Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 16:09

Απάντηση από το ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας

Απάντηση από το ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας

ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.-Ν. Αφρικής 
Εξηγήσεις όσον αφορά το ιστορικό της εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών της νοτίου Αφρικής, η οποία δεν προστατεύει την ελληνική φέτα ΠΟΠ καθώς και τις ελιές Καλαμάτας, δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, με ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση βρέθηκε προ τετελεσμένης συμφωνίας από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ωστόσο κατόρθωσε να βάλει τις βάσεις για μια θετική αναθεώρηση της συμφωνίας στο μέλλον. Επίσης, η ανακοίνωση επικρίνει αναφορές που έκανε σχετικά ο Θανάσης Πετράκος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας…

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: «Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό με την οποία καταθέτει τις απόψεις του για την οικονομική και εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής (Ε.Ε.) και 15 χωρών της Νοτίου Αφρικής (SADC) και ειδικότερα τα προβλεπόμενα για την ελληνική φέτα και τις ελιές Καλαμάτας, προτείνοντας την μη αποδοχή της από την Ελληνική Κυβέρνηση και την προβολή βέτο. Καταλαβαίνουμε την ειλικρινή ανησυχία του Επιμελητηρίου για το μέλλον δυο πραγματικών εμβληματικών εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας μας και του Νομού μας, διαφωνούμε όμως με κάποιες υπερβολικές διατυπώσεις  της επιστολής και θεωρούμε πρακτικά αδύνατη στην παρούσα συγκυρία την προβολή βέτο, αφού τα πάντα είχαν ολοκληρωθεί με τη μονογραφή της συμφωνίας από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014.
Στον ίδιο χρόνο δημοσιεύθηκε αντίστοιχη επιστολή του υπεύθυνου Αγροτικής πολιτικής της ΛΑΕ και π. βουλευτή Θανάση Πετράκου ο οποίος επαναλαμβάνοντας τον εαυτό του, καταστροφολογεί ασύστολα, αποκρύπτει γεγονότα, παραποιεί την πραγματικότητα, χρησιμοποιεί απαράδεκτες εκφράσεις και αποδίδει στην κυβέρνηση προθέσεις, που  είναι να απορεί κανείς, εάν αντιλαμβάνεται το πραγματικό τους νόημα.
Μας προκαλεί εντύπωση και μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι ο Θ. Πετράκος σε ανάλογη τοποθέτησή του το Νοέμβριο του 2013 σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά και τις ελιές Καλαμάτας, επί κυβέρνησης Σαμαρά χρησιμοποιεί πολύ ηπιότερους τόνους.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου να αποδίδονται στην σημερινή Κυβέρνηση οι ευθύνες που της αναλογούν για την διαπραγματευτική της τακτική και τη στάση της στην προκειμένη συμφωνία θα πρέπει να γίνουν γνωστά τα παρακάτω:
•        Η διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιφερειακή Συμφωνία της Ε.Ε. με την Αναπτυξιακή Κοινότητα Νοτιότερης Αφρικής (SADC) ολοκληρώθηκε και το κείμενο μονογραφήθηκε τον Ιούλιο του 2014 που σημαίνει ότι συμφωνήθηκαν τα πάντα από την Κυβέρνηση Σαμαρά και απέμεναν μόνο κάποιες νομικές λεπτομέρειες. Περιλαμβάνει το «πρωτόκολλο 3» που ρυθμίζει την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, του οποίου η τελική μορφή παρουσιάστηκε από την Κομισιόν στα κράτη - μέλη το Μάρτιο του 2014, περίοδο κατά την οποία, μάλιστα, η χώρα μας ασκούσε την προεδρία της Ε.Ε..
•        Στο «πρωτόκολλο 3» η προστασία για 4 από τα 23 ελληνικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Γεωγραφικών Ενδείξεων, με προεξέχουσα τη φέτα, είναι ανεπαρκής. Αντίστοιχα το ίδιο έχει συμβεί και στα κείμενα συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, τη Σινγκαπούρη και το Βιετνάμ, χώρες με τις οποίες επίσης η Κομισιόν έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
•        Η προστασία της ΠΟΠ φέτα στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική είναι ανεπαρκής καθώς προβλέπει: 5ετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα «συνυπάρχει» η ΠΟΠ φέτα με όλα τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούσαν ήδη το όνομα φέτα. Μετά την μεταβατική 5ετία τα προϊόντα θα μπορούν να κυκλοφορούν ως «South Africa Feta» ή «Feta style» ή «feta type».
•        Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, παρότι είχαν δημιουργηθεί τετελεσμένα (όπως προαναφέρθηκε, το κείμενο της συμφωνίας είχε ήδη μονογραφηθεί τον Ιούλιο του 2014), στο πρώτο κιόλας Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τον Μάρτιο του 2015 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έθεσε με παρέμβαση του το θέμα, ζητώντας να «ανοίξει» εκ νέου η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας και να συγκληθεί τριμερής Επιτροπή Ελλάδας - Κομισιόν - Ν. Αφρικής.
•        Στο επόμενο διάστημα υπήρξαν από την ελληνική πλευρά συνεχείς συναντήσεις, παρεμβάσεις και διαπραγμάτευση, και η χώρα μας είχε μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας. Η Κομισιόν (η οποία σημειωτέον είναι εξουσιοδοτημένη για τις συμφωνίες αυτές και δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου) δεν δέχθηκε να «ανοίξει» η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας επικαλούμενη τον κίνδυνο αποτυχίας υιοθέτησής της.
•        Τελικά, μετά την τελευταία συνάντηση που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Χόγκαν, συμφωνήθηκε ένα κείμενο - δήλωση της Κομισιόν, το οποίο υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για την προστασία της φέτας, των ελιών Καλαμάτας και άλλων Γεωγραφικών Ενδείξεων της χώρας.
•        Στο κείμενο - δήλωση της Κομισιόν υπάρχει η δέσμευση ότι κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας με τη Ν. Αφρική θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας και των ελιών Καλαμάτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας.
•        Η Κομισιόν δεσμεύεται ακόμα ότι θα εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας και ότι στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος.
•        Στη σχετική διαπραγμάτευση ο Επίτροπος δεσμεύτηκε να στείλει στην Αθήνα ανώτερους υπάλληλους της Επιτροπής οι οποίοι θα ενημερώσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ αλλά και τους επαγγελματίες σχετικά με τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση για την προώθηση της φέτας κυρίως στις αγορές που παρουσιάζονται προβλήματα.
•        Η χώρα μας συνεχίζει να μην είναι ικανοποιημένη από την συμφωνία με τη Ν. Αφρική αλλά και με τις υπόλοιπες που έχει «κλείσει» η Κομισιόν κατά το παρελθόν. Ωστόσο το αποτέλεσμα των πιέσεων και των παρεμβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ό,τι περισσότερο μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις δεδομένες συνθήκες, καθώς βάζει τις βάσεις για αναθεώρηση της συμφωνίας, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική.
•        Επιπλέον, το κείμενο - δήλωση της Κομισιόν δημιουργεί θετικό προηγούμενο για να είναι απόλυτη η προστασία της φέτας στις - πολλές - μελλοντικές συμφωνίες που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σθεναρή και παράλληλα εποικοδομητική στάση που τηρήσαμε όλη αυτή την περίοδο της διαπραγμάτευσης, καθώς και το αποτέλεσμά της, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες στην παρουσία των ΠΟΠ προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές".