Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 15:50

Εκθέτει άσχημα την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ ο Τατούλης για τα σκουπίδια

«ΟΣΟΝΟΥΠΩ» Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΝΑ 
«Κουρέλι» έκανε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, για την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ο εθνικός σχεδιασμός του κ. Τσιρώνη δεν είναι νόμιμος, δεν έχει ψηφιστεί στη Βουλή, ενώ έχει απορριφθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα ανήγγειλε ότι «οσονούπω» θα υπογράψει τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του δικού του σχεδιασμού…

Μίλησε δε και για «ξεκάθαρη πολιτική απάτη», αναφερόμενος στις προσπάθειες του κ. Τσιρώνη να δελεάσει τους δημάρχους ώστε να μην ενταχθούν στο σχέδιο της Περιφέρειας, τάζοντάς τους χρηματοδοτήσεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι δήμαρχοι εδώ και πολλά χρόνια δεν στάθηκαν ικανοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, παρά τις χρηματοδοτήσεις που είπε ότι τους προσφέρθηκαν.
Οι αναφορές αυτές έγιναν χθες, κατά τη συζήτηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης, για την οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά, προφανώς ενόψει έναρξης εφαρμογής του σχεδίου της Περιφέρειας.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, «τη δέσμευσή μας προς τους πολίτες την εκπληρώσαμε με συνέπεια στο ακέραιο. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το διεθνή διαγωνισμό και οσονούπω υπογράφουμε την οριστική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της προσωρινής μεταβατικής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης στη θέση Μεγαβούνι και την αρνητική γνωμοδότησή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015. (…) «Δικαιώθηκα απολύτως όταν έλεγα ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και συμπλήρωσε ότι «ο νέος ΕΣΔΑ δεν έχει καμία νομιμοποίηση, όπως άλλωστε αναφέρει στην απόφασή του το Ελεγκτικό συνέδριο, ούτε έχει ψηφιστεί στη Βουλή, όπως υποστήριζαν στελέχη του Σύριζα. Ξέρετε τι έπαθε στις 4 Νοεμβρίου ο κ. Τσιρώνης στη συνάντησή του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Απορρίφθηκε το σχέδιό του γιατί δεν συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».    
«Για μια φορά ακόμα ο βασιλιάς είναι γυμνός, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει αντιπολίτευση, παρά μόνο ακούγεται ένα κλαψούρισμα όσων θεωρούν ότι βρίσκονται μαζί με την κυβέρνηση και διαθέτουν τη δύναμη να βλάψουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου» τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αναρωτήθηκε «ποιος είναι ο σεβασμός σας προς τη δικαστική εξουσία, όταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα ασχολείστε μόνο με την προσπάθεια σπίλωσης και τα ψέματα».
Σχολιάζοντας τη στάση Δημοτικών αρχών σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι οι Δημοτικές αρχές δεν έλυσαν όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα, αντίθετα δημιούργησαν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα σε ρέματα, δάση και βουνά.
«Από την πρώτη στιγμή τόνισα την ανάγκη εφαρμογής του μόνου νόμιμου κανόνα, του ΠΕΣΔΑ, αλλά καμία Δημοτική αρχή δεν το έκανε. Ούτε τα στοιχειώδη δεν έκαναν. Όταν μάλιστα επιβλήθηκαν τα πρόστιμα είπαν ότι φταίει η Περιφέρεια γιατί δεν έχει ολοκληρώσει το έργο. Τώρα πάλι λένε ότι θέλουν να πάρουν τη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού βέβαια τους έταξε ο Υπουργός χρήματα. Γι’ αυτό αντέδρασαν τώρα, γιατί νόμισαν ότι θα διαχειριστούν χρήματα. Διαχειρίστηκαν και στο παρελθόν χρήματα, αλλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Τώρα πάλι κατάλαβαν ότι ήταν ψέματα ότι θα μπορούσαν να πάρουν τα χρήματα του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως τους υποσχέθηκε ο κ. Υπουργός. Ήταν ξεκάθαρα πολιτική απάτη» τόνισε ο κ. Τατούλης.
«Η πολιτική της ανακύκλωσης δεν έχει καμία σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων» ανέφερε τέλος ο Περιφερειάρχης «ευθύνη που ανήκει στις Δημοτικές αρχές, οι οποίες δήλωσαν την αδυναμία τους και γι’ αυτό ο ΦΟΔΣΑ έδωσε το δικαίωμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να μας δώσει την αρμοδιότητα. Εμείς ήμασταν πρόθυμοι να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη, είχαμε σχέδιο για τον τρόπο και μάλιστα ανοίξαμε νέους δρόμους, όπως με την ιδιωτική χωροθέτηση».
Στ.Μ.