες τόνους σε 100.000 χιλιάδες τόνους.
γ) κατασκευή επτά (7) σταθμών μεταφόρτωσης αντί για δύο (2).
δ) ανταποδοτική παροχή ρεύματος σε κατοίκους της περιοχής, το οποίο θα προέρχεται από δωρεά της κατασκευάστριας εταιρείας μετά από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.
Κατόπιν όλων αυτών γίνεται σαφές ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση στα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του κόστους μεταφοράς και τη δυνατότητα διαχείρισης και αξιοποίησης μεγαλύτερης ποσότητας απορριμμάτων από τους Δήμους».  
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ως μέλη της επιτροπής, οι υπουργοί Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκ. Φάμελλος και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
Στ.Μ.