Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016 18:30

Φωνή ανησυχίας στη Γιορτή Σύκου: Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει συκιά στη Μεσσηνία!

Φωνή ανησυχίας στη Γιορτή Σύκου: Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει συκιά στη Μεσσηνία!

ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΚΕΩΝΩΝ 
Ενώ οι διεθνείς αγορές όχι απλά ζητούν αλλά πιέζουν για να βρουν σύκα από τη Μεσσηνία, η συκοπαραγωγή στην περιοχή μας χρόνο με το χρόνο φθίνει τόσο σε όγκο παραγωγής όσο δυστυχώς και σε ποιότητα. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα υπογραμμίστηκε και χθες, κατά την 15η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο, από τον πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτη Παπαγεωργίου, που τόνισε ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των γερασμένων συκεώνων αλλά και έργα άρδευσης τότε δεν θα αργήσει να έρθει ο καιρός που και οι ξένες αγορές θα χαθούν και δεν θα υπάρχει συκιά στην περιοχή μας!
Πέρα όμως από αυτές τις αναφορές, η 15η Γιορτή Σύκου έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και με μια φανταστική Λιζέτα Καλημέρη στο τραγούδι…

BLETSAS-EFTYXHS-SYKO-19-08-16.jpg
Ο Ευτύχης Μπλέτσας, δεξιά, με τις νικήτριες του διαγωνισμού ζαχαροπλαστικής με έμπνευση το σύκο και αριστερά ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυλόφου, Θανάσης Αναστασόπουλος
Οι χαιρετισμοί πριν από το γλέντι ξεκίνησαν με τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου, που είναι και ο διοργανωτής της Γιορτής Σύκου, Θανάση Αναστασόπουλο, που σημείωσε ότι η εκδήλωση αυτή αποσκοπεί στην προβολή του προϊόντος, στη συνάντηση των συκοπαραγωγών του Νομού, στη συζήτηση των προβλημάτων και στη διασκέδαση φυσικά. Ο πρόεδρος του Συλλόγου εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας ότι η γιορτή έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις, έχει ξεπεράσει τα όρια της Μεσσηνίας και σκοπός είναι να ενισχύεται κάθε χρονιά ο παμπελοποννησιακός της χαρακτήρας. Σε ό,τι αφορά το προϊόν και τους παραγωγούς, ο Θανάσης Αναστασόπουλος στάθηκε στην αναγκαιότητα κατασκευής λιμενοδεξαμενών για την άρδευση των συκεώνων και των άλλων καλλιεργειών και στην αναγκαία αναδιάρθρωση των συκιών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι και οι συκοπαραγωγοί οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να μην τα περιμένουν όλα από την πολιτεία, ιδίως αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, έκανε μια σύντομη παρέμβαση, ένα σχόλιο και ειδικότερα: «Δε θα πω τίποτα, γιατί φοβάμαι ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μία από τα ίδια και θα βγούμε όλοι ψεύτες. Μόνο ευχές στους παραγωγούς».
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, σημείωσε ότι κρίσιμο σημείο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας είναι η στροφή σε έξυπνες πρακτικές, η πιστοποίηση και η ανάδειξη της ποιότητας από τη ΣΥΚΙΚΗ και όλους τους σχετικούς φορείς καθώς και η  προώθηση στις ξένες αγορές. Αναφέρθηκε και στο νωπό σύκο, τονίζοντας ότι είναι ένα προϊόν που το ζητάει η αγορά, ενώ, τέλος, σχολίασε πως από τη φετινή Γιορτή απουσίασαν βουλευτές που πέρσι έδωσαν υποσχέσεις στους συκοπαραγωγούς, οι οποίες, όπως υπαινίχθηκε, αθετήθηκαν.
KALLIMERH-LIZETA-19-08-16.jpg
Εντυπωσιακή, όπως και αναμενόταν, η Λιζέτα Καλημέρη
Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, εξέφρασε εντονότατη ανησυχία για το μέλλον του σύκου στην περιοχή μας, τονίζοντας ότι ενώ υπάρχει ζήτηση από τις αγορές (95% της παραγωγής διοχετεύεται στις ξένες αγορές, οι οποίες μάλιστα ζητούν ακόμη περισσότερη ποσότητα) η παραγωγή φθίνει. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η φθίνουσα πορεία, η οποία ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου τόνισε ότι θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του σύκου, χρειάζεται αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και έργα άρδευσης. «Δεν θα μπορούμε να προμηθεύσουμε με προϊόν τους πελάτες μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, «σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει συκιά»!
PAPAGEORGIOU-PANAGIOTHS-19-08-16.jpg
Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου
Ο πρόεδρος του Πολυλόφου, Βαγγέλης Αναστασόπουλος, έδωσε στις ευχές του στους συκοπαραγωγούς, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες τόσο προς τη δημοτική αρχή Μεσσήνης όσο και προς την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου για ενέργειές τους που συνδέονται είτε με την υποστήριξη της Γιορτής Σύκου είτε με την υποστήριξη γενικότερα της περιοχής.
MPASAKIDHS-GKRAIKHS-PAPADOPOULOS-MENHS-19-08-16.jpg
Με συμμετοχή στα πρώτα βήματα της Γιορτής Σύκου, όσον αφορά τον πρώην Δήμο Ανδρούσας, οι εικονιζόμενοι δεξιά πρώην δήμαρχος Μένης Παπαδόπουλος με τη σύζυγό του και αριστερά Νίκος Μπασακίδης, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας σήμερα με τη σύζυγό του. Διακρίνεται και Παύλος Γκραίκης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
Σημειώνεται ότι στη Γιορτή συμμετείχε και φέτος, καλεσμένος από τους διοργανωτές, ο γνωστός και αγαπητός μάγειρας, Ευτύχης Μπλέτσας, που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ζαχαροπλαστικής με έμπνευση από το σύκο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη στο χωριό.
Σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η Λιζέτα Καλημέρα ήταν εντυπωσιακή, χωρίς να υστερήσουν βέβαια ο Παντελής Αμπαζής, η Ζωή Παπαδοπούλου και η ορχήστρα «Ανωτάτη Ζαμπετική».
Στ.Μ.

TSONHS-G-PAPAGEORGIOU-TAS-GKOUNHS-APO-19-08-16.jpg
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Παπαγεωργίου και ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκούνης

TATOULHS-LAMPROPOULOS-POLYLOFOS-19-08-16.jpg
Το τραπέζι του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη

SYKOS-GLYKO-19-08-16.jpg

AMPAZHS-PANTELHS-19-08-16.jpg
Παντελής Αμπαζής και "Ανωτάτη Ζαμπετική"