Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020 22:05

Λαϊκή Συσπείρωση: Αρνήθηκαν ξανά να τοποθετηθούν πάνω στα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς

Νίκος Γόντικας, Γιάννης Κελάρης Νίκος Γόντικας, Γιάννης Κελάρης

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 
Την άρνηση της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου, με τη σύμφωνη γνώμη άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπως υποστηρίζει, να συζητήσει για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που έχουν υποστεί ζημιά από τον καύσωνα του Μάη, επικρίνουν με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας και Γιάννης Κελάρης…

Συγκεκριμένα ανακοίνωσαν: “Με τη σύμφωνη γνώμη της νυν και πρώην περιφερειακής αρχής, των στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αναβλήθηκε για άλλη μια φορά να τοποθετηθεί η περιφερειακή αρχή στο Πε.Συ., πάνω στα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Ακόμα και να πάρει απόφαση το Πε.Συ. για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τον καύσωνα!

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η εξής:

Πρόταση απόφασης του Πε. Συ. για  «αποζημιώσεις παραγωγών από καταστροφές του  καύσωνα στην ελαιοπαραγωγή»

Για άλλη μια χρονιά-τρίτη συνεχή- οι ελαιοπαραγωγοί θα χάσουν το εισόδημά τους.  Με τον καύσωνα μεταξύ 15-19 Μάη 2020  έγινε μεγάλη καταστροφή στην καρπόδεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις - περιοχές είναι μάλιστα καθολική. Αυτό έρχεται ως συμπλήρωμα στις προηγούμενες καταστροφικές χρονιές, με τις ζημιές από την ελλιπή δακοκτονία, που από την μία εκτοξεύτηκε το κόστος παραγωγής, τα χρέη κ.τ.λ., και από την άλλη η τιμή του λαδιού κατρακύλησε κάτω από το κόστος παραγωγής.

Η περιφέρεια  οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα και να στηρίξει τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών για:

- Άμεση καταγραφή των ζημιών. Να γίνουν τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

- Αποζημίωση στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου. Η δικαιολογία ότι ο κανονισμός στου ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την καταστροφή είναι αβάσιμη. Εδώ και τώρα να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση. Όπως με πολύ μεγάλη ευκολία χάρισε δεκάδες δισ. στους ξενοδόχους, να βρει τον τρόπο να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς. Έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ τόσα χρόνια.

-  Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-  Να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

-  Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% την ζημιά της παραγωγής και του κεφαλαίου, σε φυτικό και ζωικό απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής του. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

- Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για την δακοκτονία στη φετινή παραγωγή. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας”.