Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 19:29

Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης: "Ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, μόνη λύση ο αγώνας"

Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης: "Ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, μόνη λύση ο αγώνας"

«ΜΑΣ ΞΕΚΛΗΡΙΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ» 
Η πλημμύρα για την κυβέρνηση «ήταν ΄΄δώρο΄΄ για να ξεκληριστούμε ακόμη πιο γρήγορα», υποστηρίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης και καταγγέλλει ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Διοικητήριο, δεν δεσμεύτηκε για τίποτα και αντιμετώπισε τους εκπροσώπους του Συλλόγου με ειρωνεία. Ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης ζητάει πλήρη αποζημίωση για όλους τους πληγέντες, χωρίς καθυστέρηση, απαλλαγή από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ,  πάγωμα χρεών σε εφορία και ΟΓΑ…

Οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης παρέδωσαν στον υπουργό υπόμνημα, στο οποίο σημειώνεται ότι τα αιτήματα είναι:
·Να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι, στο πραγματικό ύψος των ζημιών τόσο στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο όσο και σε υποδομές (σπίτια, στάβλοι, αποθήκες, περιφράξεις. μηχανήματα και οχήματα) στο 100% της ζημιάς.
·Ο ΕΛΓΑ, χωρίς καμία καθυστέρηση να κάνει την καταγραφή. Οι αποζημιώσεις να δοθούν άμεσα, ανεξαρτήτως από το αν ήταν δηλωμένες οι καλλιέργειες στον ΕΛΓΑ, ανεξαρτήτως από το αν χρωστάνε οι συνάδελφοι αγρότες
·Οι πληγέντες συνάδελφοι να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Να παγώσουν τα χρέη τους σε Εφορία και σε ΟΓΑ, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Έκτακτη επιχορήγηση του δήμων για αποκατάσταση ζημιών.
·Άμεση αποκατάσταση όλου του αγροτικού δικτύου και των αγροτικών δρόμων.
·Να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση στο δήμους για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ειδικά για τις αγροτικές εκτάσεις, να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας (αντιπλημμυρικά - εγγειοβελτιωτικά - αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμών, αρδευτικών καναλιών, δημιουργία στερεών αναχωμάτων κ.ά.).
Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός μας αντιμετώπισε λέγοντας ότι «οι αγρότες παίζουν την παράσταση τους».
Η ειρωνεία με την οποία μας αντιμετώπισε ο Υπουργός είναι αναμενόμενη. Δεν περιμέναμε τίποτε άλλο από αυτούς που μας ξεκληρίζουν συστηματικά, μας εξαφανίζουν με την πολιτική της ΚΑΠ και της ΕΕ. Η πλημμύρα για αυτούς ήταν «δώρο» για να ξεκληριστούμε ακόμα πιο γρήγορα.
Άλλωστε στις δηλώσεις του είπε:
· «Θέλω να πιστεύω ότι θα δώσουμε μια ελάχιστη ανακούφιση», δηλαδή δεν δεσμεύτηκε ούτε για τα στοιχειώδη.
·Επικαλέστηκε το «αν επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας», δηλαδή αν περισσέψει τίποτα από τα δισ. που χαρίζουν σε εφοπλιστές και βιομηχάνους
· «Να δούμε τι μπορεί να καλυφτεί από τον ΕΛΓΑ και τα υπόλοιπα να πάνε μέσω ΠΣΕΑ», δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα.
· «Θα πάρουν αποζημιώσεις μόνο όσοι έχουν ενεργοποιήσει τα ΟΣΔΕ», ουσιαστικά αφήνοντας από έξω ένα σημαντικό τμήμα των ζημιών.
Τα παραπάνω προμηνύουν το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις της τελευταίας πλημμύρας.
Καλούμε τους συνάδελφους αγρότες να μην δείξουν καμία ανοχή, κανένα συμβιβασμό. Να συσπειρωθούν στον Αγροτικό Σύλλογο και να βγουν ξανά στο δρόμο του αγώνα. Να επιβάλουμε εδώ και τώρα τα δίκια αιτήματά μας.
Όλοι στην ΓΣ του Συλλόγου την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη στις 20:00 στην Αίθουσα του Δημαρχείου Μεσσήνης».