Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 19:31

«Μόνη μας επιλογή να βγούμε στους δρόμους, μας ξεκληρίζουν»

«Μόνη μας επιλογή να βγούμε στους δρόμους, μας ξεκληρίζουν»

ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Μουδιασμένος αλλά και απασχολημένος στο λιομάζεμα είναι ακόμη ο αγροτικός πληθυσμός στη Μεσσηνία με αποτέλεσμα η συμμετοχή στη συνάντηση που έγινε το απόγευμα, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Μεσσήνης, να μην ήταν μεγάλη, ωστόσο οι Αγροτικοί Σύλλογοι δουλεύουν, ενημερώνουν τα μέλη τους και πιστεύουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει η απαραίτητη μάζα για την πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων. «Αυτά που μας ζητούν να πληρώσουμε δεν τα έχουμε, η μόνη μας επιλογή είναι να βγούμε στο δρόμο», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Πελοποννήσου και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, καθώς και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος…

Ο πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι αγρότες της περιοχής τις επόμενες ημέρες θα πλαισιώσουν τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, σε συντονισμό με τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού και Περιχώρων. Συναντήσεις και συσκέψεις με αγρότες πραγματοποιεί και ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων.

Στη συνάντηση στη Μεσσήνη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού και Περιχώρων, Κώστας Αποστολόπουλος, που επίσης τόνισε ότι ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι ο αγώνας στους δρόμους. Σημείωσε επίσης ότι ο Σύλλογός του συνεχίζει τις περιοδείες στα χωριά της Πυλίας για την ενημέρωση των αγροτών και έχει καλέσει τους αγρότες σε μεγάλη σύσκεψη για τη λήψη αποφάσεων την Κυριακή, στις 7:30 το απόγευμα, στο Χανδρινού.

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, Δημήτρης Μπίρης, ανέφερε ότι με τα αλλεπάλληλα μέτρα κατά των αγροτών αυτοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν στα μπλόκα, με ενότητα και αγωνιστικότητα.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτικών συλλόγων που διοργανώνουν τις κινητοποιήσεις έχει ως εξής:

«Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 - 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Επίσης απαιτούμε εδώ και τώρα αποκατάσταση του δικτύου του ΓΟΕΒ. Δεν ανεχόμαστε άλλο το 2018 αυτή την κατάσταση, τα χωράφια μας να μην μπορούν να ποτιστούν λες και είμαστε στην έρημο, είτε τα χωράφια μας να πλημμυρίζουν επειδή κανένας δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει τα απαραίτητα έργα. Απαιτούμε κανένα χωράφι απότιστο – κανένα χωράφι πλημμυρισμένο».
Στ.Μ.