Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 21:53

Καταστροφική η επικείμενη «επένδυση» στο παραθαλάσσιο δάσος της Ελαίας Τριφυλίας

Καταστροφική η επικείμενη «επένδυση» στο παραθαλάσσιο δάσος της Ελαίας Τριφυλίας

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΟΝΤΙΚΑ - ΓΟΥΡΓΑΡΗ
«Έκταση που χάρισε (!!!) ο βασιλιάς στο σταβλάρχη του, που τριπλασιάστηκε στη συνέχεια, προφανώς με καταπατήσεις, που ‘’νομιμοποιήθηκε’’ με μάρτυρες από την Πάτρα και την Αθήνα που περνώντας με το τρένο έβλεπαν τις αραποσιτιές και με τέτοια φαιδρά!!...»…

Έτσι περιγράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» την έκταση στο παραθαλάσσιο δάσος της Ελαίας που προορίζεται για οικοδόμηση πολυτελών κατοικιών, σε επερώτηση που κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με την οποία ζητούν την απαλλοτρίωση της γης αυτής από το κράτος ώστε να αποδοθεί στους κατοίκους, τους λουόμενους και τους κατασκηνωτές για ήπια τουριστική χρήση.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Γόντικας και Βαγγέλης Γούργαρης σημειώνουν στην επερώτησή τους:
«Φαίνεται ότι τα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου είναι φιλέτα για τους εφοπλιστές και τους καπιταλιστικούς ομίλους, που έχουν συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο από το μόχθο του λαού, τους επιδοτείτε Κυβέρνηση και Ε.Ε με ζεστό χρήμα, και ψάχνουν έξοδο για κερδοφορία.
Έτσι άλλος ένας εφοπλιστής, σε περίοδο βαθιάς κρίσης που βογγάει η εργατική λαϊκή οικογένεια, επεκτείνει την δραστηριότητά του στον τουρισμό για υψηλά βαλάντια.
Πρόκειται για την επένδυση κατασκευής 50 κατ αρχήν πολυτελών κατοικιών σε παραλιακό μέτωπο στην Ελαία Τριφυλίας μήκους 3,5 χλμ, σε έκταση που χάρισε (!!!) ο βασιλιάς στο σταβλάρχη του, που τριπλασιάστηκε στη συνέχεια, προφανώς με καταπατήσεις, που «νομιμοποιήθηκε» με μάρτυρες από την Πάτρα και την Αθήνα που περνώντας με το τρένο έβλεπαν τις αραποσιτιές και με τέτοια φαιδρά !! τελικά κατοχυρώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην ιδιοκτησία του Κανελλάκη από τον οποίο το αγόρασε ο εφοπλιστής.
Κύριε Περιφερειάρχα, τα παράλια της Τριφυλίας, της Μεσσηνίας και όλης της Πελοποννήσου, η Καλαμάτα, το Λουτράκι, η Επίδαυρος, η Ερμιόνη και τόσοι άλλοι τουριστικοί προορισμοί αναπτύχθηκαν από τον εσωτερικό τουρισμό εργαζομένων - συνταξιούχων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, που με την πολιτική σας πλέον τους στερείτε αυτό το δικαίωμα.
Αναπτύχθηκαν και από τον τουρισμό μεμονωμένων ή με γκρουπ ξένων τουριστών που τώρα αλώνουν οι «tours operators» και τα μεγάλα κλειστά τουριστικά συγκροτήματα, καταστρέφοντας μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις και δραστηριότητες στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό και την εστίαση.
Ανάστατοι λοιπόν είναι οι κάτοικοι στην Ελαία και την ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας που βλέπουν να συνθλίβονται από την ασύδοτη δράση μεγαλοεπιχειρηματιών, που βλέπουν την επικείμενη ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον στην Ελαία. Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR2550005-Θίνες Κυπαρισσιακού Κόλπου και είναι χαρακτηρισμένη ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας για τον οποίο το Ελληνικό Κράτος οφείλει να συντάξει τα ειδικά μέτρα προστασίας και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, να θεσμοθετήσει με Προεδρικό Διάταγμα τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και να συστήσει τον Φορέα Διαχείρισής της. Αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων των κατοίκων ήταν και η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας (81/2-5-2013 ) το οποίο αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα «δεν συνάδει με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της Περιοχής»
Ερωτάσθε λοιπόν:
-Πριν δυόμισι χρόνια ψηφίσατε θετικά με διαδικασίες εξπρές και παρά την αρνητική εισήγηση των Υπηρεσιών της Π.Ε Αργολίδας για την αδειοδότηση ιδιωτικού χωριού 640 κατοικιών στην Πετροθάλασσα Ερμιονίδας. Θα επαναληφθεί αυτό το έγκλημα στην Ελαία ή θα πάτε με διαδικασίες fast track;
-Στηρίζετε τις προτάσεις των κατοίκων για απαλλοτρίωση των εκτάσεων που σήμερα κατέχει ο εφοπλιστής και την χρηματοδότηση δημοσίων και δημοτικών παρεμβάσεων ήπιας μορφής που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους,τους λουόμενους, τους κατασκηνωτές, αλλά και τους επισκέπτες σε αυτήν την ιδιαιτέρου κάλλους και οικολογικής σημασίας περιοχή;
-Τι μέτρα παίρνετε για να πληρώσει τα πρόστιμα και να αποκαταστήσει το χώρο ο εφοπλιστής που παράνομα και χωρίς άδεια κατασκεύασε πέντε δρόμους και όργωσε την περιοχή καταστρέφοντας θίνες;».