Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017 17:43

"Πέρασαν νύχτα και με ισχνή πλειοψηφία το έγκλημα που πάει να γίνει"…

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ 
Με τη ψήφο μόλις 15 μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, όταν το σύνολο των μελών είναι 51 και με το λαό της Πελοποννήσου εντελώς ανενημέρωτο με ευθύνη της Περιφέρειας, το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την έρευνα, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Ιονίου (αφορά εκτός των άλλων περιοχών τον Κυπαρισσιακό Κόλπο), τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στη Καλαμάτα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας. Ανέφερε ότι όσο και αν θέλει ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, να μην ενημερωθεί ο λαός για την παράδοση του φυσικού πλούτου της χώρας στο πολυεθνικό κεφάλαιο, η ενημέρωση αυτή θα γίνει από την ίδια τη Λαϊκή Συσπείρωση…

Ο Νίκος Γόντικας ανέφερε ότι η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει έρθει στην Περιφέρεια από τα μέσα Γενάρη, ωστόσο από την περιφερειακή αρχή κρατιόταν κρυφή ως επτασφράγιστο μυστικό, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η μελέτη αυτή, η οποία αποτελείται από περίπου 750 σελίδες, συνέχισε ο περιφερειακός σύμβουλος, δόθηκε στον ίδιο την Δευτέρα το μεσημέρι, ενόψει της συνεδρίασης που έγινε προχθές Τρίτη! Αντίθετα, τόνισε ο κ. Γόντικας, στις άλλες Περιφέρειες της χώρας, όπως των Ιονίων Νήσων και της Δυτικής Ελλάδας, ο κόσμος ενημερώθηκε, έγιναν συγκεντρώσεις και δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας σοβαρός προβληματισμός «για τις επιπτώσεις, για το ότι δεν πρέπει να παραδοθεί ο φυσικός πλούτος της χώρας στην TOTAL και στα άλλα μεγαθήρια που εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια ανά τον κόσμο».


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ
Για το περιεχόμενο της μελέτης αυτής ο περιφερειακός σύμβουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το σοβαρό πρόβλημα που λέγεται ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων, των δυνατοτήτων, για μεγάλα τεχνικά ατυχήματα από τέτοιες δραστηριότητες, οι δικλείδες καθώς και οι μηχανισμοί να υλοποιούνται αυτές οι δικλείδες δεν υπάρχουν καθόλου μέσα στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο εκπρόσωπος των ΕΛ.ΠΕ. που ήταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τέτοια ζητήματα, όλο μας έλεγε «θα», ότι θα υπάρχουν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, ότι θα υπάρχουν σε άλλες μελέτες.  Πάντως στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν υπάρχουν. Όπως δεν υπάρχει καν δημόσιος φορέας, δημόσιο κομμάτι ελέγχου όλης αυτής της δραστηριότητας. Υπάρχει μόνο ένα γραφείο, ναι όπως το ακούτε, ένα γραφείο το οποίο ουσιαστικά θα μοιράζει την πίτα».


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Το αίτημα της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, συνέχισε ο κ. Γόντικας, ήταν πριν ψηφίσει το Σώμα να προηγηθούν συγκεντρώσεις ενημέρωσης του κόσμου στην Κυπαρισσία, την Καλαμάτα, το Γύθειο, τη Σπάρτη, «να ενημερωθεί ο λαός για το τι πάει να γίνει, για το έγκλημα που πάει να γίνει, λέμε εμείς. Ο κ. Τατούλης ήταν της λογικής ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε. Χωρίς να έχουν διαβάσει καν τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων 15 σύμβουλοι από τους 51 του Περιφερειακού Συμβούλιου αποφάσισαν να εγκρίνουν αυτή τη μελέτη. Αυτό, σε συνδυασμό με τα εκφυλιστικά, διαλυτικά φαινόμενα που παρουσιάζονται τώρα τελευταία όλο και πιο συχνά στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβούλιου, όπου δεν παρευρίσκονται, δεν κάθονται στη συνεδρίαση ούτε οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας για να ψηφίζουν αυτά που εισηγείται η πλειοψηφία, θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνα φαινόμενα και για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβούλιου αλλά ακόμη περισσότερο για την περιοχή, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι δραστηριότητες».


ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟ
Κλείνοντας ο κ. Γόντικας τόνισε: «Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να ενημερωθεί ο λαός της Τριφυλίας, ο λαός της Πελοποννήσου γι’ αυτά τα σχέδια παράδοσης του ορυκτού πλούτο στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στις ξένες μεγάλες εταιρίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Θα πάρουμε πληροφορίες να κινητοποιηθεί ο λαός όσο και να προσπαθεί ο κ. Τατούλης νύχτα και χωρίς να ξέρει ο κόσμος, να περάσει τέτοια μέτρα. Θα βρουν το λαό αντιμέτωπο».
Στ.Μ.