Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 18:45

ΣΥΡΙΖΑ: Προκαλεί θυμηδία το ενδιαφέρον του κ. Νίκα για τη δακοκτονία μετά από χρόνια απραξίας

ΣΥΡΙΖΑ: Προκαλεί θυμηδία το ενδιαφέρον του κ. Νίκα για τη δακοκτονία μετά από χρόνια απραξίας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 
Το υπόμνημα που παρέδωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με προτάσεις για την βελτίωση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, προκάλεσε την αντίδραση του Αγροτικού Τμήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι προκαλεί θυμηδία το ενδιαφέρον του Παναγιώτη Νίκα μετά από 12 χρόνια πλήρους απραξίας στα αγροτικά ζητήματα…

Ειδικότερα το Αγροτικό Τμήμα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας ανακοίνωσε: “Κομίζει γλαύκα εις Αθήνας ο κ. Νίκας με το υπόμνημά του για το θέμα της δακοκτονίας στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δράσεις που προτείνει δεν έχουν να προσθέσουν κάτι φρέσκο και νέο, παρά αποτελούν ένα κακότεχνο, αποσπασματικό και χονδροειδές copy-paste μέτρων που έχει ήδη εξαγγείλει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο Υπουργός έχει δηλώσει ότι έχουν εντοπιστεί από το ΥπΑΑΤ τα προβλήματα με τη διαδικασία της δακοκτονίας και οι βελτιώσεις που προτείνει ο κ. Νίκας είναι μόνο ένα κομμάτι των συνολικών βελτιώσεων στην εν λόγω διαδικασία που θα εφαρμοσθούν από φέτος. Ενώ σχετικά με τις αποζημιώσεις, ήδη από τον Σεπτέμβριο έχει γίνει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο εξαντλεί και εξετάζει όλα τα εργαλεία, τα οποία έχει στη διάθεσή του.

Μας προξενεί θυμηδία λοιπόν, μετά από δώδεκα χρόνια πλήρους απραξίας στον Αγροτικό Τομέα από τον θώκο του Δημάρχου ο κ. Νίκας, να προσπαθεί να προωθήσει τη μηδενική τεχνογνωσία και εμπειρία του σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο”.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΝΙΚΑ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Το υπόμνημα που επέδωσε ο Παναγιώτης Νίκας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Σάββατο στην Τρίπολη, στην κομματική εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει ως εξής: “Τα τρία τέταρτα της καλλιεργούμενης έκτασης με δέντρα στην Ελλάδα είναι ελαιώνες. Μέχρι τώρα, χαρακτηριζόταν ως εξαιρετικό παρθένο το 80% του ελαιολάδου της χώρας. Ενδεικτικά, για το έτος 2015, οι εξαγωγές ελαιολάδου ήταν αξίας 632 εκατ. €, ενώ η αξία του πανελλαδικώς παραχθέντος προϊόντος ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 8,1% του συνόλου της αξίας της φυτικής παραγωγής.
Δεν είναι κρίμα να χάσουμε τέτοιο πλούτο, τόσο εισόδημα που διασπείρεται σε κάθε νομό της Πελοποννήσου και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, λόγω της εκτεταμένης δακοπροσβολής; Φέτος λείπει εισόδημα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε κάθε ελαιοπαραγωγό Νομό. Λείπει από το σπίτι κάθε παραγωγού, που έφτασε να βγάζει ελαιόλαδο μη βρώσιμο, γεγονός πρωτοφανές και αδιανόητο μέχρι σήμερα! Λείπει εισόδημα, όμως, και από κάθε κρίκο της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας του ελαιολάδου, από τα ελαιοτριβεία και τα τυποποιητήρια, από τις εταιρείες εξαγωγής, από τους επαγγελματίες που προμηθεύουν τον αγρότη με φάρμακα και εξοπλισμό. Λείπει το καλό ελαιόλαδο, βογγάει όλη η αγορά!
Δύο δράσεις είναι αναγκαίες:
1) Να κάνει η Κυβέρνηση ό,τι είναι δυνατόν για να καλύψει την απώλεια εισοδήματος. Μας είπε ο κ. Υπουργός ότι έχει καταθέσει από το Σεπτέμβριο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αποζημιώσεις μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων. Πικρό και λειψό το φάρμακο! Ακόμη κι αν φέρει κάποιο αποτέλεσμα φέτος, δε θα ισχύσει για του χρόνου. Κι υπάρχει η περίπτωση να μην εγκριθεί το αίτημα. Τότε, θα πρέπει η Κυβέρνηση να χορηγήσει ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis όπως ονομάζονται στη γραφειοκρατική διάλεκτο των Βρυξελλών), όπως κάνει με την κτηνοτροφία.
2) Επιβάλλεται να εξακολουθήσει η δακοκτονία να είναι επιτυχής, όπως ήταν τα τελευταία 25 χρόνια, με την εξαίρεση της φετινής εσοδείας και εκείνης της περιόδου 2016/17. Έχει εκ των πραγμάτων αποδειχθεί πως η δακοκτονία με το σύστημα των δολωματικών ψεκασμών από εδάφους είναι δυνατόν να είναι αποτελεσματική.
Για να συμβαίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και γι' αυτό προτείνουμε:
• Η κατανομή των πιστώσεων από το Υπουργείο να γίνεται εγκαίρως, π.χ. από τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, ώστε να τελεσφορούν οι διαγωνισμοί και να προλάβουμε την πρώτη γενιά του δάκου - που δεν περιμένει Υπουργικές Αποφάσεις και εγκυκλίους - ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του εντόμου
• να καταβληθεί μέριμνα, με κατάλληλη προετοιμασία και διάθεση πιστώσεων, ώστε να γίνεται διαγωνισμός κάθε τρία έτη, προκειμένου να υπάρχει άνεση χρόνου κατά την εφαρμογή της δακοκτονίας, που θα επιτρέπει καλύτερο προγραμματισμό ακόμη και τις περιόδους με πρωιμότητα
• να αυξηθούν τα κονδύλια στα αναγκαία επίπεδα, ώστε να προσλαμβάνεται επαρκής αριθμός παγιδοθετών και τομεαρχών, αλλιώς δεν γίνεται επιτυχημένη δακοκτονία
• τα τρακτέρ των εργολάβων-ψεκαστών να εφοδιαστούν με GPS, ώστε ο επιβλέπων ανά τομέα γεωπόνος να βλέπει στον υπολογιστή και στους ορθοφωτοχάρτες πού πορεύθηκε κάθε ψεκαστικό συγκρότημα, προκειμένου να γίνονται αντιληπτές οι ενδεχόμενες αστοχίες και να επανορθώνονται άμεσα. Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία ως συμπλήρωμα της αυτοπρόσωπης επιτόπιας επίβλεψης από πλευράς των τομεαρχών γεωπόνων”.