Τετάρτη, 27 Μαϊος 2015 00:00

Ξεχώρισε η Μεσσηνία στις «Ημέρες Γαστρονομίας» του Μουσείου Μπενάκη

Στο πάνελ μεταξύ των ομιλητών ο Σωτήρης Μαρίνης, ο Γιώργος Καραμπάτος, ο Ανδρέας Ζαγάκος και ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος Στο πάνελ μεταξύ των ομιλητών ο Σωτήρης Μαρίνης, ο Γιώργος Καραμπάτος, ο Ανδρέας Ζαγάκος και ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος

Του Θανάση Παντέ 
Για τρίτη συνεχή χρονιά η πρότυπη διοργάνωση «Ημέρες Γαστρονομίας» άνοιξε τις πύλες του στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς 138, με τιμώμενη για φέτος περιοχή την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία και είχε μια σημαντική ευκαιρία να παρουσιάσει τις σημαντικές ιδιαιτερότητες που την αφορούν και που αποτελούν την ταυτότητά της…

Η Πελοπόννησος ως τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα θεματικών εκδηλώσεων για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τις κοινότητες της γεύσης, όπου οι κύριες ενότητες ήταν: Συνέδριο γαστρονομικού πολιτισμού «Μυθική Πελοπόννησος, γεύσεις με ιστορία». Διεθνές φεστιβάλ γαστρονομικού κινηματογράφου και στο οποίο περιλαμβάνονταν ταινίες που αφορούν τη γαστρονομία στην Πελοπόννησο. Μικρόπολις: Η μεγαλύτερη στην Ελλάδα διοργάνωση για παιδιά και γονείς, η οποία επέστρεψε στο Μουσείο Μπενάκη με την πρότυπη γειτονιά της γεύσης και της διατροφής και με ξεχωριστές δραστηριότητες που γέμισαν τα πρωινά των ημερών γαστρονομίας. Επίσης, εμπνευσμένα προγράμματα γευσιγνωσίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων σεφ και ακόμα εργαστήρια και παρουσιάσεις για τον πολιτισμό και την καινοτομία της γαστρονομίας με τη συμμετοχή ειδικών και δημιουργών από τους χώρους της γαστρονομίας, της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Οι δράσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια ήταν 40 και όλες τους είχαν κάτι το αξιόλογο να προσφέρουν.
Σε όλα αυτά η συμμετοχή της Μεσσηνίας ήταν καθοριστική, καθώς από τη Μεσσηνία έλαβαν μέρος πολλοί «υποψιασμένοι» και «ψαγμένοι» που χρόνια τώρα ασχολούνται με ό,τι σχετίζεται με τον πολιτισμό της γεύσης.
Ξεχώρισαν τα πάνελ «Ο γαστρονομικός κινηματογράφος της Πελοποννήσου», όπου μίλησαν ο Κίμων Τσακίρης, η Τζίνα Πετροπούλου, ο Γιώργος Ζέρβας και ο Γιάννης Γεροντίδης καθώς και οι «Καινοτόμες δράσεις γαστρονομικού τουρισμού», όπου ξεχώρισαν με τις παρεμβάσεις τους οι Γιώργος Καραμπάτος, Ανδρέας Ζαγάκος, Κώστας Ανδριανόπουλος, Σωτήρης Μαρίνης. Σημαντική επίσης ενότητα ήταν ο «Γαστρονομικός Πολιτισμός της Πελοποννήσου», όπου μίλησαν η Νάντια Σερεμετάκη, ο Μανούσης Μανουσάκης, η Έλση Φιλοπούλου, ο Δημήτρης Μελεμενής και άλλοι.
Από πλευράς ταινιών αίσθηση προκάλεσε η ταινία του Κίμωνα Τσακίρη «Ομορφιές και Δυσκολίες», με πρωταγωνιστή τον πασίγνωστο πλέον Δημήτρη Τσίγκανος, ο οποίος έκανε αισθητή την παρουσία του στις εκδηλώσεις.
Από πλευράς μαγειρεμάτων ξεχώρισε ο σεφ του Elite City Resort Στέλιος Μπαρμπέας, ο οποίος έφτιαξε έναν καταπληκτικό κόκορα γεμιστό με κανελόνι και μπεσαμέλ γραβιέρας.
Ανάμεσα στους πολλούς παρευρισκόμενους διακρίναμε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο οποίος έκανε και την εναρκτήρια ομιλία των εκδηλώσεων, τους αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου, Περικλή Μαντά και Ελένη Αλειφέρη καθώς και την περιφερειακή σύμβουλο, εντεταλμένη για θέματα τουρισμού στη Μεσσηνία, Αντωνία Μπούζα. Εκεί επίσης ήταν και ο Σωτήρης Βαρελάς, υπεύθυνος από πλευράς Περιφέρειας για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις. Και ακόμα ο επιχειρηματίας του Elite City Resort Νικήτας Κάρτσωνας, ο αναπληρωτής διευθυντής Νικήτας Μαλαπέτσας, ο υπεύθυνος του εστιατορίου Yiamas Gastro Bar Νίκος Σπυρόπουλος.
Η μεγάλη έκπληξη ωστόσο ήταν η δυναμική εμφάνιση των Νεδουσαίων που παρουσίασαν το εντυπωσιακό δρώμενο της ευετηρίας, ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό πάρτι, που έχασαν όσοι δεν παρευρέθησαν.