Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 16:42

Επιμένει ο αυτοδιοικητικός ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια

Απο παλιότερη αυτοδιοικητική εκδήλωση της Πελοπόννησος Πρώτα, όταν η Γιώτα Κοζομπόλη ήταν περιφερειακή σύμβουλος με το Νίκο Πατσαρίνο Απο παλιότερη αυτοδιοικητική εκδήλωση της Πελοπόννησος Πρώτα, όταν η Γιώτα Κοζομπόλη ήταν περιφερειακή σύμβουλος με το Νίκο Πατσαρίνο

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση όλου του πακέτου της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, επαναδιατυπώνει, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση κυρίως, η περιφερειακή αυτοδιοικητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «Πελοπόννησος Πρώτα». Στην ολομέλεια του συνδυασμού, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, τα μέλη του επέμειναν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από τους Δήμους και όχι να δοθούν τα σκουπίδια πακέτο σε ιδιωτικό όμιλο με ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα)…

Όπως σημειώνει η «Πελοπόννησος Πρώτα» σε ανακοίνωσή της, στην ολομέλεια συμμετείχαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, μέλη και φίλοι του συνδυασμού και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από όλους τους Νομούς, ενώ «κατά τον αναλυτικό απολογισμό της παράταξης ο επικεφαλής Νίκος Πατσαρίνος επικεντρώθηκε στο μεγάλο θέμα των απορριμμάτων, στα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο κλείσιμο των έργων του ΕΣΠΑ 2007-20013 και στα έργα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και στα προβλήματα που απασχολούν τις τρέχουσες δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και απορρέουν πρωτίστως από την παντελή απουσία στρατηγικής ανάπτυξης και ιεράρχησης των στόχων. Δεν παρέλειψε, τέλος, να υπογραμμίσει την δικαίωση της παράταξης για την αμετακίνητη στάση της στο θέμα εκλογής Συμπαραστάτη του Πολίτη  σχετικά με την  υπόθεση Μπουλούκου.
Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι των άλλων νομών.
Στην συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η αυτοτέλεια της παράταξης και ο καθαρά αυτοδιοικητικός της χαρακτήρας, ενώ επικαιροποιήθηκαν οι προγραμματικοί της στόχοι, οι αρχές και οι προτεραιότητές της.
Η “Πελοπόννησος Πρώτα” θα συνεχίσει να υπηρετεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις, τις αρχές της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και της Διαφάνειας. Γνώμονας σε όλες της τις αποφάσεις είναι η προάσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος, του Δημοσίου Χρήματος και η προστασία των λαϊκών στρωμάτων. Αντιμάχεται τα μεγάλα συμφέροντα, την αδιαφάνεια, το έλλειμμα δημοκρατίας, την παραπληροφόρηση και την απουσία ιεραρχημένων αναπτυξιακών στόχων που περισσεύουν στην πολιτική Τατούλη.
Επίσης αναζητήθηκαν τρόποι ώστε να οργανωθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη συμμετοχή των μελών στα δρώμενα της Περιφέρειας. Η συμμετοχή των μελών της, η επεξεργασία και η αξιοποίηση απόψεων και θέσεων και η προσέγγιση των τοπικών θεμάτων από τους ίδιους τους πολίτες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στην δημοκρατική λειτουργία της παράταξης.
Όπως ήταν αναμενόμενο και λόγω της επικαιρότητας του θέματος στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν εκφράστηκε η αγωνία για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Για μια ακόμα φορά, υποστηρίχθηκε η βαθιά πολιτική, φιλοπεριβαλλοντική και δημοκρατική θέση της παράταξης πως η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί από τους Δήμους. Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων πρέπει:
1.      Να αναθεωρηθεί άμεσα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης από τους Δήμους.
2.      Να στηριχθούν οι Δήμοι θεσμικά και οικονομικά για την υλοποίηση της εναλλακτικής πρότασης που στηρίζεται στην διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση, στην ανάκτηση υλικών και στην ελαχιστοποίηση της ταφής των υπολειμμάτων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Ως εκ τούτου εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου με ΣΔΙΤ».
Στ.Μ.