Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 20:27

"Βρώμικη απόφαση" υπέρ των πυρηνελαιουργών του Μελιγαλά, καταγγέλλει ο Γόντικας

"Βρώμικη απόφαση" υπέρ των πυρηνελαιουργών του Μελιγαλά, καταγγέλλει ο Γόντικας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου καταγγέλλει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Γόντικας, υποστηρίζοντας ότι η στάση της είναι χαριστική υπέρ των πυρηνελαιουργών του Μελιγαλά, παρ’ ότι αυτοί, όπως συνεχίζει, «στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους δεν διστάζουν να παίζουν με τη ζωή των εργαζόμενων και των περιοίκων». Ο Νίκος Γόντικας υπογραμμίζει ότι η λύση είναι να επιβληθούν από το κράτος «συγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές στα πυρηνελαιουργεία  που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων και των κάτοικων της περιοχής»...

GONTIKAS-NIKOS-28-06-17.jpgΜε αφορμή όσα υποστήριξε χθες η περιφερειακή αρχή στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου από τη Λαϊκή Συσπείρωση εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Η διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σταθερά με τους πυρηνελαιουργούς της ΒΙΠΕ – Μελιγαλά σε βάρος των κατοίκων της περιοχής» - «Οι ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων δεν παίρνουν κανένα μέτρο ασφάλειας (φίλτρα κτλ) παρά το ότι απέχουν 200 μέτρα μόνο από τον Μελιγαλά. Στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους δεν διστάζουν να παίζουν με τη ζωή των εργαζόμενων και των περιοίκων.

Αυτή την αθλιότητα η Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου τη γνωρίζει και σταθερά από το 2011 όχι μόνο τη συγκαλύπτει αλλά τη στηρίζει κιόλας. Παρά τη σωρεία των παραβάσεων στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων και τις παράνομες επεκτάσεις τους, γνωμοδοτούσαν πάντα θετικά για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Είναι χαρακτηριστικές οι παρακάτω μεθοδεύσεις:

•        Στις 26-1-2011 ανέβαλαν τη συζήτηση της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για παραπέρα μαγειρέματα αφού οι υπηρεσίες πιστοποιούσαν πάνω από 25 σοβαρές παραβάσεις και σωρεία μικρότερων. Το ίδιο έκαναν και στις 12-9-2011 και παράπεμψαν το θέμα στο συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης.

•        Στη συνεδρίαση του Πε.Συ. της 17-10-2011 έβαλαν για συζήτηση εκτός Ημερήσιας Διάταξης ΜΠΕ για την μηχανολογική και κτιριακή επέκταση πυρηνελαιουργείου στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά τη στιγμή που οι εκθέσεις αυτοψίας των υπηρεσιών βεβαίωναν ότι οι επεκτάσεις αυτές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Χωρίς προσχήματα και παρά τις έντονες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων με τις πόρτες κλειστές και τα ΜΑΤ να κρατούν τον κόσμο απέξω, ψήφισαν θετικά υπέρ της ΜΠΕ για  ένα έργο που είχε ήδη εκτελεστεί, δηλαδή το νομιμοποίησαν εκ των υστέρων.

•        Στη συνεδρίαση του Πε.Συ. 6-2-2012 συζητήθηκε το αίτημα του Δήμου Οιχαλίας για προσωρινή παύση των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά γιατί η κατάσταση είχε γίνει αφόρητη. Όχι μόνο αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα αλλά δεν δέχτηκαν ούτε καν την επιβολή των προστίμων που πρότειναν οι υπηρεσίες με τον αστείο ισχυρισμό ότι τα πρόστιμα δεν αποτελούν λύση.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα και χειροτερεύει συνέχεια.

Τώρα που οι μετρήσεις από το Δημόκριτο και άλλα εργαστήρια πιστοποιούν τεράστιες υπερβάσεις σχεδόν σε όλο το φάσμα των ρυπαντικών παραγόντων, αντί να πάρουν μέτρα εισηγήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση  του ΠΕΣΥ 24-7-2017 ένα ευχολόγιο για να το απευθύνουν στην κυβέρνηση.

Οι πυρηνελαιουργοί αντέδρασαν ακόμη και στο ευχολόγιο και η Διοίκηση της Περιφέρειας με πρωταγωνιστή τον κύριο Τατούλη έσπευσε με εκφυλιστικές διαδικασίες να συμμορφωθεί.

Ο Περιφερειάρχης ήρθε στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ μόνο για το θέμα των  πυρηνελαιουργείων και μάλιστα πριν από το τέλος της συζήτησης, έκανε στους συνήθεις 14 πιστούς του πρόταση που απηχούσε τις θέσεις των  πυρηνελαιουργών και αποχώρησε.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ σε ρόλο Βελιγκέκα έδωσε απεριόριστα το χρόνο στον εκπρόσωπο των πυρηνελαιουργών και δεν άφησε τους επιστήμονες υπηρεσιακούς παράγοντες να ενημερώσουν σωστά το Συμβούλιο.

Η κυρία Νικολάκου δεν έκανε μόνο βολικές ερωτήσεις στον κύριο εκπρόσωπο αλλά διέκοπτε τους πάντες, κυρίως τους υπηρεσιακούς παράγοντες, όταν έκρινε ότι δεν πρέπει να ακουστούν ορισμένα πράγματα.

Έτσι με τον ελάχιστο και μαγικό πλέον αριθμό των 14ων θετικών ψήφων πάρθηκε άλλη μια βρώμικη απόφαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των  πυρηνελαιουργών και στοχεύει να αμβλύνει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων που έχει πλέον κορυφωθεί από τις πολύχρονες συνέπειες στην υγεία τους και το περιβάλλον.

Καλούμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια και να οργανώσουν την πάλη τους.

Να διεκδικήσουν:

Το κράτος να επιβάλλει συγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές στα πυρηνελαιουργεία  που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων και των κάτοικων της περιοχής».