Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 16:24

Αυξάνονται κατά 300% οι δαπάνες για την κουνουποκτονία, καταγγέλλει ο Ν. Γόντικας

Αυξάνονται κατά 300% οι δαπάνες για την κουνουποκτονία, καταγγέλλει ο Ν. Γόντικας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 
«Περίεργα» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας, τα θέματα γύρω από την καταπολέμηση των κουνουπιών και ειδικότερα την αύξηση κατά 300% της σχετικής δαπάνης και την ανάθεση της διαχείρισης του έργου στην αναπτυξιακή εταιρία «Πελοπόννησος Α.Ε.»…

Ειδικότερα, ο Νίκος Γόντικας, κατά τη σχετική του παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σημείωσε: «Πολλά περίεργα γίνονται με τα κουνούπια και γενικά με τα έντομα. Σε μια περίοδο που τα πάντα περικόπτονται, εσείς αυξάνετε την επιχορήγηση στην αμαρτωλή Πελοπόννησο ΑΕ, μόνο για αυτό το ζήτημα, κατά 300%. Της δίνετε 1.580.000 ευρώ αέρα για ευαισθητοποίηση, διερεύνηση και δημιουργία.
Το 2013 για την καταπολέμηση των κουνουπιών και της ελονοσίας διαθέσατε  610.000 ευρώ συνολικά η Περιφέρεια και για τις 5 ΠΕ, στην Πελοπόννησο ΑΕ, χώρια τι έδωσαν οι Δήμοι.
Τώρα για το 2016 θα διαθέσετε 2.160.000 στην Πελοπόννησο ΑΕ τριάμισι φορές πάνω, χώρια τι θα δώσουν οι Δήμοι. Άλλος τριπλασιασμός κι εκεί; Και ας τολμήσουν να μην δεχτούν οι Δήμοι το νέο χαράτσι. Θα τους φάει το κουνούπι. Κάπως όπως το πάτε με τα σκουπίδια. Όποιος Δήμος δεν μπει στη στρούγκα της ΤΕΡΝΑ, να δούμε που θα πάει το υπόλειμμα, αφού δεν θα υπάρχει άλλος αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στη Πελοπόννησο.
Η φανερή αμοιβή της Πελοπόννησος ΑΕ για παροχή υπηρεσιών για το 2013 από την Περιφέρεια ήταν 91.000 ευρώ (το 15% της εισφοράς της Περιφέρειας). Τώρα εκτινάσσεται στα 324.000 ευρώ για το 2016 και άλλα τόσα για το 2017. Μόνο από την Περιφέρεια τη 2ετία 648.000 ευρώ. Χώρια από τους Δήμους που δεν ξέρουμε πόσα είναι.  Είναι οι μισθοί 30 υπαλλήλων τα 648.000 ευρώ. Έχει τόσους υπαλλήλους η Πελοπόννησος ΑΕ που ασχολούνται σε αυτό τον τομέα; Μήπως πληρώνονται άλλοι;
Η Πελοπόννησος ΑΕ και οι εξωτερικοί συνεργάτες της εταιρίες, νοιάζονται για την μεγιστοποίηση του κέρδους που θα αποκομίσουν από το πρόγραμμα και όχι για την υγεία των κατοίκων. Γίνεται κάτι ανάλογο με τους εργολάβους, μικρούς και μεγαλύτερους, που αναλαμβάνουν την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, με τα γνωστά προβλήματα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με την υγεία του λαού, που κανείς δεν μπορεί να παίζει και να την αφήνει στη διάθεση του κάθε ιδιώτη.
Αφού υλοποιείτε και στηρίζετε την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους παλαιότερα, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα, που έχει αποψιλώσει τις υπηρεσίες και της Περιφέρειας και των Δήμων, που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τέτοια έργα, έρχεστε και τα παραδίδετε στους ιδιώτες, που εκτός από το χαράτσωμα, εγκυμονούνται προβλήματα για την υγεία του λαού.
Είναι τέτοια η αποψίλωση των υπηρεσιών που ούτε τον έλεγχο δεν μπορούν να κάνουν ώστε να γίνονται έγκαιρα και σωστά οι ψεκασμοί και οι υπόλοιπες δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών.
Γιατί πχ αν οι ψεκασμοί γίνουν τον Ιούνη και όχι το Μάρτη ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες για να καταπολεμηθούν οι προνύμφες εν τη γενέσει τους, μετά το κουνούπι πέταξε φτερό κι έχουμε τα γνωστά προβλήματα, σε πολλές περιοχές η κατάσταση να είναι αφόρητη. 
Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τις Προγραμματικές Συμβάσεις με την Πελοπόννησο ΑΕ».