Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 19:27

Σχέδιο της Περιφέρειας για αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας στην Πολωνία

Ντίνα Νικολάκου, Περικλής Μαντάς Ντίνα Νικολάκου, Περικλής Μαντάς

ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ-ΜΑΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ 
Θετικά μηνύματα έφεραν από τη Βαρσοβία οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλής Μαντάς, που εκπροσώπησαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε τουριστική έκθεση που έγινε αποκλειστικά για την προβολή της Ελλάδας στους Πολωνούς. Όπως τόνισαν σήμερα σε δηλώσεις τους, το τουριστικό ενδιαφέρον των Πολωνών για την Πελοπόννησο είναι μεγάλο, ταυτόχρονα όμως από τις επαφές που είχαν διαπίστωσαν ότι υπάρχουν θετικές συνθήκες ώστε να αυξηθεί και ο όγκος των αγροτικών προϊόντων που εξάγει η Πελοπόννησος και Μεσσηνία ειδικά στη χώρα…

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου και όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, «είδαμε ότι τα προμηνύματα που υπάρχουν για τα τουριστικά πακέτα της επόμενης περιόδου είναι θετικά». Πρόσθεσε δε ότι η απευθείας αεροπορική γραμμή της Aegean, Βαρσοβία-Καλαμάτα, έχει, σύμφωνα με τους Πολωνούς τουριστικούς πράκτορες, ικανοποιητική πληρότητα, ενώ με τη νέα χρονιά αναμένεται ότι η κίνηση θα είναι σαφώς αυξημένη.
Επίσης η κ. Νικολάκου υπογράμμισε ότι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί προτεραιότητα η εξωστρέφεια και οι συνδυασμένες δράσεις που αναφέρονται στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τη γαστρονομία και τον τουρισμό, προσθέτοντας ακόμη ότι «επιβεβαιώνεται η πολιτική μας θέση πως μέσα στην κρίση πρέπει να λειτουργούμε επιθετικά, να μην απέχουμε από κανένα διεθνές γεγονός».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς σημείωσε ότι στη Βαρσοβία υπήρξε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πρεσβείας με κύριο θέμα την αύξηση των  εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας. Συμφωνήθηκε σε επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί νέα επίσκεψη στην Πολωνία, όπου, με τη στήριξη της Πρεσβείας, θα γίνουν επαφές με εκπροσώπους αλυσίδων σούπερ μάρκετ και εμπορικών επιχειρήσεων ώστε να συζητηθεί πως θα καταστεί δυνατή η αύξηση των εξαγωγών.
Ειδικότερα ο Περικλής Μαντάς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Για εμάς είναι μεγάλος στόχος η ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων στο εξωτερικό, ώστε να δημιουργηθεί μια υπεραξία προς όφελος των παραγωγών, των τυποποιητών, των εξαγωγέων. Σε αυτό το πλαίσιο φροντίζουμε σε κάθε δράση μας στο εξωτερικό να συνδυάζουμε το τουριστικό μας προϊόν με τον πρωτογενή τομέα. Στη Βαρσοβία που βρεθήκαμε πρόσφατα συζητήσαμε με τα στελέχη της Πρεσβείας μας, τον εμπορικό ακόλουθο και όλους τους βοηθούς του που έχουν να κάνουν με όλες τις διαδικασίες σχετικά με την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων στην Πολωνία. Διαπιστώσαμε με μεγάλη ευχαρίστηση ότι πολύ μεγάλος όγκος προϊόντων από τη Μεσσηνία και από όλη την Πελοπόννησο πηγαίνουν στην Πολωνία και τη Βαρσοβία κάθε χρόνο, ιδιαίτερα είναι τεράστιες οι ποσότητες της πατάτας της Μεσσήνης και του καρπουζιού της Τριφυλίας που διακινούνται κάθε χρόνο. Μεθοδεύσαμε μια κατάσταση προκειμένου πολύ σύντομα να ξαναβρεθούμε στη Βαρσοβία ούτως ώστε να μπορέσουμε σε εξειδικευμένα στελέχη, αγοραστές μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ όπως επίσης ανθρώπους που διακινούν τρόφιμα στη χώρα, να τους κάνουμε μια παρουσίαση για τα προϊόντα της Πελοποννήσου, τις δυνατότητες που έχουν να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά και να τα διαθέσουν στο κοινό της Πολωνίας. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Πολωνικός λαός έχει υψηλό επίπεδο, κουλτούρα, πολιτισμό, είναι ένας λαός που αγαπάει την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Πελοπόννησο, στην οποία ζουν πολλοί Πολωνοί εδώ και πολλά χρόνια».
Στ.Μ.