Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 12:37

Στα δικαστήρια για αποζημιώσεις σχεδιάζουν να πάνε οι συκοπαραγωγοί

Στα δικαστήρια για αποζημιώσεις σχεδιάζουν να πάνε οι συκοπαραγωγοί

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ 
Μειωμένη σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αναμένεται ότι θα είναι φέτος η παραγωγή σύκων, με οδυνηρές συνέπειες για το εισόδημα των παραγωγών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον ΕΛΓΑ (οργανισμός γεωργικών αποζημιώσεων) επειδή, όπως τονίζουν, δεν δέχεται, ως εκπρόθεσμες, αιτήσεις για ζημιές στη συκοκαλλιέργεια από τους καύσωνες του καλοκαιριού. Όπως δήλωσε στην KalamataJournal ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, συκοπαραγωγοί είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στα δικαστήρια για να τους καταβάλει ο ΕΛΓΑ τις αποζημιώσεις που υπογραμμίζει ότι δικαιούνται…

ATHANASOPOULOS-GIORGOS-14.jpgΤο θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, χθες το βράδυ, όταν ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Αθανασόπουλος, κάλεσε το Δήμο να αναλάβει πρωτοβουλία και να πιέσει πολιτικά ώστε να αποζημιωθούν οι συκοπαραγωγοί. Ο Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε ότι από τη Μεσσήνη προέρχεται σχεδόν το 90% της συκοπαραγωγής της Μεσσηνίας, γι’ αυτό και ο Δήμος έχει υποχρέωση να στηρίξει τους παραγωγούς, που όπως είπε βλέπουν την παραγωγή τους να είναι μειωμένη σε ποσοστό ακόμη και 50%! Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, απάντησε ότι οπωσδήποτε ο Δήμος θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Κοτταρίδης, ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με τον Γιώργο Αθανασόπουλο και άλλους που γνωρίζουν το θέμα, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να στοιχειοθετήσει το αίτημα για την αποζημίωση των παραγωγών, δεδομένου ότι το χρονικό περιθώριο που ορίζουν οι κανονισμοί του ΕΛΓΑ για την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης έχει παρέλθει.

PAPAGEORGIOU-PANAGIOTHS-19-08-16.jpgΟ Παναγιώτης Παπαγεωργίου δήλωσε στην KalamataJournal ότι ο ΕΛΓΑ οφείλει να αποζημιώσει τους παραγωγούς, δεδομένου ότι η θερμοκρασία την περίοδο που σημειώθηκαν οι καύσωνες ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. Πρόσθεσε όμως ότι ο ΕΛΓΑ κατά τους ελέγχους που έκανε μετά τον καύσωνα έκρινε ότι υπάρχει εδαφολογικό πρόβλημα που επηρεάζει τη συκοπαραγωγή και όχι πρόβλημα υψηλής θερμοκρασίας. Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ διαμαρτυρήθηκε έντονα για αυτή τη στάση του ΕΛΓΑ και διερωτήθηκε εάν υπάρχει πράγματι εδαφολογικό πρόβλημα τότε γιατί ο Οργανισμός εισπράττει λεφτά από τους καλλιεργητές για την ασφάλιση της καλλιέργειάς τους; Τόνισε λοιπόν ότι για τους παραγωγούς ο δρόμος προκειμένου να δικαιωθούν και να αποζημιωθούν είναι τα δικαστήρια.

Πάντως ο κ. Παπαγεωργίου πρόσθεσε ότι ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί το πόσο μειωμένη θα είναι παραγωγή, η οποία αναμενόταν ότι φέτος θα ξεπεράσει τους 4.000 τόνους. Η συγκομιδή  σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και φτάνοντας στο Σεπτέμβρη εντείνεται.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η ΣΥΚΙΚΗ για την α’ ποιότητα δίνει 1,80 ευρώ ανά κιλό, για τη β’ 1,55 ευρώ, για τη γ’ 1,20 και για τη δ΄95 λεπτά.
Στ.Μ.