Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 21:40

Χαρτογραφήθηκαν τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά της Κορωναίικης ποικιλίας στη Μεσσηνία

Χαρτογραφήθηκαν τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά της Κορωναίικης ποικιλίας στη Μεσσηνία

ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ 
Βραβείο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (Oleocanthal International Society), που πραγματοποίησε το συνέδριό της στην Ολυμπία, απονεμήθηκε στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας. Ο διευθυντής του Εργαστηρίου, δρ. Βασίλης Δημόπουλος, παρουσίασε στο συνέδριο μια ιδιαίτερα σημαντική έρευνα. Πρόκειται για τη γευσιγνωστική χαρτογράφηση της Κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία, όσον αφορά την τελευταία ελαιοκομική περίοδο 2015-2016. Χαρτογράφηση που δείχνει ότι σε περιοχές της Δυτικής Μάνης και του Δήμου Μεσσήνης υπάρχουν οι υψηλότεροι δείκτες του φρουτώδους χαρακτηριστικού…

Τα στοιχεία της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν στο σύνολό τους στο επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας, «οι εργασίες του συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (Oleocanthal International Society) σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 με την απονομή βραβείων αριστείας από την επιστημονική εταιρεία.
Στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας απονεμέθηκε το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία ‘εταιρεία ή εκπαιδευτικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ή/και στην ελαιοκανθάλη’.
Η πολύ σημαντική αυτή διάκριση είναι το επιστέγασμα της μακρόχρονης συνεργασίας του εργαστηρίου με το ερευνητικό έργο του καθ. Προκόπιου Μαγιάτη και της ομάδας του στο συσχετισμό της ελαιασίνης και της ελαιοκανθάλης με τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του πικρού και πικάντικου.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου μίλησε ο διευθυντής και επικεφαλής ομάδας του εργαστηρίου, Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος ‘Η γευσιγνωστική χαρτογράφηση της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία’. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η αποτύπωση σε ένα ψηφιακό χάρτη των γευσιγνωστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών της κορωνέικης ποικιλίας στην Μεσσηνία για την ελαιοκομική περίοδο 2015 – 16. Ο Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, αφού μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν στοιχεία αναφοράς για την κορωνέικη ποικιλία στη Μεσσηνία και το σχεδιασμό του προγράμματος βάση πραγματικών συνθηκών, παρουσίασε τα δεδομένα στα γευσιγνωστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά των φετινών ελαιολάδων, τις τιμές των χημικών παραμέτρων και των φαινολικών συστατικών, ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέση αυτών των χαρακτηριστικών με τα στάδια ωριμότητας του ελαιοκάρπου και τις περιοχές της Μεσσηνίας καθώς και τη συσχετισμό μεταξύ τους.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού The Aristoleo® Awards 2016 “Το Ελληνικό Θαύμα” στα καλύτερα ελαιόλαδα βάση της περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες και τα γευσιγνωστικά τους χαρακτηριστικά. Οι γευσιγνωστικές αναλύσεις των δειγμάτων του διαγωνισμού έγιναν από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας».