Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 23:50

Φυσική Γεωργία και εργαστήρι δημιουργίας σβόλων στο Αγρόκτημα Φοίφα

Φυσική Γεωργία και εργαστήρι δημιουργίας σβόλων στο Αγρόκτημα Φοίφα

ΣΑΒΒΑΤΟ
Εργαστήρι φυσικής γεωργίας και δημιουργίας σβόλων θα λειτουργήσει σήμερα, Σάββατο, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 3.00 μετά το μεσημέρι, στο Αγρόκτημα Φοίφα, στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας.

Οι «Ανώνυμοι Σποροφύλακες», το Παράρτημα Πελοποννήσου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) μας καλούν να γνωρίσουμε τη Φυσική Γεωργία, η οποία, όπως σημειώνουν, «επανεμφανίστηκε στην πράξη από έναν Ιάπωνα γεωπόνο, τον Μασανόμπου Φουκουόκα, ο οποίος είχε την ταπεινότητα και το σεβασμό να αφουγκραστεί τη φύση και σε συνεργασία με αυτή να καλλιεργήσει τη γη. Η μέθοδος Φουκουόκα (fukuoka) έγκειται στην ταυτόχρονη σπορά δασικών δέντρων, θάμνων, καρποφόρων δέντρων, φυτών χλωρής λίπανσης, λαχανικών και δημητριακών, πριν αρχίσει η εποχή των βροχών. Για να προστατευθούν οι σπόροι από τα πουλιά και τα τρωκτικά, τοποθετούνται σε σβώλους από άργιλο (seed balls). Οι σβώλοι στη συνέχεια αφήνονται στο προς καλλιέργεια/αναδάσωση έδαφος. Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας αυτήν την εμπειρία και να διερευνήσουμε την αξία της φυσικής γεωργίας σε σχέση με την αναδόμηση του φτωχού-μολυσμένου εδάφους, με τις αναδασώσεις, αλλά και με τη δόμηση μιας νέας οπτικής του φυσικού μας κόσμου».
Σημειώνεται επίσης ότι το παράρτημα Πελοποννήσου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), σε συνεργασία με τις ομάδες Ανώνυμοι Σποροφύλακες και Re:Thinkproject, καθώς και το Αγρόκτημα Φοίφα, με τη στήριξη Δήμων του Νομού, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, και την επιστημονική καθοδήγηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», καλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην περιβαλλοντική δράση: «Σχολεία με κήπο» που θα υλοποιηθεί όλη τη σχολική χρονιά 2012-2013. Η ιδέα γεννήθηκε την περσινή χρονιά, αγκαλιάστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς και θα ξεκινήσει φέτος να εφαρμόζεται. Σκοπός της ομάδας «Σχολεία με κήπο» είναι η δημιουργία από τα μέλη της σχολικής κοινότητας ενός κήπου χαράς και εργασίας, με βάση τις ανάγκες της, προσανατολισμένου στην αειφορία. Ταυτόχρονα προωθείται η ιδέα της καλλιέργειας και διάσωσης των τοπικών ποικιλιών και σπόρων.