Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 17:32

Νέα επίθεση Νίκα σε Τατούλη: Εκφράζω τον καταπιεσμένο δήμαρχο από τον περιφερειάρχη

ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ 
Επαναλαμβάνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, το πολιτικό κατηγορητήριο του κατά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, μιλώντας για λαϊκισμό, ρουσφέτι, σπατάλη χρημάτων σε πανηγύρια και κέτερινγκ. Επιπλέον ο Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα aftodioikisi, δηλώνει ότι με την υποψηφιότητά του εκφράζει και τον καταπιεσμένο δήμαρχο που όταν δεν υποτάσσεται στον περιφερειάρχη δεν παίρνει έργα και μπαίνει στην άκρη…

Ο κ. Νίκας ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του: “Η πρακτική την οποία έχω εγώ δεν έχει καμία σχέση με αυτή την οποία έχει ο κ. Τατούλης. Δεν με εκφράζει ο λαϊκισμός, δεν με εκφράζει το ρουσφέτι, δεν με εκφράζει ο λαϊκισμός. Η αντίληψή μου για την Πελοποννήσο είναι ότι έχασε πολύ μεγάλες ευκαιρίες γιατί δεν προωθήθηκαν μεγάλα έργα τα οποία θα άλλαζαν την πορεία της και την προοπτική της. Ο περιφερειάρχης είναι για τα μείζονα. Τα εκατομμύρια ευρώ τα οποία έρχονται στην Περιφέρεια πρέπει να ξοδεύονται για τα σπουδαία και τα μεγάλα. Το πέρασμά μας πρέπει να σηματοδοτείται από κάποια μεγάλα έργα. Τα μικροέργα μπορεί να τα κάνει και ο δήμαρχος. Τα μικροέργα μπορεί να είναι τα ρουσφέτια, μπορεί να βοηθούν στο πολιτικό μας μέλλον αλλά δεν υπηρετούν τον τόπο”.

Στην ερώτηση του δημάρχου για το τι διαφοροποιεί την υποψηφιότητά του από την υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη, δεδομένου ότι προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε: “Μπορεί να προερχόμαστε από τον ίδιο χώρο ιδεολογικά όμως η πρακτική έχει αποδείξει ότι είμαστε εντελώς διαφορετικοί όσον αφορά τις επιλογές μας. Και το εννοώ αυτό”.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανέφερε: “Αν ήσασταν στο εξωτερικό και ερχόσασταν στην Πελοπόννησο μετά από μια δεκαετία, θα βλέπατε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει εκτός από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, που έχουν γίνει με σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα. Ένα σχέδιο που εφάρμοσε ο Σουφλιάς και συνέχισαν οι μετέπειτα μέχρι και τη σημερινή κυβέρνηση, όπου ολοκληρώθηκε το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων. Τίποτα μεγάλο και σπουδαίο δεν έχει γίνει στην Πελοπόννησο έκτοτε. Τίποτα που να σηματοδοτεί την πορεία Τατούλη αυτά τα δέκα χρόνια. Έχουμε το αθλιότερο εσωτερικό επαρχιακό δίκτυο σε επίπεδο Ελλάδος. Έχουμε από τα 32 εκατομμύρια τουρίστες στην Πελοπόννησο τις 500.000. Έχουμε απορρόφηση στο τελευταίο ΕΣΠΑ αυτή τη στιγμή, δύο χρόνια και κάτι λιγότερο πριν να κλείσει, της τάξεως 17%. Από τα 284 εκατομμύρια ευρώ έχουν απορροφηθεί τα 50. Δηλαδή λείπουν από την αγορά, δηλαδή δεν βοηθήθηκε η αντιμετώπιση της ανεργίας”.

Επιπλέον ο κ. Νίκας τόνισε: “Δεν είναι ο περιφερειάρχης για να ασχολείται με μικροέργα των 20-30.000 ευρώ ούτε για να παίρνει ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης μερικές 100αδες χιλιάδες ευρώ και να τα μοιράζει στα πανηγύρια, για κέτερινγκ και να μην στηρίζει μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκφράζω το παράπονο ότι η Καλαμάτα με τις μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις, με το διεθνές φεστιβάλ χορού, με το διεθνές φεστιβάλ χορωδιών, με το μόνο ΔΗΠΕΘΕ σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από την Περιφέρεια. Και όταν έκανα τον αγώνα να γίνουμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα, που ήρθαμε δεύτεροι, χάσαμε πολιτικά, πολιτικά χάσαμε από την Ελευσίνα, δεν είχαμε καμία υποστήριξη σε οικονομικό επίπεδο από την περιφέρεια”.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Νίκας σχολίασε ότι η Πελοπόννησος είναι “ένας απέραντος σκουπιδότοπος με μύρια όσα προβλήματα. Εκπροσωπώ μια πόλη η οποία έχει πάρει τα περισσότερα πρόστιμα σε επίπεδο περιβαλλοντικής ιστορίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρόντι είμαστε η μόνη πόλη στην Πελοπόννησο για την οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ από τα 13 εκατομμύρια που πληρώνει ως πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάντια της Πελοποννήσου όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων”.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανέφερε ότι εφόσον εκλεγεί η προτεραιότητά του θα είναι η εξασφάλιση μιας “απολύτως γενναίας χρηματοδότησης για τη βελτίωση του παλιού επαρχιακού δικτύου και του παλιού εθνικού δικτύου των νομών της Πελοποννήσου. Είμαστε η χειρότερη περιφέρεια της Ελλάδας σε επίπεδο επαρχιακού δικτύου”.

Μιλώντας για τα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο κ. Νίκας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο γιατί εργολάβοι σε διαγωνισμούς “παίρνουν πάρα πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Αν αυτές οι μεγάλες εκπτώσεις μπορεί να αναιρεθούν στην πράξη, όταν πάρει μια παράταση δέκα φορές, τινάζεται ο διαγωνισμός στον αέρα. Αυτός που έδωσε τη μεγαλύτερη έκπτωση τελικά θα βγει και οφελημένος από πάνω ή με τους συγκριτικούς πίνακες ή με όλα αυτά που γίνονται”.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης μίλησε και για τις αναπτυξιακές εταιρίες σημειώνοντας ότι “εγώ δεν θα διοικήσω την Περιφέρεια με αναπτυξιακές. Η αναπτυξιακή είναι μια ιστορία μη ελεγχόμενη γιατί δεν έχει την υποχρέωση της Διαύγειας σε όλα, όπως η κεντρική διοίκηση της Περιφέρειας. Δεν πρέπει να εμπιστευτούμε περισσότερο τον κεντρικό μηχανισμό; Προφανώς οι αναπτυξιακές έχουν μια αξία. Χρειάζονται μέσα στη γραφειοκρατικα την οποία ζούμε αλλά δεν πρέπει να εμπιστευτούμε, να οργανώσουμε να καθοδηγήσουμε καλύτερα τον κεντρικό μηχανισμό;”.

Τέλος ο κ. Νίκας σχολίασε ότι με την υποψηφιότητά του μεταξύ άλλων “εκφράζω και το δήμαρχο τον καταπιεσμένο που όταν δεν υποτάσσεται στον περιφερειάρχη δεν πρόκειται να πάρει κανένα έργο, μπαίνει στη γωνία. Εγώ θέλω τους δημάρχους συνεργάτες, θέλω ο βουλευτής του νομού να γνωρίζει τι σχεδιάζεται για το νομό και να εκφράζει άποψη. Έχουμε φτάσει στο σημείο βουλευτής και υπουργός να μην ξέρει το πως γίνεται η κατανομή των χρημάτων”.