Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 14:41

Αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών και τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών και τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ 
-Προτίθεται να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών, μέσω του ΕΛΓΑ;
-Προτίθεται να δρομολογήσει την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα να καλύπτονται από αυτόν;
Τα δύο ερωτήματα απευθύνουν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, με ερώτηση που κατέθεσαν. Την πρωτοβουλία για την υποβολή της ερώτησης είχε ο βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης, Σωκράκης Βαρδάκης….

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι “είναι αναγκαία η τροποποίηση του Κανονισμού το ΕΛΓΑ για να σταματήσει επιτέλους η ομηρία των ελαιοπαραγωγών” και αναφέρονται στις “δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που έπληξαν, τα τελευταία χρόνια, πολλές περιοχές της Ελλάδας, ξηρασία, ανομβρία, έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, με πολλές περιοχές μάλιστα να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι οποίες προκάλεσαν μαζική καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μισό χρόνο μετά και ακόμα να ληφθούν από μέρους της Κυβέρνησης, ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις συγκεκριμένες ζημιές, αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο να στηριχθεί η ελαιοπαραγωγή στην χώρα μας, ενώ ακολούθησε και η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, δυσχεραίνοντας την οικονομική κατάσταση των παραγωγών. 

Τα σοβαρά προβλήματα δεν σταματούν εδώ, καθώς οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (καύσωνες), κατά τον μήνα Μάιο, δηλαδή την περίοδο της άνθησης - καρπόδεσης, δημιούργησαν επιπλέον σημαντικές ζημιές. Η εξαίρεση των ελαιοπαραγωγών από την ασφαλιστική κάλυψη για ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες πριν το δέσιμο των καρπών, προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί παρά να οδηγεί τους ελαιοκαλλιεργητές σε απόγνωση, αφήνοντάς τους στην μοίρα τους, καθώς τυγχάνουν όχι μόνο διαφορετικής αλλά και δυσμενέστερης  μεταχείρισης από τους υπόλοιπους παραγωγούς. 

Επειδή οι ελαιοκαλλιεργητές καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, εν τούτοις αδυνατούν να τύχουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για την κάλυψη μιας τέτοιας ζημιάς, ενώ εγκαταλείφθηκε από τον ΕΛΓΑ η αναλογιστική μελέτη που είχε δρομολογηθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγούσε σε αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ” υπέβαλαν την ερώτηση με τα δύο ερωτήματα στον υπουργό.