Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 12:51

Νόμιμη και όχι καταστροφική η αλίευση βράχων στο Βενέτικο, λένε οι υπηρεσίες

ΑΥΡΙΟ ΑΥΤΟΨΙΑ
Με όλες τις νόμιμες άδειες γίνεται η αλίευση βράχων στο Βενέτικο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για το έργο προστασίας της ακτογραμμής του Ακρογιαλίου Αβίας. Αυτό τονίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, οι οποίες ωστόσο, μετά τις διαμαρτυρίες από την Κορώνη, θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη, αυτοψία στην περιοχή.

Επιπλέον, από τις υπηρεσίες υπογραμμίζεται ότι όχι μόνο δεν ευσταθεί η καταγγελία των αλιέων της Κορώνης πως η αλίευση των βράχων καταστρέφει τις φωλιές των ψαριών και τον ιχθυολογικό πλούτο της περιοχής, αλλά αντίθετα η παρέμβαση αυτή θα ευνοήσει τη δημιουργία νέων φωλιών με τα σπηλαιώματα που θα δημιουργηθούν.
Ειδικότερα, τονίζεται ότι αυτό αναφέρουν οι ιχθυολόγοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης που έχει κατατεθεί για την αλίευση των βράχων.
Σύμφωνα με τις άδειες που υπάρχουν, με Κοινή Υπουργική Απόφαση επιτρέπεται έργα σαν αυτό που γίνεται στο Ακρογιάλι να γίνεται με αδρανή υλικά που αντλούνται είτε από λατομεία είτε αλιεύονται από κατάλληλες θαλάσσιες περιοχές. Προκειμένου λοιπόν ο εργολάβος να αλιεύσει τους βράχους, ετοιμάστηκε ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από την Ειδική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στ.Μ.