Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 11:42

Σημαντική υστέρηση στη δακοκτονία στη Μεσσηνία διαπιστώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σημαντική υστέρηση στη δακοκτονία στη Μεσσηνία διαπιστώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Εντείνουν την ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η ελαιοκομική περίοδος οι χθεσινές ανακοινώσεις της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου μετά από τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας. Χαρακτηριστικά η περιφερειακή αρχή μιλά για σημαντική υστέρηση στο πρόγραμμα της δακοκτονίας...

Ειδικότερα η Περιφέρεια σημειώνει ότι “ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνδυασμένες επιπτώσεις από τον εν λόγω καύσωνα (σ.σ.του Μάη) και τον μεγάλο δακοπληθυσμό ο οποίος έχει παρατηρηθεί φέτος, μια χρονιά που η παραγωγή από την ελαιοκαλλιέργεια αναμένεται να είναι μειωμένη και οι καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ στην πρόσληψη προσωπικού για τη δακοκτονία είναι ιδιαίτερα μεγάλες”.

Ειδικά για τη Μεσσηνία η Περιφέρεια περιγράφει την κατάσταση ως εξής: “Σημαντική υστέρηση προκύπτει για το πρόγραμμα δακοκτονίας και στη Μεσσηνία, η οποία οφείλεται σε καθυστερήσεις τόσο στην προμήθεια  φαρμάκων όσο και στην πρόσληψη προσωπικού λόγω του ΑΣΕΠ. Τα προβλήματα αυτά ενδέχεται, όπως τονίστηκε, να επηρεάσουν την ποιότητα της φετινής παραγωγής ελαιολάδου.

Στα αρνητικά καταγράφονται επίσης οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου, αλλά και της πατάτας.

Στις άλλες καλλιέργειες, όσον αφορά την συκοκαλλιέργεια προτείνεται πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ανανέωσης των δέντρων της συκιάς, ενώ για το φιστίκι διαπιστώνεται αδυναμία προμήθειας πιστοποιημένου σπόρου. Σχετικά με την ορυζοκαλλιέργεια παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος από καλλιεργητές λόγω των θεμάτων άρδευσης.

Στον αντίποδα η Τριφυλία, όσον αφορά τα κηπευτικά, καθώς ήταν φέτος πολύ καλή χρονιά για την εξαγωγή αγγουριών, η οποία ανήλθε σε 7.000 τόνους, παρουσιάζοντας 300% αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, έγινε συζήτηση σχετικά με τα σεμινάρια “έξυπνης” γεωργίας που γίνονται στην περιοχή των Φιλιατρών”.