Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 11:17

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα, σύσκεψη στην Τρίπολη

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα, σύσκεψη στην Τρίπολη

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην Τρίπολη, με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με αφορμή το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο από το 2014. Ο ιός μεταδίδεται από τα κοινά κουνούπια και το συγκεκριμένο κρούσμα αφορά άνθρωπο που κατοικεί σε αγροτική περιοχή της Αργολίδας. Η Περιφέρεια τονίζει ότι είναι η πρώτη στη χώρα που έχει δημιουργήσει κέντρο παρακολούθησης - οργάνωσης μηχανισμού επαγρύπνησης και ταχείας αντίδρασης για την διαχείριση επιδημιολογικών κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές. Από την πλευρά του το ΚΕΕΛΠΝΟ επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα τήρησης μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια και ειδικότερα «τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κλπ, καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια»...

Σε σχετική ανακοίνωση η Περιφέρεια Πελοποννήσου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η λοίμωξη του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι, κυρίως του οικιακού κουνουπιού (Culex spp.). Τη δεξαμενή του ιού αποτελούν κυρίως τα άγρια και δευτερευόντως άλλα πτηνά, από τα οποία και μέσω κουνουπιών-διαβιβαστών μεταδίδεται  στους ανθρώπους, τα ιπποειδή ή άλλα θηλαστικά. Είναι γνωστό ότι τα πτηνά διατηρούν τον ιό στο κυκλοφορικό τους σύστημα (ιαιμία) για αρκετό χρονικό διάστημα και με τη μετανάστευσή τους θεωρούνται υπεύθυνα για τη διασπορά του από ενδημικές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως μόνο με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών όπως επίσης και πρωτοποριακά προγράμματα ελέγχου και πρόληψης της ελονοσίας και άλλων εντομομεταδιδόμενων ασθενειών (Ι.Δ.Ν, Λεϊσμανίαση, Καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων.)
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη Περιφέρεια στην οποία ξεκίνησε η λειτουργία  Κέντρου παρακολούθησης- οργάνωσης μηχανισμού επαγρύπνησης και ταχείας αντίδρασης για την διαχείριση επιδημιολογικών κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν νέες προκλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον.
Στα πλαίσια του Κέντρου  παρακολούθησης- οργάνωσης μηχανισμού επαγρύπνησης και ταχείας αντίδρασης για την διαχείριση επιδημιολογικών κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις εκ των οποίων η παρακολούθηση των επιπέδων κυκλοφορίας του  μολυσματικού παράγοντα του Ιού του Δυτικού Νείλου.
Αντικειμενικός στόχος της πρότυπης για τα Εθνικά δεδομένα Μονάδας Διαχείρισης είναι να αποτελέσει ουσιαστική δομή αναφοράς-οργάνωσης  όχι μόνο για τα  υφιστάμενα προγράμματα αλλά και για ανάλογα μελλοντικά προγράμματα προστασίας της Δημόσιας Υγείας και της Περιβαλλοντικής Υγείας και Υγιεινής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Προς την κατεύθυνση αυτή βασικός σκοπός είναι η ολιστική διαχείριση των εντόμων διαβιβαστών και των προβλημάτων που δημιουργούν τόσο στη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, όσο και  στην τοπική οικονομία».