Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 21:20

Επιτέλους λεφτά για τον σπουδαίο αλλά ετοιμόρροπο και πολύ επικίνδυνο πύργο Δουράκη

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
Ο εξαιρετικά σημαντικός αλλά ετοιμόρροπος και πάρα πολύ επικίνδυνος για τους περαστικούς, πύργος Δουράκη, στην Καστάνια της Δυτικής Μάνης, επιτέλους εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με σκοπό τη διάσωσή του…

Ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, υπέγραψε την ένταξη του έργου «Συντήρηση και Αποκατάσταση Πύργου Δουράκη Καστάνιας» στο ΕΣΠΑ, με 500.000 ευρώ.
Δικαιούχος του έργου είναι η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας, ενώ όπως σημειώνεται στην απόφαση ένταξης, «το έργο αφορά τη συντήρηση και αποκατάσταση του πύργου του Καπετάν Δουράκη στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Καστανιάς του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Ο πύργος του Καπετάν Δουράκη αποτελεί τυπικό παράδειγμα οχυρωμένου πύργου - κατοικίας του 18ου αι., χαρακτηριστικό της τοπικής αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο της ιδιόμορφης μανιάτικης κοινωνικής δομής της εποχής. Στη νότια όψη του προστέθηκε σε μεταγενέστερη φάση πέτρινο διώροφο κτίσμα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών διαβίωσης και τον σταυλισμό των ζώων. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υπουργική Απόφαση 12524/9-12-64 (ΦΕΚ 38/ Β΄/ 19-1-65)».