Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 13:03

Δεν απαντά ο υπουργός Βορίδης σε αναφορά για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης στη ντομάτα και την πιπεριά

Δεν απαντά ο υπουργός Βορίδης σε αναφορά για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης στη ντομάτα και την πιπεριά

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ 
Πριν τρεις μήνες ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατέθεσε ως αναφορά στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, το αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για την εκτίμηση των ζημιών που έχει προκαλέσει ο ιός της καστανής ρυτίδωσης στη ντομάτα και την πιπεριά. Η αναφορά ωστόσο δεν έχει απαντηθεί, ενώ για το ίδιο θέμα κατατέθηκε και ερώτηση από 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Αλέξης Χαρίτσης…

Με την ερώτησή τους προς τον υπουργό Βορίδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να ενημερωθούν για το αν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας των παραγωγών ντομάτας και πιπεριάς από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης (TOBRV) που φέτος πλήττει καλλιέργειες κηπευτικών σε όλη την Ελλάδα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην παραγωγή.

Για το ίδιο ζήτημα και κατόπιν επιστολής του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών στις 27/5/2020, ο οποίος ζητούσε από το Υπουργείο άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον ιό στα θερμοκήπια κηπευτικών της Μεσσηνίας, ο Αλέξης Χαρίτσης είχε καταθέσει κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για τα μέτρα προστασίας που προτίθεται να λάβει, η οποία όμως παραμένει αναπάντητη εδώ και 3 μήνες . 

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, ερωτούν τον υπουργό σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που προτίθεται να λάβει, για την αποφυγή διασποράς του ιού. Παράλληλα, αν προτίθεται να δημιουργήσει ειδικά κλιμάκια για ελέγχους καταλληλότητας εδάφους και ελέγχου των νέων φυτών που θα χρησιμοποιηθούν προς φύτεψη, με ταυτόχρονη παρακολούθηση της παραγωγής σε όλα τα στάδια.