Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 16:37

Επιμένει ο Γόντικας ότι η Περιφέρεια συγκαλύπτει - Αντιδρά η Νικολάκου

Επιμένει ο Γόντικας ότι η Περιφέρεια συγκαλύπτει - Αντιδρά η Νικολάκου

ΟΧΛΗΣΗ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ 
Επέμεινε και σήμερα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία του ΚΚΕ στην Καλαμάτα, ότι τα πυρηνελαιουργεία στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Βιομηχανική Περιοχή του Μελιγαλά λειτουργούν ασύδοτα, ρυπαίνοντας το περιβάλλον και εγκυμονώντας πιθανούς κινδύνους για την υγεία του κόσμου. Τόνισε ότι η ευθύνη επιμερίζεται πρώτα στην κυβέρνηση, που δεν θεσπίζει όρια ρύπων, ενώ υπογράμμισε ότι η «άθλια κατάσταση» συγκαλύπτεται κυρίως από την Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και από τις δημοτικές αρχές. Από την άλλη, έντονα αντέδρασε στις τοποθετήσεις αυτές η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, που χαρακτήρισε τον Νίκο Γόντικα «επαγγελματία προβοκάτορα» που μεταχειρίζεται ψέματα και έωλους ισχυρισμούς, ενώ τον κάλεσε να ανασκευάσει άμεσα τις συκοφαντίες του, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση…

_1011730.JPGΟ Νίκος Γόντικας έδωσε συνέντευξη Τύπου με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου, Νίκο Κουτουμάνο. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «σε κατάσταση πλήρους ασυδοσίας λειτουργούν τα πυρηνελαιουργεία στην Πελοπόννησο και ειδικά στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Οι βιομήχανοι-πυρηνελαιουργοί αρνούνται να συμμορφωθούν με περιβαλλοντικούς όρους, να πάρουν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, να επενδύσουν σε αντιρρυπαντική τεχνολογία, γιατί όλα αυτά κοστίζουν. Γιατί κόστος για τους καπιταλιστές σημαίνει μείωση των κερδών τους.

Σε παλαιότερους ελέγχους των κρατικών υπηρεσιών έχουν διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων, που έχουν σχέση με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, των επίγειων και υπόγειων υδάτων, ακόμα και εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων χωρίς τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα, χωρίς κανένας όμως να έχει πληρώσει ένα ευρώ, αφού οι βιομήχανοι ισχυρίζονται ότι αυτά που βιώνουν οι κάτοικοι είναι μια «οπτική» ρύπανση!!!

Την περίοδο 2015-2016 διενεργήθηκαν από το ΕΚΕΦΕ -Δημόκριτος μελέτες - έρευνες και μετρήσεις που μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν :

Α) Εκπομπή σωματιδίων στην ατμόσφαιρα που υπερβαίνουν τα όρια από 507% εώς 982%.

Β) Ιδιαίτερα υψηλές τιμές υγρασίας που εκλύονται από τις καμινάδες των εργοστασίων.

Γ) Υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης πολυαρωματικών υδρογονανθράκων την χειμερινή περίοδο συγκριτικά με την καλοκαιρινή,

Δ) Διαπιστώθηκε επίσης και είναι αξιοσημείωτο ότι, έπαυσε στις μετρήσεις η καταγραφή των επιβλαβών ουσιών, όταν δεν λειτουργούσαν τα πυρηνελαιουργεία.

Την περίοδο 2016-2017 έγιναν μετρήσεις από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο στις καμινάδες των εργοστασίων, που επιβεβαίωσαν τα ευρήματα του Δημόκριτου.

Αυτή την άθλια κατάσταση διαμόρφωσαν οι βιομήχανοι με την στήριξη των κυβερνήσεων.

Αυτή συγκάλυπταν, κύρια περιφέρεια, αλλά και οι δημοτικές αρχές, αφού γνωμοδοτούσαν θετικά για τη λειτουργία και επέκταση των βιομηχανιών, αρνιόντουσαν να πάρουν δραστικά μέτρα, όταν αποδεδειγμένα οι βιομήχανοι παρανομούσαν.

Είναι πρόκληση τώρα που οι μετρήσεις και οι έρευνες έδειξαν «σημεία και τέρατα», και οι υπηρεσίες πρότειναν στη συνεδρίαση του Περιφερικού Συμβουλίου 13 μέτρα νομοθετικών ρυθμίσεων και περιορισμού της ασυδοσίας των βιομηχάνων, είναι πρόκληση να έρχεται ο κύριος Τατούλης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβούλιου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) μετά από απαίτηση των βιομήχανων πυρηνελαιουργών, να μην τα υπερψηφίζουν, ούτε αυτά τα ευχολόγια και να αποφασίζουν να συναντήσουν μαζί με τους πυρηνελαιουργούς τον υπουργό και να αναζητήσουν νέα χρηματοδοτικά σχήματα δηλαδή νέες επιχορηγήσεις, ζεστό χρήμα για τους βιομήχανους.

Είναι καθαρό ότι, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αν το κράτος δεν επιβάλει για τα πυρηνελαιουργεία συγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής.

Είναι ανάγκη να καθιερωθούν όπου δεν υπάρχουν ανώτατα όρια εκπομπών από τα πυρηνελαιουργεία.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους άλλους λαϊκούς φορείς, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, να πάρουν την υπόθεση προστασίας της υγείας των ίδιων και των παιδιών τους στα δικά τους χέρια.

Να προστατέψουν το περιβάλλον από την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων πυρηνελαιουργών».

4553b18e449e5fa01a115e0bdc051916_XL.jpgΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

Από την πλευρά της η Ντίνα Νικολάκου, σε γραπτή δήλωσή της, σημειώνει: «Η απαράδεκτη «πολιτική» συμπεριφορά του «επαγγελματία προβοκάτορα» εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκου Γόντικα ξεπέρασε τα όρια τόσο της δημοκρατίας και της θεσμικής λειτουργίας, όσο και της ανοχής των πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά, συνεχίζει να μεταχειρίζεται ψέματα ως επιχειρήματα προκειμένου να τεκμηριώσει τους έωλους ισχυρισμούς του. Φτάνει μάλιστα σε σημείο να στοχοποιήσει συγκεκριμένα πρόσωπα της Περιφερειακής αρχής και να καλέσει τους πολίτες «να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια και να οργανώσουν την πάλη τους», σε μια προφανή προσπάθεια καταστρατήγησης της νομιμότητας, εμφανιζόμενος ο ίδιος ωστόσο ως «προστάτης του δικαίου και των αδυνάτων».

Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά την ποιότητα της πολιτικής του πρακτικής και αναλόγως τον έχουν κατατάξει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην ελάσσονα μειοψηφία. Του έχουν αναθέσει ωστόσο το ρόλο να ασκεί γόνιμη κριτική και να καταθέτει προτάσεις, κάτι στο οποίο έχει αποδειχθεί εντελώς αναξιόπιστος και ανεπαρκής.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης και η περιφερειακή αρχή διακρίνονται για τις τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες, για τη βαθιά γνώση των προβλημάτων της Πελοποννήσου και την αποτελεσματικότητα της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της. Για το λόγο αυτό οι πολίτες τον εμπιστεύονται για τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε ότι αφορά τα πυρηνελαιουργεία του Μελιγαλά, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ήταν αυτός που ενεργοποίησε τα πρόστιμα που «κρατούσαν στο συρτάρι» οι υπεύθυνοι των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, χωρίς ποτέ μέχρι τώρα ο κ. Γόντικας και η παράταξή του να έχουν αντιδράσει για το θέμα αυτό.

Ο κ. Τατούλης προέβη παράλληλα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διενέργεια συστηματικών μετρήσεων, ώστε τα αποτελέσματά τους να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας για το σχεδιασμό ρεαλιστικών, τολμηρών και βιώσιμων λύσεων για όλους, πολίτες και πυρηνελαιουργούς. Βασικός στόχος η προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Άμεσα θα πρέπει να ανασκευάσει τα συκοφαντικά του ψεύδη σχετικά με τη στάση της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ζητήσει συγγνώμη για τη στάση του αυτή από τους πολίτες.

Από την πλευρά μας δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Γόντικα και τους συνοδοιπόρους του να στήσουν τα λαϊκά δικαστήρια που μάτωσαν αυτό τον τόπο και στιγμάτισαν την ιστορία του».

Στ.Μ.