Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 16:35

Αναγκαίος ο προληπτικός εμβολιασμός των βοοειδών για την οζώδη δερματίτιδα

Αναγκαίος ο προληπτικός εμβολιασμός των βοοειδών για την οζώδη δερματίτιδα

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ 
Η αναγκαιότητα του άμεσου εμβολιασμού των βοοειδών, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της επικίνδυνης, για τα βοοειδή, νόσου της οζώδους δερματίτιδας, υπογραμμίστηκε σήμερα,  σε σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο με τους εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας, του συλλόγου των κτηνιάτρων και ενός βοοτρόφου. Υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο…

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη και με τη συμετοχή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Γιάννη Κυριακόπουλου, του προϊσταμένου του Τμήματος Κτηνιατρικής Περικλή Παπαδόπουλου, των εκπροσώπους του συλλόγου των κτηνιάτρων Χαράλαμπου Μακρή και Νικόλαου Μαθιόπουλου και του βοοτρόφου Ευστάθιου Μάντζαρη.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «κατά τη συζήτηση τονίστηκαν η σοβαρότητα της νόσου για τον πληθυσμό των βοοειδών της ΠΕ Μεσσηνίας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και η αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης από την πλευρά των κτηνοτρόφων προς αποτροπή μετάδοσης της νόσου με ταχύτερο αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού μετά και την σχετική απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη και την ταχεία κινητοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προμήθεια των εμβολίων.
Επισημάνθηκε ακόμα το γεγονός ότι αμέσως μετά την εμφάνιση κρούσματος της νόσου στην Πελοπόννησο, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας, ενεργοποιήθηκαν αμέσως για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων και την ενημέρωση των κτηνοτρόφων της περιοχής για τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης.
Τα συμπτώματα της νόσου, όπως αναφέρθηκαν από τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας είναι τα εξής : 1. Οζίδια, (κεφαλή, αυχένα, μαστό, περίνεο κλπ τα οποία γίνονται σταδιακά έλκη-πληγές) 2. Έλκη στους Βλεννογόνους του στόματος (μάτια, μύτη, οισοφάγος, λάρυγγα κλπ) 3. Ρινικό & Οφθαλμικό έκκριμα το οποίο γίνεται πυώδες 4. Πυρετός (4-14 ημέρες μέχρι 41 βαθμούς Κελσίου) 5. Πτώση γαλακτοπαραγωγής 6. Χωλότητα-απίσχανση- θάνατος (όχι συχνά).
Απαιτείται Ταχεία διάγνωση και Επιδημιολογική διερεύνηση, Εντομοπροστασία & Εμβολιασμός καθώς επίσης Μέτρα Βιοασφάλειας στις Εκτροφές και κατά τη Διακίνηση των Βοοειδών.
Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στοχεύοντας κυρίως στην πρόληψη της νόσου παραμένουν στη διάθεση των κτηνοτρόφων για όποια άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση».