Πέμπτη, 28 Μαϊος 2015 00:00

Καλός ο Τσίπρας αλλά κακή η κυβέρνηση λέει ο Τατούλης που ανησυχεί για τα σκουπίδια

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ 
Επίθεση στην κυβέρνηση, όχι όμως και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε σήμερα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, που δείχνει να ανησυχεί σοβαρά ότι το σχέδιό του για τα σκουπίδια κινδυνεύει να πεταχτεί στα …σκουπίδια…

Αφορμή για την επίθεση του περιφερειάρχη, που έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στην Τρίπολη, είναι η ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νίκου Πατσαρίνου, ο οποίος προαναγγέλλει την αλλαγή του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων και κατηγορεί την περιφερειακή αρχή για αποτυχία στο ζήτημα των απορριμμάτων.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας για τη συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη σημειώνονται τα εξής: «Η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει πρόταση και σχέδιο και επιδεινώνει τα προβλήματα που κλήθηκε να λύσει, απειλώντας τη βιωσιμότητα των Ελλήνων πολιτών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «σε μια κρίσιμη περίοδο διαπραγμάτευσης η συμπεριφορά της κυβέρνησης διαπνέεται από ιδεοληψίες και ιδεολογίες που καμία σχέση δεν έχουν με το σύγχρονο κόσμο».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε την έντονη αντίθεση μεταξύ της στάσης του Πρωθυπουργού, ο οποίος «υπεραμύνεται» του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, και των πράξεων και των παρεμβάσεων στελεχών της Κυβέρνησης, που καμία σχέση με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας δεν έχουν. «Αντίθετα συντείνουν στη δημιουργία και την επιβολή ενός σκληρού κομματικού κράτους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης.
«Εξαρχής, σεβόμενοι την ξεκάθαρη εντολή των Πελοποννησίων πολιτών, προσπαθήσαμε να μυήσουμε τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάγκη εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ, ώστε να αποτρέψουμε την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «η εξυπηρέτηση ευκαιριακών συμφερόντων και οι παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να απειλούμαστε με πρόστιμα, τα οποία με νόμο της Κυβέρνησης θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες και όχι τα υπαίτια φυσικά πρόσωπα, όπως ήταν η πρότασή μας». Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε ακόμη στους Δήμους, οι οποίοι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ αρχικά συμφωνούσαν στην εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ, δεν πήραν καμία πρωτοβουλία.
Για το θέμα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Περιφερειακή αρχή ήταν αυτή που εξασφάλισε τα απαιτούμενα χρήματα. «Κάναμε τις μελέτες για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αναγκαστήκαμε ωστόσο να τις τροποποιήσουμε πολλές φορές, αφού οι Δημοτικές αρχές εξακολουθούσαν να τους χρησιμοποιούν αυξάνοντας τον όγκο των απορριμμάτων» σημείωσε ο κ. Τατούλης.
Αναφορά στη συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα των ΧΑΔΑ έκανε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης, όπου «διαπιστώθηκε η πλήρης απουσία πολιτικής κατεύθυνσης από την Κυβέρνηση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και επέκρινε τη στάση του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο οποίος προτείνει να μείνουν ανοιχτοί ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο.
«Υπάρχει κίνδυνος επαναπροσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να απειληθεί η Πελοπόννησος με νέα πρόστιμα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «σε ανάλογο αίτημα της ΠΕΔ Πελοποννήσου τους είχα απαντήσει ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δώσει τέτοια έγκριση, η οποία ρητά το αποκλείει, ούτε καν η Κυβέρνηση».
Οχυρό της δημοκρατίας χαρακτήρισε ακολούθως ο κ. Τατούλης την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε ότι θα αντισταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε ιδεοληψία και τακτική που αποποιείται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και υιοθετεί τη λογική του «πατερούλη», ζητώντας ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η θεσμική αυτονομία της αιρετής Περιφέρειας.
«Όσα συμφωνήσαμε με τους Πελοποννήσιους πολίτες αποτελούν άβατο χώρο» δήλωσε εμφατικά ο κ. Τατούλης και συνέχισε «θα πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να υλοποιήσουμε το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όλα αυτά που δεν υπακούουν στη νομιμότητα, ούτε συνάδουν με το μοντέλο προστασίας και ανάδειξης της Περιφέρειάς μας δεν θα περάσουν. Δεν θα ενεργήσουμε με λογικές επιβάρυνσης του περιβάλλοντος όπως προτείνουν και θα αναμένουμε τις απόψεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος».

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ

Όσον αφορά την ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νίκου Πατσαρίνου, για την αποτυχία της περιφερειακής αρχής στο ζήτημα των σκουπιδιών, αυτή έχει ως εξής:
«Είναι θετικό που επιτέλους μ’ ευθύνη του Υπ. Εσωτερικών και παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργείων, Περιφέρειας και Δήμων) ξεκίνησε ο διάλογος και συζητήθηκαν «ανοικτά» τα θέματα που αφορούν τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και γενικότερα τα προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μέχρι σήμερα οι αποφάσεις και συζητήσεις γινόντουσαν «εν κρυπτώ» με τα χαρακτηριστικά της επιβολής και της διαπλοκής.
Η κακή εικόνα για τ’ απορρίμματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτυπώθηκε απ’ όλους ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου διαπίστωσε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι περίμενε.
Οι Δήμαρχοι που ζούνε καθημερινά το πρόβλημα εντόπισαν:
α) Ότι δεν πρέπει να επωμιστούν αυτοί τα βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χωματερές, γιατί εδώ και πάνω από 3 χρόνια την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ την έχει αναλάβει η Περιφέρεια.
β) Δεν μπορούν να τους καταλογίζονται νομικές – θεσμικές ευθύνες όταν οι πόροι γι’ αυτό τον σκοπό έχουν δοθεί στην Περιφέρεια και
γ) Ζήτησαν ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων σ’ όλους τους φορείς με την συνοδεία αντίστοιχων πόρων.
Όμως δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις για την αδράνεια και την αδιαφορία τόσων χρόνων του αρμόδιου φορέα τους που είναι ο ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη μας διαβεβαίωσε ότι όλα είναι υπό έλεγχο (δεσμεύτηκε ότι η αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους έτους), ότι το μεγάλο έργο του με ΣΔΙΤ είναι η απάντηση στο πρόβλημα (αν και πρώτη φορά μίλησε για πιθανή αλλαγή του σχεδίου του) και ότι αυτό εντάσσεται στις αρχές της «κυκλικής οικονομίας»!
Τα δικά μας συμπεράσματα είναι:
– Αποδεικνύεται λάθος ότι το αγαθό των Δήμων που είναι τ’ απορρίμματα αφέθηκε στην περιοχή μας να το διαχειριστεί η Περιφέρεια μακριά απ’ τους Δήμους και μάλιστα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μόνο.
– Απέτυχε εκ των πραγμάτων η διαχείριση των απορριμμάτων από την Περιφέρεια μιας και α) από το 2012 είχε αναλάβει την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και έρχεται σήμερα – χωρίς ν’ αναλάβει τις ευθύνες της – να βεβαιώσει ότι σε 6 μήνες θα έχει αποκαταστήσει τους 81 ΧΑΔΑ, β) το έργο ΣΔΙΤ μας διαβεβαίωνε ότι θα είχε συμβασιοποιηθεί από το τέλος του 2013 και τώρα μετατίθεται για Νοέμβριο του 2015 και βλέπουμε. Σ’ όλο το ενδιάμεσο διάστημα η Περιφέρεια παρά τα οξυμμένα προβλήματα που παρουσιάζονταν στους Δήμους ή σφύριζε αδιάφορα ή επέμβαινε επιλεκτικά ή πίεζε στοχεύοντας μόνο στην επιτυχία του μεγάλου έργου της συσσωρεύοντας παντού σύμμεικτα απορρίμματα.
– Πρέπει μέσα από την επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΔΑ (Εθνικού Σχεδιασμού) και του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακού Σχεδιασμού) να κατατεθεί από το Υπουργείο πλήρης εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων, γεγονός που έχει δεσμευτεί η τωρινή κυβέρνηση. Σ’ αυτήν δίνοντας κίνητρα στους Δήμους και στα νοικοκυριά πρέπει να επανέλθει η διαχείριση των απορριμμάτων μέσα και από τα τοπικά σχέδια διαχείρισης κύρια στους Δήμους και στον ΦοΔΣΑ.
– Για την ενδιάμεση προσωρινή φάση πρέπει οι Δήμοι να πάρουν την υπόθεση πάνω τους. Πρέπει να λειτουργήσουν οι ελάχιστοι απαραίτητοι ΧΑΔΑ ξεκινώντας όμως άμεσα και σε συνεργασία με τ’ αρμόδια Υπουργεία τη δημιουργία ΧΥΤΥ (τουλάχιστον 1 ανά νομό) που θα εντάσσονται και στην οριστική λύση.
– Όλα τα αρμόδια όργανα και οι Υπηρεσίες να προσαρμοστούν στις νέες κατευθύνσεις της κυβέρνησης έτσι ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να δίνουν λύσεις στις ανάγκες των Δήμων.
Βασική προϋπόθεση για την επίλυση του οξυμμένου προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η συνέχιση μ’ ευθύνη της κυβέρνησης ενός ειλικρινούς διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».