Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 17:34

Ξεκινούν οι ψεκασμοί, δεν είναι ανησυχητικοί οι πληθυσμοί του δάκου έως τώρα

Ξεκινούν οι ψεκασμοί, δεν είναι ανησυχητικοί οι πληθυσμοί του δάκου έως τώρα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Τη Δευτέρα και από το Ακριτοχώρι της Φοινικούντας ξεκινούν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, σε ό,τι αφορά την περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας. Όπως δείχνουν πάντως τα στοιχεία από τις δακοπαγίδες που έχουν τοποθετηθεί ενδεικτικά σε περιοχές ευαίσθητες και με πρωιμότητα, έως τώρα οι πληθυσμοί του δάκου δεν φαίνεται να είναι υψηλοί. Όπως δήλωσε στην KalamataJournal ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους ψεκασμούς και τις παγιδοθεσίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη ωστόσο οι ψεκασμοί ξεκινούν με την αξιοποίηση πρόβλεψης της νομοθεσίας που επιτρέπει την προσυμβατική εκτέλεση εργασιών όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος…

_1016627.JPGΕιδικότερα ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι έχουν αναδειχθεί οι προσωρινοί μειοδότες για τους ψεκασμούς και την παγιδοθεσία όμως ακόμη η διαγωνιστικές διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις. Παρόλα αυτά οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα από το Ακριτοχώρι, μετά από εντολή που έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, για την προσυμβατική εκτέλεση εργασιών.
Ο λόγος που οι ψεκασμοί ξεκινούν από το Ακριτοχώρι, ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος, είναι επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή καταγράφεται σταθερά σχετικά υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του πληθυσμού του δάκου. Υπογράμμισε πάντως ότι μέχρι τώρα τα ενδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθυσμοί του δάκου δεν είναι υψηλοί. Πρόσθεσε  δε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία, βοηθούν ώστε να μην δημιουργηθούν συνθήκες επικίνδυνες για τη δραστηριότητα του δάκου.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόσθετη χρηματοδότηση των 300.000 ευρώ (συν τα 717.00 ευρώ που είχαν αρχικά εγκριθεί) για το πρόγραμμα της δακοκτονίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι οι Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας διερευνούν τη δυνατότητα ένταξης του ποσού αυτού στο αρχικό πρόγραμμα.
Στ.Μ.