Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 15:38

Ακόμη και με εξαφάνιση μπορεί να κινδυνεύσει η συκοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία!

Γιώργος Αγγελόπουλος, Θανάσης Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Ποτέας Γιώργος Αγγελόπουλος, Θανάσης Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Ποτέας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ 
ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΛΟΦΟ

Φθίνει επικίνδυνα η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της συκοπαραγωγής στην περιοχή μας, μια καλλιέργεια ωστόσο που μπορεί να στηρίξει τόσο το εισόδημα των παραγωγών όσο την αγροτική οικονομία γενικότερα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινή εκδήλωση της «Γιορτής Σύκου» στον Πολύλοφο, η οποία κορυφώνεται απόψε με λαϊκό γλέντι.

Χθες ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολυλόφου «Ο Άγιος Δημήτριος», ο οποίος διοργανώνει την καταξιωμένη Γιορτή Σύκου επί ένδεκα συνεχόμενα χρόνια, πραγματοποίησε στην πλατεία του χωριού ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές της συκοκαλλιέργειας, ενώ στη συνέχεια παρέθεσε στους προσκεκλημένους και στους κατοίκους του χωριού δείπνο με γεύσεις που περιείχαν σύκο, τις οποίες δημιούργησε ο σεφ Πέτρος Βρυώνης. Το γεύμα έγινε με τη συνοδεία τραγουδιών από τον Βαγγέλη Δούβαλη, την Έλενα Δουρούμη και τον Στράτο Νικολόπουλο στο πιάνο. Εκεί ήταν και ο Ευτύχης Μπλέτσας, ο πολυτάλαντος και αγαπητός τηλεοπτικός μάγειρας («Η Κουζίνα της Μαμάς»), τραγουδοποιός και δημοσιογράφος.
Το συντονισμό της συζήτησης που έγινε για τη συκοκαλλιέργεια είχε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Ποτέας, που πρώτα έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου Θανάση Αναστασόπουλο. «Επιμένουμε πεισματικά», τόνισε εκείνος, αναφερόμενος στις προσπάθειες στήριξης των συκοπαραγωγών και προβολής του σύκου, ενώ για τη Γιορτή Σύκου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «την ξεκινήσαμε δειλά αλλά καταφέραμε να την εδραιώσουμε».
Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, εξέφρασε το παράπονό του τονίζοντας ότι η Οργάνωση και οι παραγωγοί όχι μόνο δεν στηρίζονται από το κράτος αλλά αντίθετα αυτό βρίσκεται απέναντί τους. Ειδικότερα σημείωσε ότι ποτέ η ΣΥΚΙΚΗ δεν έχει υποστηριχθεί με επιδοτούμενα προγράμματα για την ανάπτυξη της καλλιέργειας. Επίσης διαμαρτυρήθηκε για μερίδα Μέσων Ενημέρωσης, τονίζοντας ότι με το παραμικρό δημιουργούν τεράστιο θέμα για τη ΣΥΚΙΚΗ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πριν λίγα χρόνια βρέθηκε μια μικρή παρτίδα με αφλατοξίνες σε σύκα της ΣΥΚΙΚΗ και έγινε μεγάλος ντόρος, «μας κρέμασαν στα μανταλάκια, αντί να βγάλουν την Τουρκία που την ίδια χρονιά είχε τεράστιες ποσότητες με το ίδιο πρόβλημα».
Ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στη δικαστική διαμάχη που υπάρχει με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας, για τη μετατροπή της ΣΥΚΙΚΗΣ σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό και όχι σε ανώνυμη εταιρία. Όπως υποστήριξε, κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι την περιουσία της ΣΥΚΙΚΗΣ, τόνισε όμως ότι «δεν πρόκειται να της πάρουν ούτε δραχμή».
Τέλος αναφέρθηκε στα προβλήματα της παραγωγής, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη να αρδευτούν οι συκεώνες, με τη δημιουργία φραγμάτων, ώστε να κρατιέται σε υψηλά επίπεδα η ποιότητα των σύκων.
Ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, Θανάσης Αθανασόπουλος, σημείωσε ότι πριν από 20 χρόνια η παραγωγή σύκων έφτανε τους 15.000 τόνους και σήμερα έχει κατρακυλήσει στους 5.000 τόνους. Όπως τόνισε, για να αναστραφεί αυτή η πορεία πρέπει όλοι οι φορείς, υπηρεσίες, αυτοδιοίκηση, συνεταιρισμοί και παραγωγοί να κινητοποιηθούν για την αναδιάρθρωση των συκεώνων, που και την ποιότητα θα αναβαθμίσει και τον όγκο της παραγωγής θα αυξήσει.
Ο Γιώργος Αγγελόπουλος, διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗΣ, αναφέρθηκε στη στρατηγική της Οργάνωσης για την ανάπτυξη των εξαγωγών των σύκων.
Ο μεταποιητής και εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας επίσης αναφέρθηκε στην ανυπαρξία υποστήριξης από το κράτος και στην έλλειψη στρατηγικής.
Χαιρετισμοί έγιναν από τον βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη και το δήμαρχο Μεσσήνης, Στάθη Αναστασόπουλο.
Η γιορτή σύκου απόψε θα ξεκινήσει στις εννέα το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Σταύρος Μαρτίνος