Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 18:33

Ο δήμαρχος στο ΣΥΡΙΖΑ: Δυστυχώς ο δάκος δεν περίμενε τον υπουργό…

Ο δήμαρχος στο ΣΥΡΙΖΑ: Δυστυχώς ο δάκος δεν περίμενε τον υπουργό…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΩΣΗ  
Να εγκριθεί τώρα η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς το 2019, ώστε να μην σημειωθούν και του χρόνου τα σοβαρά φετινά προβλήματα, ζητάει ο υποψήφιος περιφερειάρχης, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας στην ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το Αγροτικό Τμήμα ανακοίνωσε ότι προκαλεί θυμηδία το ενδιαφέρον του κ. Νίκας για τη δακοκτονία και το υπόμνημά του προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη όταν στα 12 χρόνια της θητείας του ως δημάρχου δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα αγροτικά θέματα…

Η απάντηση του δημάρχου στο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: “Ο Δήμαρχος, απαντώντας στις αναιτιολόγητες αιτιάσεις της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τη δακοκτονία, δήλωσε τα εξής: «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την ελαιοπαραγωγή (και εγώ «εξ απαλών ονύχων»), γνωρίζουμε βιωματικά την εν γένει επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας με δολωματικούς από εδάφους ψεκασμούς. Αυτός ο τρόπος δακοκτονίας είναι επιτυχής στην περιοχή μας επί 25ετία, με την εξαίρεση της φετινής και της προπέρσινης χρονιάς. Η επιτυχής δακοκτονία, μεταξύ άλλων, έφερε στη Μεσσηνία πλούτο και φήμη προϊόντος. Η έλλειψη καλού ελαιολάδου κάνει τα νοικοκυριά και την αγορά να στενάζουν.

Φέτος, όπως ήταν αναμενόμενο και λόγω καιρικών συνθηκών, ο δάκος δραστηριοποιήθηκε νωρίς και δεν περίμενε τον Υπουργό να εκδώσει Αποφάσεις. Η φύση δύσκολα επιδέχεται προσαρμογές. Ο άνθρωπος προσαρμόζεται και πράττει αναλόγως. Δυστυχώς, το Κράτος άργησε, οι προθεσμίες διαγωνισμών είναι πάντα οι ίδιες, το δε αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει ο πρώτος ψεκασμός. Δεν «πιάσαμε» την 1η γενιά του δάκου και η συνέχεια είναι γνωστή στο ελαιοτριβείο και στην τσέπη καθενός.

Τα κονδύλια για τη δακοκτονία 2019 θα πρέπει να αποδεσμευθούν τώρα, για να μην έχουμε τα ίδια του χρόνου, σε συνδυασμό με όσες βελτιώσεις προτείναμε»”.